Karin Elema, Voorzitter Judo Zuidlaren

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
ZUIDLAREN – ‘Binnenkort ben ik een jaar voorzitter van Judo Zuidlaren. Op een niet zo druk bezochte algemene ledenvergadering gaf ik ruim twee jaar geleden aan wel in het bestuur te willen. De toenmalige voorzitter nam snel afscheid en zo rolde ik vorig jaar in het voorzitterschap. Ik raakte bij Judo Zuidlaren betrokken, omdat mijn zoon drie jaar geleden lid werd. Via het sportkennismakingsprogramma raakte hij geïnteresseerd in judo. Vroeger judode ik ook. Toen ik drie jaar geleden aan de kant bij mijn zoontje zat te kijken, begon het weer te kriebelen: ik wilde zelf weer die mat op. Judo Zuidlaren heeft gelukkig een trainingsgroep voor volwassenen. Dat is een recreatieve groep. Elke dinsdagavond trainen wij op techniek. Wij doen geen wedstrijdjes. De mensen die dat willen kunnen onderling wel een potje judoën, maar dat hoeft niet. Zelfs zonder wedstrijden kan je de zwarte band bereiken. Techniek bij judo is heel belangrijk, want soms denk ik dat een bepaalde worp heel ingewikkeld is. In de praktijk blijkt het meestal maar één simpele beweging te zijn.
Ook bij de jeugd staat de competitie niet centraal. Het presteren is niet ons primaire doel. Kinderen moeten plezier hebben in de sport. Door judo hopen wij dat ze eigenwaarde en respect voor elkaar opbouwen. Onze trainer werkt samen met andere judoverenigingen om te zorgen dat alle kinderen maandelijks een wedstrijd op eigen niveau kunnen spelen. In november organiseren wij een mini-toernooi in de gymzaal aan de Gouden Regenlaan, onze thuishal. Jaarlijks gaan wij ook op kamp met de vereniging. Dit jaar blijven we dicht bij huis: we gaan kamperen in Schipborg. Op het kamp combineren wij judo met andere leuke activiteiten.
Judo Zuidlaren heeft ongeveer vijftig leden. Dat is een beetje zorgelijk. Wij willen wel graag een gezonde vereniging zijn en blijven. Daarom proberen wij manieren bedenken om de vereniging meer onder de aandacht van vooral kinderen en hun ouders te brengen. Ons idee is om meer contact te zoeken met bijvoorbeeld BSO’s. Soms komen er nieuwe leden door het schooljudo: onze trainer geeft regelmatig proeflessen op scholen in en rond Zuidlaren. Hij neemt dan een kar vol met judomatten en pakken mee en maakt zijn eigen Dojo. Kinderen moeten judo eerst een keer ervaren voordat zij er interesse in krijgen. Dat proberen wij met het schooljudo te bereiken.’
 

UIT DE KRANT