Vrouw met de Hamer: Hilde van Ree

Afbeelding
Foto:
Man met de hamer

Voorzitter van Dorpsbelangen Midlaren. Ik ben ongeveer 3 jaar voorzitter. Het is altijd leuk om in je eigen omgeving dingen te doen die goed zijn voor de gemeenschap. Het bestuur van de vereniging bestaat uit 5 mensen, elk met eigen specialiteiten die zij inzetten. Ik ben zelf lang actief geweest in het bestuur van een woningcorporatie. Daarnaast heb ik me veel beziggehouden met duurzaamheid, dat is een belangrijk thema in het dorp.

We hebben een werkgroep die zich met duurzaamheid bezighoudt. Momenteel zijn zij bezig om deelauto’s voor het dorp te verkennen. Van de gemeente hebben we subsidie gekregen om 2 huizen te isoleren. Dat is een project waarbij we kunnen onderzoeken wat de beste manieren zijn om een huis te isoleren en wat de bijbehorende kosten zijn.

Daarnaast hebben we Midlaren in Zicht, dat is een groep dorpsbewoners die zich inzet om het dorp duurzamer te maken. 

De dorpsfeest- en de ijsbaancommissie hebben onlangs een groot paasvuur georganiseerd, het werd druk bezocht. Het was mooi om te zien dat mensen elkaar troffen en in gesprek gingen, het zorgde echt voor verbinding. Zo’n paasvuur is momenteel een heikel punt, je moet je afvragen of het nog kan. Voor veel mensen is het wel belangrijk en het is natuurlijk ook een stukje cultureel erfgoed. 

Als vereniging zijn we veelvuldig in gesprek met de gemeente, Drents Landschap en waterschap rondom het project Noordma, waarbij de Hunze zijn natuurlijke loop naar het Zuidlaardermeer terugkrijgt. Aan het water is een surfstrandje met een grote speelweide, waar veel mensen uit het dorp in de zomer gebruik van maken. Wij willen dat daarbij een openbaar toilet komt, maar daar wil de gemeente nog niet aan meewerken. Daarover blijven we dus in gesprek.

Een andere kwestie die ons bezighoudt zijn grote agrariërs die weilanden rondom Midlaren exploiteren en daar grote hoeveelheden mest op uitrijden. Dat vinden wij niet wenselijk, maar het blijkt lastig om met deze mensen in contact te komen. Onlangs zijn nog een aantal honden ziek geworden in de omgeving, mogelijk door landbouwgif. 

Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de activiteiten in het dorp. Dat is niet altijd makkelijk. Het dorp heeft veel jonge gezinnen, zij hebben niet veel tijd. Je moet mensen soms verleiden om uit hun stoel te komen en zich in te zetten. Bij de laatste jaarvergadering hebben we bijvoorbeeld ook een lezing georganiseerd. Daar kwamen 60 mensen op af, daar waren we heel tevreden over.

UIT DE KRANT