Zuidlaren wil voortgezet onderwijs behouden

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“De omgeving heeft voldoende basis voor goed onderwijs”


ZUIDLAREN – Begin april heeft Openbaar Onderwijs Groningen het voornemen gecommuniceerd om de locatie Zuidlaren van het Harens Lyceum af te bouwen. Het voorgenomen besluit hield in dat schooljaar 2019-2020 het laatste jaar is dat leerlingen nog les krijgen op de locatie. Zo’n drie weken geleden werd het voorgenomen besluit een definitief besluit: het Harens Lyceum te Zuidlaren gaat dicht. Voor vele ouders en leerlingen die betrokken zijn bij de school, was dit een bijzonder bericht. Op basis waarvan is dit besluit genomen? Een groep ouders en (oud-)docenten heeft daarom een belangengroep opgericht: Zuidlaren verdient goed voortgezet onderwijs.

Begin april kregen we te horen dat er voornemens waren om de school te sluiten”, vertelt Jan van den Broek van de belangengroep. “Als ouders hebben wij toen onze koppen bij elkaar gestoken en ons afgevraagd hoe dit zomaar kon. Volgens het Openbaar Onderwijs Groningen zakt het leerlingenaantal van de school steeds verder terug. De organisatie schijnt hier onderzoek naar te hebben gedaan, maar wij hebben hier niets van gemerkt.” De belangengroep was uiteraard niet te spreken over de gang van zaken en wil de sluiting van de school niet zomaar laten gebeuren. “Wij vinden dat Zuidlaren voldoende basis heeft voor goed voortgezet onderwijs”, legt Anketrien Schillhorn van Veen uit. “Wij hebben zelf onderzoek gedaan naar de leerlingenaantallen van de afgelopen jaren en een aantal zaken erom heen.”

Uit dit onderzoek kwam een hoop informatie naar voren voor de belangengroep. “De leerlingenaantallen dalen inderdaad”, gaat Anketrien verder. “In 2014/2015 had de school nog ruim 400 en nu zit het op zo’n 200 leerlingen. Hoe kan dit zo gedaald zijn?” Hieruit is een belangrijke conclusie te trekken. “In het schooljaar 2015/2016 is het Zernike College onderdeel geworden van het Harens Lyceum”, vertelt Jan. “Wij denken dat dit verband houdt met de daling van het leerlingenaantal. Het bestuur van het Harens Lyceum geloofde namelijk niet meer in een Junior College, dat wat het Zernike College was. De school heeft in de jaren die volgden niets gedaan aan relatiemanagement en promotie. Er is zelfs niet met de ‘toeleverende’ basisscholen in gesprek gegaan om te vragen waarom er steeds minder leerlingen kwamen.” Een reden dat het Harens Lyceum hier niet mee bezig was, is omdat de leiding geen leerlingen wil werven. “Dat is toch slap”, vertelt Anketrien. “Het is gewoon gênant om zoiets te zeggen. Je moet toch in gesprek met je toeleveranciers en je omgeving? Dat is niet werven, dat is je beleid uitdragen!”

Volgens belangengroep Zuidlaren verdient goed voortgezet onderwijs is er genoeg potentie om het voortgezet onderwijs in Zuidlaren te laten voortbestaan. “Vanuit Zuidlaren, Vries, Annen, De Groeve en zelfs Glimmen komen leerlingen naar het Harens Lyceum in Zuidlaren”, legt Anketrien uit. “En in de komende tien jaar is er in deze dorpen geen krimp. Als de school meer doet aan relatiemanagement en PR, zijn wij ervan overtuigd dat de school wel degelijk kan blijven bestaan. Wij nemen het het Harens Lyceum zeer kwalijk dat zij zo’n besluit hebben genomen en dat er niets gedaan is om de problemen op te lossen.” Volgens de belangengroep spelen er al jarenlang problemen op het Harens Lyceum in Zuidlaren. “Er was slecht onderwijs en er is veel uitval”, gaat Anketrien verder. “Docenten hadden al eerder aangegeven dat het slecht ging met de school, maar de leiding moest daar niets van weten. Het vervelendste is dat zowel het Harens Lyceum als Openbaar Onderwijs Groningen geen verantwoordelijkheid neemt voor de sluiting van de school. Zij erkennen beide niet dat er fouten zijn gemaakt. Dat frustreert ons nog het meeste. De kinderen worden straks de dupe van het falende management.”

De belangengroep is een petitie gestart om het voortgezet onderwijs in Zuidlaren te behouden. “Wij hopen dat we hier nog iets mee kunnen bereiken”, vertelt Jan. “Want voor de hele omgeving is het van belang dat voorzieningen, zoals voortgezet onderwijs, bereikbaar blijven. De sluiting van de school is bovendien slecht voor het hele dorp en de omgeving. Een dorp als Zuidlaren moet gewoon een middelbare school hebben. Dat is één van de basisvoorzieningen.” Halverwege juni spreekt de belangengroep tijdens een raadsvergadering over het Harens Lyceum in Zuidlaren. Ook Openbaar Onderwijs Groningen zal hierbij aanwezig zijn. “Ik ben benieuwd waar de organisatie dan mee komt”, zegt Anketrien. “Wij hopen ook dat de gemeenteraad van Tynaarlo zich echt hard gaat maken voor goed voortgezet onderwijs in de gemeente, want tot op heden is er vanuit de gemeente veel te weinig ondernomen.”

Ondanks alles wat er is gebeurd, probeert de belangengroep wel positief te zijn. “Ons doel is om voortgezet onderwijs in Zuidlaren te behouden”, legt Anketrien uit. “Wellicht kan de huidige school blijven bestaan of kan er een doorstart gemaakt worden. Wij hopen dat Openbaar Onderwijs Groningen van gedachten verandert en hier ook open voor staat, maar tot op heden is dat niet het geval. En als zij niet wil, is er misschien een andere organisatie die dit wil oppakken. Wij blijven ons als belangengroep inzetten en hopen dat we wat voor het behoud van deze belangrijke voorziening in het dorp en de regio kunnen betekenen”.

UIT DE KRANT