Kleintje Cultuur – Klaas-Jan Mulder

Afbeelding
kleintje cultuur

“De jaarlijkse schildervakantie in Toscane is echt een droom”


ZUIDLAREN – Aan de Havenstraat in Zuidlaren, vlakbij Molen ‘De Wachter’, heeft kunstenaar Klaas-Jan Mulder zijn atelier. Niet ideaal, zoals hij zelf zegt, maar er is net genoeg ruimte voor zijn werken. De schilder maakt vooral landschaps- en portretschilderijen, maar daarnaast verzorgt hij ook vele workshops op het gebied van schilderen. “Ik vind beide ontzettend leuk om te doen”, zegt Mulder. “Echter heb ik, door het geven van de workshops, weinig tijd over voor mijn eigen werken. Maar je moet keuzes maken en ik haal voldoening uit beide activiteiten. Daarnaast heb ik ook nog een andere baan, waardoor ik deze drie dingen probeer te combineren. Tot nu toe lukt dat heel aardig.”

Mulder is 54 jaar geleden geboren in Enschede, maar verhuisde één jaar later naar Assen, waar hij opgroeide. “Ik voel mijzelf ook een echte Assenaar”, vertelt Mulder. “Ik ben hier naar school gegaan en heb hier jarenlang gewoond. Hier ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen ben kunst. Als kind tekende ik altijd al heel veel. Dit waren dan voornamelijk strips en karikaturen, maar later maakte ik ook illustraties voor krantjes.” Dat Mulder al op jonge leeftijd bezig was met tekenen, is niet vreemd. “Ik mijn familie zitten vele musici en schilders”, gaat de Assenaar verder. “Ik heb, naast het schilderen, ook een passie voor muziek. Ik zing al jarenlang in een Engels koor, waarvoor ik vele optredens verzorg. Hier haal ik ook heel veel energie uit, die ik weer kan toepassen bij mijn schilderwerken. Op die manier hebben beide dingen toch heel veel met elkaar te maken.”

In oktober 2018 verhuisde Mulder naar Zuidlaren, waar hij inmiddels nog steeds woonachtig is. Hij staat met name bekend om zijn landschaps- en portretschilderijen. Mulder schildert voornamelijk het prachtige natuurgebied van de Drentse Aa, waar hij een grote obsessie voor heeft. “De Drentse Aa vind ik echt prachtig”, glimlacht Mulder. “Ik vind het geweldig om de kronkelende watertjes van het stroomdallandschap op papier te zetten. Maar daarnaast maak ik ook vele portretten, wat ik ook heel leuk vind om te doen. Portretschilderijen zijn namelijk bijna ongrijpbaar. Het portret moet een karakter krijgen en ik vind het heel interessant om opzoek te gaan naar dit karakter. ” De Assenaar maakt zijn werken met pastel, wat hij op het ICO in Assen heeft ontdekt. “Hier heb ik in de jaren ’90 een vijfjarige opleiding gedaan, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met pastel”, gaat Mulder verder. “Het is fantastisch om met dit materiaal te schilderen, want het mengt heel goed en geeft snel resultaat.”

De workshops die Mulder geeft, variëren van tekenen en schilderen. Ze zijn met name gebaseerd op de techniek. “Mensen denken vaak alleen in grootte en kleur”, vertelt de inwoner van Zuidlaren. “Maar het ontbreekt vaak juist aan de techniek. Dat is hetgeen ik mensen dan ook wil leren. Mensen moeten hun eigen handschrift hebben, want dat is heel persoonlijk.” Mulder staat erom bekend dat hij zijn cursisten goed begeleid. Stap voor stap werkt hij, samen met de cursisten, naar een mooi eindresultaat. “Ik geef de lessen in series en wil de cursisten zelf laten meemaken hoe de verschillende schilderfases in zijn werk gaan”, gaat de kunstenaar verder. “Ik doe zelf ook mee aan mijn eigen workshops, waardoor ik de deelnemers goed kan begeleiden. Hier krijg ik vaak ook veel waardering voor.”

Iets wat Mulder ook geweldig vindt om te doen, zijn de schildervakanties in Toscane. Elk jaar in september vertrekt de kunstenaar met een groep Nederlanders naar Italië om daar te gaan schilderen. “In San Gimignano geef ik een schilderweek voor geïnteresseerden”, legt Mulder uit. “Je kunt het eigenlijk zien als een cursus, maar dan in een soort droomwereld. ’s Morgens sta je op en doe je de luikjes open en zie je de prachtige blauwe hemel en felle zon door je kamer schijnen. Op de achtergrond hoor je de tractoren bezig op het land. Vervolgens maken de oude dames een heerlijk ontbijtje voor je klaar, waarna we beginnen met schilderen. Het is een ontzettend relaxte, schildervakantie. Echt een droom. Ik hoop dat ik zulke reisjes nog lang mag blijven meemaken”.

UIT DE KRANT

Lees ook