Paarden en één ezel te koop op voorjaarsmarkt Zuidlaren

Afbeelding
Foto:
actueel Voorpagina

ZUIDLAREN - Al van ver schalt het gehinnik van paarden door het dorp. De voorjaarsmarkt in Zuidlaren is de eerste markt van het paardenseizoen. Het wordt gehouden op 10 mei. Van heinde en verre zijn kopers en verkopers van paarden en ezels in Zuidlaren neergestreken. 

Een kleine 200 stuks paarden staan onder de bomen van de brink. Tussen de bomen zijn touwen gespannen, waar de dieren aan zijn vastgebonden. Een kleine pony staat te grazen aan wat gooi, tot groot genoegen van Vera die met haar oma Grietje Ramaker naar de markt is gekomen. Terwijl het meisje voorzichtig de pony aait, vertelt Ramaker dat ze het erg naar hun zin hebben. “Ze vertelde me net dat oma er wel 1 kan kopen,” zegt ze lachend. “Ik heb wel het idee dat de markt ieder jaar wat kleiner wordt. Toch is het enorm leuk om er te zijn, zeker met zo’n kleine.”

Vanuit een klapstoel houdt Anna Hendriks haar paarden in de gaten. Samen met haar man en 5 dieren is ze helemaal uit Wanroij in Brabant gekomen om de aftrap van het seizoen bij te wonen. “Die wil je niet missen,” legt ze uit. De markt begon om 6 uur, om 3 uur zat Hendriks al in de auto. “We kwamen helaas vast te zitten in een file, we waren er daarom een uur later dan gepland. Dan ben je eigenlijk al te laat.” Dan moet Hendriks aan de bak, een potentiële koper wil kijken hoe 1 van de paarden loopt. Ze maakt het paard los en rent met het paard een stukje op en neer. Haar man onderhandelt met de koper over een prijs. De mannen handjeklappen er lustig op los maar worden het niet eens over de aankoopsom. Hendriks maakt het paard maar weer vast en gaat zitten.

De brink is afgezet met hekken, bij de ingang staat assistent-marktmeester Roderik van Loon. In zijn hand heeft hij een scanner waarmee hij de chip van elk paard kan uitlezen. Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet worden bijgehouden welke dieren verkocht worden. “Het gaat allemaal goed, er zijn nog geen rampen gebeurd,” zegt Van Loon. “Er zijn ongeveer 200 paarden en 1 ezel, dat is vergelijkbaar met eerdere markten.”

Even verderop staat Lammert Buist met een Shetlandpony van 4 jaar. Hij is met 2 pony’s naar de markt gekomen, 1 daarvan is hij al kwijt. In zijn beleving wordt de markt steeds kleiner. Hij wordt aangesproken door een gezette man, wat hij voor de pony wil hebben. Bedragen vliegen over en weer, maar tot een overeenkomst komt het niet. Buist vervolgt zijn verhaal. “Jammer dat zulke markten langzaam ophouden te bestaan. De wet- en regelgeving wordt steeds strenger. De overheid bedenkt regels, wij hebben ze maar uit te voeren.”

De voorjaarsmarkt draait niet alleen om paarden, op het plein naast de brink is een markt met allerlei kraampjes opgetuigd. Het loopt nog geen storm, maar dat kan ook door het vroege uur komen. Rianne van Zanten staat met haar moeder Brenda in een kraampje van hun groentekwekerij uit Noordlaren.  Brenda legt uit dat ze anderhalve week eerder door de gemeente werden benaderd om een kraampje op te zetten, de gemeente vond het belangrijk dat er ook lokale bedrijven aanwezig waren. “Het is een leuk initiatief, het begint nu ook een beetje op gang te komen.” Een passerende man spreekt haar aan, hij heeft een vraag over een maggiplant die hij in de tuin heeft staan. Rianne vult nog snel aan: “Zo’n markt is een leuke afwisseling van in de winkel staan.

UIT DE KRANT