Kleintje Cultuur - Anette Ebert

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Ik geniet ervan om stil te staan bij de mooie momenten om ons heen” 


PATERSWOLDE – In haar kinderjaren was Anette Ebert al veel bezig met kunst. In Duitsland volgde de geboren Duitse kunstenares een studie voor houtbeeld kunst en in 1997 kwam Ebert naar Nederland. “In Nederland had ik de eerste jaren weinig tijd om bezig te zijn met kunst”, vertelt Ebert. “Voor mijn man zijn werk waren we geëmigreerd en na de geboorte van mijn kinderen had ik weinig tijd over om mijn grootste passie te bedrijven.” Dit veranderde toen de houtbeeldkunstenares naar Paterswolde verhuisde: “In Paterswolde had ik de tijd en ruimte om mijn hobby weer op te pakken”, legt de Duitse kunstenares uit. “In de tuin heb ik mijn eigen atelier gecreëerd en tot op de dag van vandaag ben ik er bijna dagelijks te vinden om kunstwerken te maken.”

Anette Ebert is op 20-jarige leeftijd begonnen met de studie voor houtbeeld kunsthouwer. “Ik kwam met houtbeeld kunst in contact via een professor van de Kunstacademie in Berlijn”, vertelt Ebert. “Ik heb in die tijd mijn eerste beeld gemaakt en dacht: dit is eigenlijk wel heel leuk.” Tijdens de opleiding groeide houtbeeld kunst voor Ebert uit tot haar grootste passie. “Hout is echt mijn favoriete kunstmateriaal”, legt inwoonster van Paterswolde uit. “Het is fijn materiaal en het leeft echt. Daarnaast gaat hout ook heel lang mee. Bovendien zijn er ontzettend veel verschillende soorten hout.” In 1997 emigreerde Ebert naar Nederland en via Noordwijk en Kerkrade kwam ze uiteindelijk in Paterswolde terecht, waar ze nu al bijna vijftien jaar woont. “De eerste jaren in Nederland had ik weinig tijd en ruimte om bezig te zijn met kunst”, vertelt Ebert. “Maar sinds we in Paterswolde wonen, ben ik er bijna dagelijks mee bezig.” Via via raakte Ebert in contact met de Kunstenaarsvereniging VanTyNaarlo (VTNL). Hier sloot de Duitse zich bij aan. “VTNL is een heel goed initiatief”, vertelt de Duitse. “Bij de vereniging zijn verschillende kunstenaars aangesloten en we hebben zo nu en dan contact met elkaar. We bekijken elkaars werken en doen ideeën op. Als vereniging kun je meer van de grond zetten dan in je eentje”.

In haar kunstwerken kan Ebert vooral een stukje emotie en gevoel kwijt. “Door momenten vast te leggen door kunst, kan je een bepaalde emotie vasthouden”, legt Ebert uit. “Een emotie of gevoel duurt vaak maar even. Maar als je dit vastlegt, door er een kunstwerk van te maken, blijft het altijd bij je.” De inwoonster van Paterswolde heeft in haar leven al vele kunstwerken mogen maken en doet dit met name voor haarzelf. “Mijn huis heb ik volstaan met eigen werken”, vertelt de Duitse. “Zo heb ik bijvoorbeeld mijn kinderen ook in hout afgebeeld. ‘De hurkende’ is mijn zoon, die op het strand zit. Dat beeld heb ik gemaakt op basis van een foto.” Ebert maakt haar kunstwerken vaak naar aanleiding van een foto. Vanuit de foto doet ze een bepaald idee op en vervolgens maakt ze een model van klei. “Het kleimodel is als het ware mijn prototype”, laat Ebert weten. “Hierna maak ik nog tekeningen, waarbij alle contouren zichtbaar zijn. Als ik tevreden ben, ga ik opzoek naar hout.” Het hout haalt Ebert vaak bij de houtzagerij in Paterswolde, waar de eigenaar haar vaak helpt met de houtkeuze. “Ik leg de eigenaar uit wat voor soort kunstwerk ik wil maken en dan adviseert hij mij welk hout ik het beste kan gebruiken. Ik ben inmiddels vaste klant”, lacht Ebert. Het hout neemt Ebert mee naar huis, waar ze vervolgens bezig gaat. Met een hamer en beitel maakt de kunstenares de juiste vormen. Als ze tevreden is, schildert ze er met acrylverf, olie en/of wax overheen. “Maar niet teveel. Het hout moet wel écht hout blijven”, aldus Ebert.


Zo nu en dan verkoopt Ebert haar werken, bijvoorbeeld als er een ‘kunstroute’ is in Paterswolde. “Op die dagen open ik mijn atelier”, vertelt Ebert. “Soms komen er dan mensen langs en die zijn geïnteresseerd in mijn werk. Laatst had ik iemand die heel graag een kunstwerk die ik in mijn atelier had staan, wilde kopen. Daar ben ik dan best wel een beetje trots op. Soms maak ik ook kunstwerken naar aanleiding van een opdracht.” Naast alleen houtbeeld kunst maakt de inwoonster van Paterswolde ook schilderijen en zo nu en dan een beeld van brons. “Maar hout blijft mijn favoriet hoor”, vertelt Ebert. “Op dit moment ben ik bezig met een schilderij, maar daarbij is ook weer hout betrokken. Ik schilder een bos, wat ook houtmaterialen bevat.” In de toekomst wil Ebert vooral doorgaan met hetgeen ze bezig is. “Ik verdien mijn brood er niet mee, maar vind het vooral geweldig om te doen”, legt de kunstenares uit. “En ik vind het ook vooral leuk om mensen blij te maken. Ik krijg een bijzonder gevoel als mensen mijn werk waarderen.” De kunstwerken van Ebert zijn altijd herkenbaar: “Ik maak mijn werken op basis van bestaande situaties. Laats maakte ik een schilderij voor de buren. Hierop was het bos afgebeeld, dat achter ons huis staat. Een herkenbaar iets. Wat ik zo leuk vind om zulke dingen te maken? Ik vind het vooral fantastisch om stil te staan bij de mooie momenten om ons heen. Daar geniet ik echt van”, aldus Ebert.


UIT DE KRANT

Lees ook