‘Stoelenplan’, burgemeester Tchernoff en De Kimme

Afbeelding
Nieuws
‘Koninklijk’  ADO bestaat 90 jaar
EELDE-PATERSWOLDE – Operettevereniging ADO viert dit jaar het 90-jarig bestaan. In het jubileumjaar – 1 oktober is de oprichtingsdatum- worden tal van activiteiten georganiseerd, waaronder de jubileumuitvoering op 1, 2 en 3 april. De Vriezer Post dook in de geschiedenis van de roemrijke vereniging.
Aan tafel drie voorzitters:  Peter (was voorzitter) en Gea Kruit (huidige voorzitter) en erevoorzitter Sake de Boer.  De naam ADO. Niet te verwarren met de voetbalclub uit Den Haag. “Of de gordijnen”, voegt De Boer eraan toe, die de geschiedenis als geen ander kan vertellen. “De letters staan voor ‘Alles Door Oefening’.  Gekscherend werd het ook wel ‘Altied Dorstig en Onrustig’ genoemd. Toenmalig burgemeester Tchernoff was groot fan van ADO en de dorstigheid. Tijdens het 60-jarig bestaan reikte hij de erepenning uit van de gemeente Eelde wegens verdiensten. Hij zei letterlijk: “als ik om me heen kijk, ‘altied dorstig’. Hij liep zelf altijd rond met twee glazen bier aan een hand”. Toevallig is het ook allemaal begonnen in het café, bij caféhouder Siebe Boerma in Café Centraal (thans het Jan Pelleboer-plein). “In een krant werd de volgende advertentie geplaatst: ‘er moet wederom een gemengd koor in Eelde-Paterswolde worden opgericht’.  Op 1 oktober 1926 was de Gemengde Zangvereniging ADO een feit. In de beginperiode werd er behalve gezongen ook toneel gespeeld. Tijdens de jaarlijkse uitvoeringen bestond het programma voor de pauze uit zang en na de pauze werd er toneel gespeeld. In 1936 werden zang en toneel voor het eerst gecombineerd met een operette: ‘de Klokken van Corneville’. Op tafel ligt het programmaboekje uit 1947. Opgevoerd werd De Kermisklanten, een eenakter in drie bedrijven (‘vier taferelen’). Met muziek van het befaamde symfonieorkest Orpheus-Kalma uit Groningen. Dirigent Will van Dijk heette in die tijd ‘directeur’. Vanaf 1957 tot 1985 werd jaarlijks een operette opgevoerd. In totaal is al 48 keer een operette gespeeld. In de vijftiger jaren was Jan Pelleboer voorzitter, daarna Gerrit de Vos en vanaf 1973 Sake de Boer. “Wij zijn de oudste operettevereniging van Noord-Nederland en tevens de enige van Drenthe (In Zuidlaren is er ook een geweest).  Het worden er steeds minder. Thuishaven was zoals gezegd Café Centraal, waar we tot 1990 gespeeld hebben. Er pasten met hangen en wurgen driehonderd mensen in. De stoelen moesten precies om de tafels staan, anders kon het niet. We noemden dit het ‘stoelenplan’. Er mocht niet gerookt worden. Dat speelde toen al. Tot 2000 speelden we op de luchthaven.  Ook de repetities hielden we in een zaal op het vliegveld.  In die tijd kwam er steeds een toestel uit Schiphol aan. Dat leidde iedere keer af. Tegenwoordig is De Kimme onze thuishaven. Dat had nogal wat voeten in aarde. We waren bang dat het publiek daarom niet meer zou komen. Sinds 2012 zetten we een bus in, die ouderen ophaalt, zodat iedereen er kan komen. Ook dit jaar wordt er weer een bus ingezet en die is gratis.”
“Hoogtepunten in het bestaan? Iedere operette”, zeggen de drie in koor. “Maar de Koninklijke Erepenning, die we kregen tijdens het 75-jarig bestaan, was zeker een hoogtepunt. En we hebben eens een gezamenlijk optreden gehad in partnergemeente Wardenburg. ADO spatte er vanaf. Pannenkoek keek zijn ogen uit, was zo trots. Hij komt nog steeds kijken bij ons.  Bijzonder waren ook de nieuwjaarsconcerten in de sporthal, waar achthonderd mensen op afkwamen. Het was een gigantische klus om de sporthal om te bouwen. Dieptepunt is de vergrijzing. We hebben een lid van 69 jaar, die niet meer speelt. Maar Hilda Regien is 71 jaar en doet nog steeds mee. Ze speelt al 52 jaar en is ook erelid (evenals Jan Harms en Riek Hartlief). Ze is op 15-jarige leeftijd begonnen en moest eerst door de ballotagecommissie. Haar man is 45 jaar bij de vereniging en maakt het decor. Er zijn veel echtparen bij de vereniging. “Anders krijg je commentaren als ‘bist nou alweer naor het zingen?’, zegt Peter Kruit Het aantal zingende leden momenteel: 35. “In totaal hebben we vijftig leden. Die leden komen overal vandaan. Van Ten Post, Warffum, Assen tot uit Friesland”. Bijzonder en kurk waar ADO op drijft is het  kledingverhuurbedrijf ADO’s Centrum dat sinds 1997 gevestigd is in ‘de Notenkraker’.
ADO is volop bezig met de voorbereiding op de jubileumoperette ‘Victoria und ihr Husar’. “Deze hebben we in 1998 ook opgevoerd. Het is een internationaal getinte operette met Japanse, Hongaarse en Russische klanken. Een feestelijke operette ook, die de pan uit swingt. In het begin was er nog weinig enthousiasme, maar het groeit als een trein. De balletdansers hoefde je niet te motiveren. En de zeventien ingehuurde begeleiders van het orkest spelen vol  overgave”. Op woensdag 30 maart is de generale in De Kimme. De finale is op 1, 2 en 3 april.  Het belooft een nieuw hoogtepunt in  het bestaan. Alles door oefening.

UIT DE KRANT