Zang ten behoeve van Alpe d’Huzes en Taizé viering in Laarkerk Zuidlaren

Afbeelding
Foto:
Cultuur

ZUIDLAREN - Tijdens de kerkdienst op zondag 28 april in de Laarkerk zal Fred Krezmien enkele klassieke liederen zingen. Hij wordt begeleid op de piano door Henk de Muinck. Krezmien zingt met regelmaat in de Ontmoetingskerk (Dennenoord). Op zondag 5 mei wordt er een Taizé dienst gehouden in de kerk. Beide diensten starten om 10.00

Met deze liederen wil Krezmien graag een financiële bijdrage leveren aan het onderzoek naar kanker via sponsoring van de Alpe d’Huzes tocht. In 2023 verloor Fred zijn vrouw aan kanker en graag wil hij op deze wijze een steentje bijdragen. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om een donatie in een van de bussen te doen, die bij de uitgang staan.

De liederen die Fred gaat zingen gaan over zorgen voor elkaar, over liefde en vriendschap, en uitzicht over alle grenzen. Onder andere Holy City (Stephen Adams) en Dona nobis pacem (W.A. Mozart).

Op Bevrijdingsdag vindt een gebedsdienst plaats met liederen uit de gemeenschap van Taizé, een klein dorpje in Frankrijk. Taizé is een kloostergemeenschap van broeders en zusters die zich richten op Gods liefde en eenvoud. Veel jongeren en gasten van over de hele wereld schuiven aan voor korte of langere tijd om mee te vieren en mee te leven.

De geschiedenis van de gemeenschap begint in 1940 toen broeder Roger (Roger Schutz) in het plaatsje Taizé in de omgeving van Cluny aankwam. Hij kocht er een huis waar hij mensen opving die het oorlogsgeweld trachtten te ontvluchten, voornamelijk Joden. Tijdens deze dienst op bevrijdingsdag staan we stil bij zijn spiritualiteit van verzoening en bouwen aan gemeenschap.

Een Taizéviering kenmerkt zich door drie aspecten: zang, meditatie en stilte. De melodieën van de liederen liggen gemakkelijk in het gehoor en worden telkens herhaald zodat je erin gaat ´wonen´. De tekst ‘zakt’ zo van je hoofd naar je hart. De cantorij La Doma verleent muzikale medewerking aan deze dienst.

UIT DE KRANT