Blije stenen te vinden in Zuidlaren op 1e paasdag

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAREN - De keukentafel van Lammiena Oldenburg is bezaaid met stenen. Niet zomaar willekeurige keien, maar met de hand beschilderd door Oldenburg. Het zijn zogenaamde ‘Happy Stones’. De kunstenaars die ze beschilderen laten ze achter, waar mensen ze kunnen vinden. Eerste paasdag is een belangrijke datum, dan organiseren de mensen achter Happy Stones Zuidlaren een speciale zoektocht in het Van Weringsbos bij Zuidlaren.

Oldenburg laat 1 van de speciale stenen zien die ze hiervoor heeft beschilderd, hij is goudkleurig met een geel hartje. “Ik heb 3 van deze speciale gemaakt, wie hem vindt krijgt een klein prijsje. Dat wordt een zakje snoep, zodat een kind dat hem vindt kan delen met eventuele broertjes of zusjes. Het kan weleens druk worden, we verwachten veel mensen.” Naast Oldenburg hebben nog meer mensen speciale stenen gemaakt, zodat er voor de deelnemers genoeg te vinden is.

Terwijl Oldenburg haar kat over de tafel loopt en snuffelt aan de stenen legt zij uit hoe ze bij Happy Stones betrokken is geraakt. “In de coronaperiode kon niemand iets. Tijdens een wandeling in het bos kwam ik Anneke Doornbos tegen. Zij vertelde me erover, het leek me leuk om mee te doen. Samen met mijn dochter hebben we toen voor het eerst een steen beschilderd, ik ben begonnen met een hartje.”

“Ik doe het vooral voor de kinderen. In de coronatijd heb ik er veel verstopt, zodat kinderen iets leuks hadden om buiten te doen. Het is fijn om iemand een plezier te doen. Mensen mogen de steen houden, of hem op een nieuw plekje verstoppen,” legt Oldenburg uit. Elke steen is voorzien van haar persoonlijke handtekening ‘LOL’. Wanneer iemand een steen vindt kan deze worden gemeld op de Facebookpagina van Happy Stones Zuidlaren. “Het is leuk als mensen dat doen,” voegt Oldenburg toe.

Oldenburg gebruikt de website Pinterest voor inspiratie. “Ik zoek ontwerpen op die ik kan tekenen en voor mij haalbaar zijn. Ik kan helemaal niet tekenen,” zegt ze bescheiden. “Het is een hele leuke manier om een paar uur bezig te zijn. Hoe lang het kost om 1 steen af te maken hangt van het ontwerp af, maar ik ben er al gauw een half uur aan kwijt. Het geeft veel voldoening als een tekening lukt.” 

De stenen die Oldenburg gebruikt zocht ze in eerste instantie in de natuur, maar inmiddels koopt ze deze op verschillende plekken. “Het is belangrijk dat ze mooi glad zijn. Ik verstop ze wanneer ik zelf een wandeling maak. Zo ben ik zelf ook lekker in beweging. Ze zijn heel populair bij mensen. Vaak zijn ze een uur nadat ik ze heb achtergelaten al weg.”

Ze moet lachen van de vraag hoeveel stenen ze inmiddels al heeft gemaakt. “Ik denk wel 2000. Van elk ontwerp maak ik er een of 5 of 6. Ik kan er geen afstand van doen, ik bewaar er altijd 1 voor mezelf.” Oldenburg wijst vanaf haar stoel naar verschillende bakken en kasten in de kamer. “Daar liggen ze, daar heb ik ook nog een stel. Sommige verstop ik, maar ze gaan ook naar de ziekenhuizen in Assen en Hoogeveen. Daar ligt dan een grote kist, als kinderen bij de dokter zijn geweest mogen ze er 1 uitzoeken en meenemen.”

UIT DE KRANT