“Een gezondere levensstijl stimuleren binnen de gemeente Tynaarlo”

|
| Foto: |
algemeen de krant van tynaarlo

Mathijs Höster vertelt over de projecten van de buurtsportcoaches in Tynaarlo



TYNAARLO – Bruggen bouwen tussen sport, onderwijs en de buurt. De buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo zagen hun activiteiten in de afgelopen zes jaren verschuiven van de doelgroep kinderen van 4 tot 12 jaar naar bij wijze van spreken mensen van 0 tot 100 jaar. “We komen nu ook terecht in het sociale domein”, vertelt buurtsportcoach van Zuidlaren Mathijs Höster (30), woonachtig in Annen.


Vanuit de gemeente Tynaarlo werden een jaar of zes geleden buurtsportcoaches ingezet, toen nog onder de wat formele titel ‘combinatiefunctionaris’ om kinderen van 4 tot 12 jaar te stimuleren om een gezondere levensstijl aan te nemen met behulp vanuit de gemeente gesubsidieerde projecten. “Inmiddels is die functieomschrijving omgedoopt tot buurtsportcoaches, wat meer de lading dekt”, vindt Höster.


De naamswijziging ging gepaard met een uitbreiding van de doelgroep: van peuters tot senioren. Het leidde in 2018 tot betrokkenheid van de buurtsportcoaches bij het kersverse project ‘Sociaal Vitaal’ binnen de gemeente Tynaarlo. Dat project moet senioren die daar behoefte aan hebben uit hun sociale isolement halen en hun conditie opvijzelen. “De senioren van de gemeente Tynaarlo hebben allemaal een uitnodigingsbrief ontvangen. Daaruit zijn een aantal aanmeldingen terug gekomen. Bij de senioren die niet hebben gereageerd zijn we op huisbezoek geweest om te beoordelen of er meer aan de hand was. Sommigen gaven aan toch echt niet te willen deelnemen. Dan houdt het op. Anderen zijn daarentegen wel enthousiast – soms zit je zo een halfuur binnen te kletsen – en halen we over om mee te doen aan de fit-test”,  legt de buurtportcoach uit.


Project ‘Sociaal Vitaal’ start binnenkort in Vries en omgeving. Vorig jaar vond het project plaats in Zuidlaren. Daar was het een groot succes. “Ik schat dat er zo’n 200 senioren participeerden. De meesten vonden het erg leuk”. Van 9:00 uur in de ochtend tot 16:00 uur in de middag werden de senioren onderworpen aan een aantal oefeningen die de fitheid, lenigheid, conditie en kracht testten. De senioren werden even flink afgebeuld? “Dat valt wel mee. Het zijn laagdrempelige oefeningen die uitvoerbaar zijn voor die leeftijdscategorie, zoals een stepstest: hoeveel steps doe je binnen een bepaalde tijd? En we meten bijvoorbeeld ook de knijpkracht. Dan moeten ze ergens in knijpen. Uiteraard zitten er ook iets zwaardere oefeningen tussen. Dertig seconden lang door de knieën is best pittig voor iemand van tachtig”. ‘


Sociaal Vitaal’ gaat niet alleen om een fit-test. Buiten de oefeningen om gaat het Sociale Team van de gemeente Tynaarlo aan tafel om de behoeftes te bespreken met als doel ouderen sociale contacten op te laten doen. Binnenkort zijn de ouderen aan de beurt in Vries en omgeving. “We hebben alweer veel aanmeldingen binnen”.


Behalve senioren zijn de buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo nauw betrokken bij sportieve en gezondheidsactiviteiten binnen alle lagen van het onderwijs. In de schoolvakanties worden er allerlei sportieve activiteiten georganiseerd en bovendien niet altijd de meest voor de hand liggende sporten voor kinderen uit het basisonderwijs: wandklimmen, mountainbiken, skateboarden en judoën. “De kinderen zijn natuurlijk altijd heel enthousiast. Vorige week hielden we bijvoorbeeld een judo clinic op een school in Zuidlaren. Een aantal jaren terug hebben we eens een judo clinic georganiseerd met Olympisch Kampioen Mark Huizinga. Dat was heel gaaf!” blikt Höster, die naast het buurtsportcoachschap evenals een aantal andere directe collega’s gymleraar is in het onderwijs, terug.


Het zijn niet alleen sportieve projecten, ook houden de buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo zich bezig met gezonde voeding op scholen. “We proberen kinderen op school water te laten drinken. In Zuidlaren hebben we dit schooljaar al waterdrinkprojecten gehouden. Water is een hele gezonde keuze, er zitten geen suikers in. Als een kind iedere dag twee pakjes frisdrank mee naar school krijgt, dan tikt de suikerinname flink aan”. De buurtsportcoaches komen niet naar school met een wijzend vingertje maar ze proberen gezond voedsel en drinken wel te stimuleren. Een aantal scholen werken bijvoorbeeld met eigen bidons die ze steeds weer kunnen vullen met water. Water haal je immers uit de kraan. Dat scheelt ook wel wat in de kosten. `Als je elke dag twee pakjes drinken mee naar school neemt: nou, reken maar uit over een heel jaar”. Het project sorteert effect: “We zien dat sommige kinderen geen pakjes meer naar school meenemen”.


Een ander opmerkelijk project is de betrokkenheid van de buurtsportcoaches bij het leren fietsen van niet-Westerse immigranten binnen de gemeente. “Die mensen kunnen vaak nog niet fietsen. In samenwerking met Fiets-Toer-Club de Dobberieders uit Zuidlaren helpen we hen een handje mee”.


Elk jaar houdt Sport Tynaarlo – waar de buurtsportcoaches onder vallen – de zogeheten ‘Koningsspelen’. “Dat is onze grote sportdag. In Vries en Eelde organiseren we tegelijkertijd met lokale sportverenigingen een groots sportevenement. Alle kinderen van alle scholen doen daar aan mee. Ze kunnen bijvoorbeeld basketballen, hockeyen en volleyballen, maar bijvoorbeeld ook schermen. De kinderen kunnen zelf kiezen wat ze willen doen`. In Zuidlaren vindt dit evenement op een andere dag plaats. `We moeten elkaar ondersteunen, dus door het in Zuidlaren op een andere dag te houden hebben we voldoende mankracht om de kinderen te begeleiden`, licht Höster toe.


Het Sport Tynaarlo team bestaat behalve Höster op dit moment uit: Jeremy Pfundt (eveneens Zuidlaren), Aukelien Hoogstra - van Dam en Bastiaan de Bruyn (buurtsportcoaches Eelde-Paterswolde), Twan Boersma (buurtsportcoach Vries), Harry de Vries (algemeen) en Leonie Bezema (algemeen). Kijk voor meer informatie op: www.sport.tynaarlo.nl/buurtsportcoaches.


|

UIT DE KRANT

Lees ook