‘Een grote caravaan door de straten van Eelde, fantastisch om te zien’

Afbeelding
Nieuws
Voorzitter Bloemencorso Eelde Jacqueline Haijkens:
EELDE - Het Bloemencorso Eelde. Een van de allermooiste bloemencorso’s van heel Europa, volgens de onafhankelijke jury. Een corso met naam en faam, waarvoor mensen uit iedere naad van het land naar Eelde trekken. En laten we de Duitsers niet vergeten. De bonte parade van prachtig versierde wagens is ongelofelijk populair bij onze Duitse buren. Met bussen vol reizen ze af naar Eelde, weet voorzitter van het corso Jacqueline Haijkens te vertellen. ‘Feesten van de Wereld’, luidt het thema van het 62e corso dat op 1 en 2 september plaatsvindt. En het festival wordt nóg spectaculairder dan de andere edities, belooft ze ook. De Vriezer Post in gesprek met de voorzitter van het corso!
Nieuwe, verassende elementen moeten zorgen voor nog meer vermaak tijdens de optocht. Zo is er een wagen met speciale lichteffecten, weet Jacqueline Haijkens. “Het is natuurlijk best spannend hoe dat er overdag uitziet.” Je hebt corso’s en corso’s. Maar er is er niet één zoals in Eelde. Dit heeft alles te maken met de creatieve hoogstandjes van onze ontwerpersgroep, de combinatie van dahlia’s met snijbloemen en andere natuurlijke materialen. Het corso kan ieder jaar rekenen op vele tienduizenden bezoekers, vorig jaarwaren het er zelfs bijna 50.000. “Ons corso is sprankelend, kleurrijk en zit vol interactie. De optocht van zaterdag is fantastisch, maar het is ook leuk om zondag te komen kijken. Dan staan alle wagens op het evenemententerrein. Zo kunnen bezoekers de details bekijken. Als je ziet wat mensen kunnen maken van zaden, bloemen, bonen en andere kleine materialen, echt geweldig. Van de gekste dingen wordt iets gemaakt. De wagen moet een verhaal vertellen. Een tekening is één, maar om dat te vertalen in 3D, dat heel andere koek. De lat ligt hier altijd hoog. Verder valt er van alles te beleven. Op het terrein staan verschillende foodtrucks waar mensen lekkere hapjes kunnen halen. Kinderen kunnen met een tokkelbaan over de vijver. We hebben het wel iets anders ingedeeld dan voorgaande jaren. Het terras is verhuisd naar de andere kant, vlak bij de kidsplace. Zo kunnen ouders gezellig een drankje doen zonder hun kroost uit het oog te verliezen.
Jacqueline Haijkens is erg te spreken over de samenwerking met de nieuwe uitbater van de Feesttent, Dennis Franke, eigenaar van het artiestenboekingsbureau Easybookings uit Eelde. Vorig jaar was er nogal wat gesteggel omtrent de tent die toen nog onder de verantwoording van Roelof Boerma viel. Dat verliep alles behalve soepel. Maar dat is gelukkig nu opgelost. Boerma is eruit gestapt en heeft de exploitatie van de tent overgedragen aan Franke. “Wij mogen als Bloemencorso ook gebruikmaken van de Feesttent. In de tent is een hoop te beleven in de feestweek voorafgaand aan het corso. We proberen voor iedere doelgroep iets te doen. We organiseren drie activiteiten samen: de missverkiezing op zaterdagavond, de kindermiddag op woensdag en een corsoconcert op dinsdagmiddag voor ouderen. Vrijdagavond start het programma van de Feesttent met de Q-Music party.  En Maan treedt op na de missverkiezing. Absoluut een mooi programma met grote namen. Hoogtepunt is en blijft natuurlijk het corso. Er doen 15 wijken mee. Het Bloemencorso Eelde wordt geheel gerealiseerd door vrijwilligers. Ruim 3000 mensen zijn actief bij het Corso betrokken. Ouderen worden met busjes opgehaald uit het verzorgingstehuis. Vinden ze prachtig. Zaterdag trekt er één grote caravaan door de straten van Eelde. Altijd een bijzonder moment. Ik kijk ernaar uit.”
 
 
 
 
Geschiedenis van bloemencorso
Voor het ontstaan van het Bloemencorso Eelde moeten we terug naar het jaar 1955. In dat jaar werd in het Dorpshuis te Paterswolde de traditionele Floralia-tentoonstelling gehouden. Naast de tentoonstelling van de ingezonden planten werd ook een film vertoond van het Bloemencorso van Aalsmeer.
Begin 1956 besloot de Floraliacommissie en een aantal oud leerlingen van de Tuinbouwschool een reis te organiseren naar het Bloemencorso van Aalsmeer. Aan deze reis werd door ongeveer 100 personen deelgenomen. Op de terugweg werd tijdens een tussenstop bij Hoevelaken het idee geopperd om in Eelde ook een Corso te gaan organiseren. De toenmalige voorzitter van de Floralia commissie en hoofd van de Tuinbouwschool, de heer A.S. Planting, nam toen het initiatief om een aantal mensen bij elkaar te brengen en gedachten over een corso in Eelde nader uit te werken. Er werd en voorlopig comité opgericht met als drijvende krachten, de heren A.S. Planting, H.J. de Roos, H. Niewold en Gr. Rutgers. De burgemeester van de Gemeente Eelde, dhr. Struben, ondersteunde dit initiatief van harte.

UIT DE KRANT