Herdenkingsmonument Zuidlaren wordt opgeknapt, vlak voor 4 mei

Afbeelding
actueel Voorpagina

ZUIDLAREN - Het herdenkingsmonument in Zuidlaren krijgt een opknapbeurt. De letters waarmee de namen van 12 gesneuvelde verzetsmensen zijn weergegeven worden weer goed vastgezet. Dit is te danken aan de inzet van Hennie Fidder en Henneke Ebbinge van de Historische Vereniging Zuidlaren.

“Mensen ergerden zich al langer aan de staat van het beeld,” vertelt Hennie Fidder. “De koperen letters zaten los. Eerder is toen besloten om de namen op een bordje ervoor te zetten. Dat was mij en Henneke een doorn in het oog. Toen zijn we daar achteraan gegaan bij de gemeente. Stel je voor dat de naam van je opa slordig op het monument staat.”

Het beeld is op 3 mei 1947 geplaatst. Het is een beeld van een staande man, uitgevoerd in brons. Hij staat klaar om door een vuurpeloton te worden gefusilleerd. De man kijkt onbewogen voor zich uit, dit symboliseert oneindigheid. De sokkel is opgetrokken uit tuftsteen, de namen van 12 Zuidlaarders die in de oorlog zijn omgekomen zijn in bronzen letters weergegeven. Door blootstelling aan de elementen lieten de bronzen letters los. Als noodoplossing werd er een plaat met de oorspronkelijke tekst voorgeplaatst. 

Het bleek heel wat voeten in de aarde te hebben om de gemeente zover te krijgen dat het beeld gerestaureerd kon worden. Fidder: “We hebben meerdere vergaderingen met de gemeente gehad. Dan werden vragen opgeworpen als ‘Hoe moeten we het aanpakken?’ en ‘Wat gaat het kosten?’. Zo bleef het telkens liggen. Henneke Ebbinge heeft ervaring als uitvaartondernemer, zodoende heeft ze veel kennis van stenen monumenten. Zij suggereerde om bij een steenhouwerij te vragen of die kon helpen. Uiteindelijk kregen we toestemming om een offerte op te vragen. Dat hebben we gedaan bij Steenhouwerij Engberts uit Assen. Die hebben we doorgestuurd naar de gemeente, zij zijn ermee akkoord gegaan. Het bericht daarover kwam een paar maanden geleden.”

Erik Posthuma, eigenaar van Steenhouwerij Engberts, is blij om het monument in ere te herstellen. “De staat waarin het verkeerde was eigenlijk een herdenkingsmonument onwaardig. We zorgen dat de tekst en de namen worden hersteld in bronzen letters, zoals de oorspronkelijke kunstenaar het bedoeld heeft.” 

De dames van de Historische Vereniging hebben het project niet voor zichzelf gedaan. “Het ligt heel gevoelig voor de families van de mensen die op het beeld worden genoemd en voor anderen die familieleden zijn verloren in de oorlog. Ik heb er echt vertrouwen in dat het er straks weer pico bello bij staat en dat we voor jaren een heel mooi vrijheidsbeeld hebben.” Desalniettemin is Fidder trots op wat ze voor elkaar hebben gekregen. “We voelden ons zeker trots, we hebben laten zien dat we niet voor 1 gat te vangen zijn.”

Tijdens de herdenking op 4 mei vindt er een ceremonie plaats bij het monument. Posthuma heeft er vertrouwen in dat het op tijd af gaat zijn. “We hebben nog ongeveer 1 dag nodig, dan moet het alleen niet regenen.” Ook Fidder gelooft dat de restauratie voor 4 mei helemaal is afgerond. “Het is wel kort dag, maar het gaat zonder meer voor 4 mei klaar zijn.”

UIT DE KRANT