Kleintje Cultuur – Kitty Boon

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAREN – De culturele sector is één van de sectoren die het hardst wordt getroffen door de coronacrisis. Doordat musea en theaters al maanden gesloten zijn, zitten kunstenaars nu veel thuis. Een hard gelag voor onder andere Kitty Boon. De kunstenaar en theatermaker uit Zuidlaren baalt van de huidige situatie, maar ziet gelukkig wel betere tijden aanbreken. Vanuit haar eigen atelier in Groningen, met prachtig uitzicht op zwembad de Papiermolen, doet ze haar verhaal.

‘Ik zou ieder kind adviseren om naar een museum te gaan’



Kitty Boon is geboren Amsterdammer, maar verhuisde op haar dertiende naar Groningen. In het hoge noorden heeft ze haar liefde ontdekt voor kunst. “Toen ik net naar Groningen was verhuisd kende ik nog weinig mensen en ging ik uit verveling elk weekend naar een museum. Daar ging een wereld voor me open. Ik vond alles wat ik daar binnen zag zo bijzonder, ik was gelijk verliefd. Ik haalde er ontzettend veel plezier en wist vanaf dat moment: dit wil ik ook doen!”
Ze volgde de kunstacademie bij Minerva en deed daarna nog een master kunsteducatie om uiteindelijk de persoon te worden die ze nu is, namelijk beeldend kunstenaar en theatermaker. “Door zelf te experimenteren kom je er achter wat je leuk vindt. Ik hou er van om met mijn handen bezig te zijn. Ik ging tekenen, breien en zelf kleding ontwerpen en maken. Dat ik beeldend kunstenaar ben is vooraf geen bewuste keuze geweest. Dat soort dingen ontstaan op een spontane manier.”
Maar wat doe je nou eigenlijk als je beeldend kunstenaar bent? Daar kan Kitty heel kort over zijn. “Als beeldend kunstenaar gebruik je verschillende middelen om je verbeelding te uiten. Het komt neer op communiceren middels beeld.”
Naast beeldende kunst heeft Kitty ook een liefde voor theater en dan voor locatietoneel in het bijzonder. “Locatietheater is een vorm van theater waarbij een decor weinig aanpassingen nodig heeft. Er wordt gebruik gemaakt van de omgeving en de elementen die er op dat moment aanwezig zijn. Het leert mij om daar creatief mee om te gaan en dat vind ik erg leuk. Een voorbeeld hiervan is de manege in Zuidlaren. Hier werd bijvoorbeeld ook een echt paard gebruikt als personage.”


Kitty geeft ook beeldende medialessen op scholen. Dit gebeurt op een creatieve manier. Volgens haar is fotografie een goed medium om les in de geven, omdat hierdoor de verbeelding en bewustwording bij de kinderen vergroot wordt. “Het voelt voor mij bijna als noodzaak. Ik heb zelf als kind enorm veel plezier gehad aan het beleven van kunst. Ik wil ze graag meegeven hoe waardevol het is om te ontdekken wat kunst is en hoe het werkt. Ik zou ook ieder kind willen adviseren om naar een museum te gaan. Neem desnoods een vriendje of vriendinnetje mee.”
Vorige week in Kleintje Cultuur aandacht voor Museum de Buitenplaats en hun nieuwe erfgoedproject. Kitty is één van de kunstenaars die ook een rol vervult binnen dit project. “Ik ga de kinderen op school ondersteunen tijdens dit project. Samen met de docent ga ik ze helpen om hun eigen maquette te maken met de eigen foto’s die de kinderen zelf hebben gemaakt. Voor de kinderen is dit ontzettend leerzaam. Zo leren ze omgaan met een fotocamera, maar er komt ook een stukje sociale vaardigheid bij kijken, want ze moeten ook goed samenwerken. Ik hoop dat ik iedereen een ervaring kan geven die ze nooit zullen vergeten door samen nieuwe herinneringen te maken. Kunsteducatie is vakoverschrijdend. Alle aspecten van het onderwijs komen samen bij het maken van kunst. Als ik dan merk dat de kinderen ontzettend veel geleerd hebben, maakt mij dat uiteraard erg trots.”

UIT DE KRANT