Corona en voetbal: hoe nu verder?

Afbeelding
Sport

REGIO – Het voetbalseizoen is ten einde. De jeugd traint wel, maar senioren mogen (nog) niet. De Krant van Tynaarlo spreekt met de trainers van de voetbalverenigingen die de krant volgt, waarvan er bij een aantal clubs een nieuw gezicht voor de groep zal staan. Hoe ziet het verdere seizoen eruit? Hoe gaat men zich voorbereiden op een seizoen, die er misschien niet eens komt? We leggen deze vragen onder meer voor aan Max Hulsinga, Peter Slijfer, Roelof Rutgers, Paul Raveneau, Cor Meijer, Frank Huberts en Hemmo de Wal.


Max Hulsinga van SVZ staat de Krant van Tynaarlo in het kantoor van zijn werkgever, de Albert Heijn in Peelo, even te woord. “Het kriebelt wel”, geeft hij aan nadat hij toevallig Dick Lukkien aan het woord heeft gehoord tijdens de persconferentie van FC Emmen. Hulsinga’s teleurstelling door het eindigen van de competitie is weggeëbd. SVZ heeft een unieke kans gehad om promotie af te dwingen. Bij spelers en staf is dit hard aangekomen. De jonge trainer is echter tevreden over het eerste seizoen als trainer van SVZ. Door het coronavirus is het afwachten wat er gaat gebeuren. Hij ziet de anderhalve meter niet als haalbaar voor het voetbal: “Het zal lastig worden om alleen als amateurtrainer een groep van 20 man te trainen. Het is wel vreemd om op dit moment niet met voetballen bezig te zijn. Je komt ook aan andere zaken toe. Bijvoorbeeld genieten van mijn dochter. Anders ben je veel weg en nu ben je elke avond en in het weekend thuis. Dat geeft ook wel veel voldoening.”


Peter Slijfer van VV Actief is werkzaam in het onderwijs. Hij weet dus wat er allemaal bij komt kijken, wil je iedereen goed voorbereiden om überhaupt iets te gaan doen, bijvoorbeeld voetballen. “Het is gewoon nodig je aan de regels te houden. Het is mooi dat de jeugd weer actief kan zijn”, vertelt de trainer. Hij merkt op zijn school dat de kinderen ongeduldig worden. Hij heeft geen idee wanneer het voetbal weer vrij wordt gegeven. De regering en de medici zullen hier over beslissen. Op dit moment heeft de trainer veel overleg met zijn staf om te kijken hoe het met de spelers ervoor staat: “Je wilt graag van ze weten wat ze gaan doen, omdat de overschrijvingstermijn er ook aan komt. “Er komt ook een vijftal A-junioren over waarvan er een aantal bij de eerste selectie aan gaan sluiten.” Slijfer heeft er een hard hoofd in dat er in juni al gevoetbald kan worden: “Wellicht nu de profs wel wat gaan beginnen, dat het wel gaat gebeuren.” Hij verwacht dat de bekercompetitie zal komen te vervallen en dat hij hoopt dat alles in september weer normaal is. In de tussentijd assisteert de trainer bij de jeugd van Actief, waar de JO-11 weer is begonnen met de trainingen.


SV Tynaarlo en trainer Roelof Rutgers zijn de laatste maanden ontzettend aan de slag geweest om een kwalitatief goed zaterdagelftal op de been te krijgen. Tot grote spijt van de trainer heeft dit nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het spelersaanbod is dermate laag en niet van genoeg kwaliteit voorzien, dat de club er een hard hoofd in heeft dat er de komende maanden nog kwalitatief sterke spelers zich bij de club aandienen. Rutgers ziet voor de toekomst alleen een intensieve samenwerking met buurman VAKO als redding van beide verenigingen. Rutgers neemt op deze trieste wijze afscheid van zijn passie als voetbaltrainer. Hij neemt dan ook een jaartje afstand van het voetbal: “Ik verwacht dat het erg lastig gaat worden dat de competitie in september kan gaan beginnen.”


FC Zuidlaren krijgt Paul Raveneau als trainer. Dat is een heel andere vereniging als waar Raveneau vandaan komt. ONS BOSO Sneek heeft 3e divisie landelijk gespeeld. Hij is een ervaren trainer die zijn sporen heeft verdiend in het hogere noordelijke niveau voetbal. Zuidlaren is voor de in Groningen woonachtige trainer een heel ander hoofdstuk. Hij stapt er blanco in en geeft aan nog weinig van de spelers te kennen. Doordat zijn oude ploeg op zaterdag speelt, heeft hij geen wedstrijd van Zuidlaren kunnen volgen. “We gaan een mooie voorbereiding draaien, waarin de trainer de spelers beter hoopt te leren kennen. Wat is de ambitie van de spelers en hoe kunnen we samen de ambitie als team vorm geven”, laat Raveneau weten. Over de coronacrisis wil de trainer niet veel kwijt: “Het is wachten tot 20 mei en dan weten we waarschijnlijk meer over wat er wel of niet kan. Op dit moment houdt het mij nog niet zo bezig.”


VAKO heeft in de persoon van Cor Meijer uit Haren een nieuwe trainer gevonden. Meijer loopt al een aantal jaren mee in het voetbal. Eerst zelf als speler van Gorecht en Haren en later als trainer van VAKO zaterdag, assistent bij Achilles ’94 en Glimmen. De laatste vier jaar is hij hoofdtrainer bij Haren geweest. VAKO heeft een krappe selectie, waar Patrick Steenbergen zijn voetbalkwaliteiten komend seizoen weer bij het eerste elftal tentoon gaat spreiden.  Meijer vindt dat de gezondheid voorop moet blijven staan in deze coronatijd. Hij verwacht dat er pas in september weer gespeeld gaat worden: “Het is nu moeilijk om een goed beeld van de selectie te krijgen. Wel is er veel contact met de staf en de club is naarstig op zoek naar uitbreiding van de selectie.“


SV Yde de Punt krijgt een man uit eigen gelederen als trainer. Frank Huberts verruilt zijn bestuursfunctie in voor die van hoofdtrainer. Huberts woont al jaren in Yde. Hij heeft, naast een aantal jaren een  uitstapje naar Peize te hebben gemaakt, bij Yde ook furore als laatste verdediger gemaakt. De jarige Huberts vertelt dat er veel potentie in zijn selectie zit. In ieder geval komen er twee nieuwe spelers bij. Sjoerd Hoekstra (Gorecht) en Rene Wijbkema (Haren) maken de overstap naar Yde de Punt. Wellicht komt er nog iemand maar dat is op moment van schrijven niet zeker. Huberts heeft veel contact met zijn spelers. Hij hoopt dat de competitie in september kan starten, maar het is afwachten wat het coronavirus verder gaat brengen.


Hemmo de Wal heeft de afgelopen weken een erg zware periode gehad. Zijn vrouw heeft behoorlijk last van het coronavirus gehad en hij zelf in mindere mate. Het gaat nu met beide weer goed. De Wal zegt dat hij naar de hulpverlening moet een dezer dagen. Hij weet niet waar hij het moet zoeken, want hij kan niet met zijn voetbal bezig zijn. De Wal geeft aan dat de anderhalve meter samenleving niet gaat werken: “Ik heb grote twijfels of er in juni weer ‘normaal’ getraind kan worden.  De bekerwedstrijden zullen wel gaan vervallen en dan zit je al in september.” De trainer van VV Annen is verheugd dat alle spelers de club trouw blijven: “Er komen een aantal A-junioren over, die wel potentie hebben om een plek in de eerste selectie in te nemen.”

UIT DE KRANT