De gemeenteraad van Tynaarlo gaat digitaal vergaderen

Afbeelding
Nieuws

“Je ziet de raadsleden thuis zitten in plaats van in de raadzaal”


VRIES – Vanwege het coronavirus kan de gemeenteraad van Tynaarlo niet vergaderen. Samenkomsten zijn verboden en dus is het ook niet toegestaan om een fysieke raadsvergadering te organiseren. Een groot probleem wanneer er besluiten genomen dienen te worden. Voor griffier Peter Koekoek zijn het ook bijzondere dagen, want de griffier is normaliter voornamelijk bezig met het voorbereiden van raadsvergaderingen en andere activiteiten van de gemeenteraad. “Je bent de structuur even volledig kwijt. Het lijkt wel een beetje op het zomerreces. Toewerken naar vergaderingen met deadlines en procedures zit er de komende tijd niet in”, vertelt Koekoek aan de Krant van Tynaarlo.


Als we hem spreken, is hij net bezig met een mail naar de gemeenteraad. Alle activiteiten van de graad zijn stilgelegd in verband met de coronamaatregelen, maar er zijn onderwerpen die door moeten naar de raad. “Tijdens de raadsvergadering van 27 februari stond bijvoorbeeld het toekomstplan voor de bibliotheken in Tynaarlo op de agenda. Dat kun je wel laten liggen, maar dat heeft ook weer invloed op de begroting die later dit jaar vastgesteld moet worden”, legt Koekoek uit. Hij heeft samen met burgemeester Marcel Thijsen geïnventariseerd welke besluitvorming de komende tijd door moet naar de raad, welke digitale mogelijkheden er zijn als alternatief voor fysiek vergaderen en welke juridische mogelijkheden er zijn als alternatief voor fysiek vergaderen. Hoe de zaken ervoor staan op dit moment heeft de griffier in ieder geval in beeld.


Aangezien de maatregelen onlangs zijn aangescherpt en verlengd tot 1 ‘juno’, kijkt men bij de gemeente Tynaarlo ook verder in de tijd. Zo staan in juni de jaarrekening en de perspectievennota op het programma. Het voorstel zoals het er nu ligt betekent geen afgelasting van de raadsvergaderingen op 21 april en 26 mei. Deze worden digitaal aangeboden. Koekoek heeft afgelopen week samen met collega’s van GemeenteOplossingen (GO) uitgezocht hoe dit het beste georganiseerd kan worden. “Er zijn volop digitale mogelijkheden om op afstand met elkaar te vergaderen aan de ene kant en voor het op afstand volgen van vergaderingen aan de andere kant. Ik noem een Skype, Zoom of StarLeaf. Het probleem is dat met deze systemen overleggen in principe prima gaat, maar het streamen van deze vergaderingen is lastig of onmogelijk. De vergaderingen dienen immers openbaar te zijn. Daar zit een knip tussen”, laat de griffier weten. Koekoek heeft samen GO hun eigen streamingservice getest: “Die test is goed verlopen. Wat we willen, lijkt te kunnen binnen ons huidige systeem. Voor de kijkers thuis zal er niet veel veranderen, die kunnen gewoon op de bestande plek op de site de vergadering volgen. Ze zullen alleen de raadsleden in hun huis zien zitten en niet in de raadzaal. Bovendien is het mogelijk om insprekers mee te laten doen. Deze week gaan we proefdraaien met het presidium en hopelijk kunnen we 21 april de eerste digitale raadsvergadering houden.” Toch is er nog een probleem, maar de oplossing daarvoor zou deze week wellicht kunnen komen.


De gemeenteraad mag tot op heden namelijk wel digitaal vergaderen, maar het digitaal besluiten nemen is beperkt. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat een besluit rechtsgeldig genomen is als aan het einde van een digitale beraadslaging niemand een stemming verlangd. Dus alleen als er niemand een stemming over een besluit wil, dan kan deze digitaal worden aangenomen. Over digitaal stemmen is vorige week een spoedwet door de ministerraad aangenomen. Deze spoedwet voor digitale besluitvorming is inmiddels aangenomen in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer behandelde hem dinsdag. Koekoek hierover: “Zoals we verwachtten is de wet ook aangenomen door de Eerste Kamer. De nieuwe wet is in eerste instantie van kracht tot 1 september.”


Een dergelijke wet is niet nodig voor het college van burgemeester en wethouders. Hun vergaderingen zijn namelijk niet openbaar. Daarnaast zijn zij al wettelijk bevoegd om besluiten digitaal te nemen, maar voor de gemeenteraad is dat nu nog niet het geval. Pas als de spoedwet is aangenomen kan de gemeenteraad van Tynaarlo weer los. De griffier is in ieder geval drukdoende om de raadsvergaderingen weer door te kunnen laten gaan: “Alle raadsactiviteiten komen tot 1 juni te vervallen. De raadstafels worden voorlopig opgeschort tot na de zomer en de evaluatie daarvan is uitgesteld. Zoiets als een raadstafel laat zich niet goed vervangen door het digitaal vergaderen. Zoals het nu lijkt gaat de raadsvergadering van 21 april in ieder geval gewoon door, maar net even anders dan anders.”

UIT DE KRANT