Voetbaldier Johan Wardenier over amateurvoetbal

Sport

“Bij amateurvoetbal is prestatie leuk, maar niet noodzakelijk”


REGIO – De komende weken staan in het teken van de nieuwe creatieve uitspatting van de Krant van Tynaarlo: de DREAM TEAMS van de voetbalclubs die de krant volgt. Er zijn ontzettend veel voetballiefhebbers in het gebied en de meeste clubs bestaan al tientallen jaren en zijn dus vervlochten met het dorp. Veel voetbalkantines vormen dan ook de huiskamer van de dorpelingen in het weekend. Om de glorie van weleer en de successen van nu op waarde te schatten, gaan we bij de Krant van Tynaarlo op zoek naar de beste voetballers aller tijden van VAKO, VV Actief, VV Annen, SV Tynaarlo, SVZ en SV Yde de Punt. Het beginsignaal wordt gegeven door amateurvoetbalkenner Johan Wardenier (63). Hij vertelt over de ontwikkelingen in het amateurvoetbal, de charme van het spelletje op amateurniveau en hij oppert enkele suggesties voor de DREAM TEAMS!  


Wardenier is een bekend gezicht op de voetbalvelden in de gemeente Tynaarlo. Hij is tevens verantwoordelijk voor het voetbaloverzicht die normaal gesproken iedere week in de Krant van Tynaarlo te lezen is.  Van jongs af aan is Wardenier verliefd op het spelletje en die liefde blijkt oneindig, want nog steeds is hij erg betrokken bij het voetbal in de regio. Wardenier wordt in Heerenveen geboren en als tweejarige trapt hij voor het eerst tegen een bal. Als zestienjarige begint hij aan het SIOS en in het tweede jaar krijgt hij daar te maken met Foppe de Haan en Hans Westerhof. Van hen leert hij de kneepjes van het vak en twee jaar later behaalt hij zijn trainersdiploma. Diverse jaren als voetbaltrainer in het amateurvoetbal volgen, waaronder twee jaar bij het Vriezer VAKO. In zijn tijd als trainer en als reporter voor de Krant van Tynaarlo bezoekt hij meermaals de accommodaties van de voetbalverenigingen in deze regio.


“Ieder dorp heeft haar eigen identiteit en dat zie je ook terug bij de voetbalclubs. Zij stralen dat uit. Clubs als SV Yde de Punt, SV Tynaarlo en SVZ zijn clubjes op zich. Als je als buitenstaander daar niet mee om kunt gaan, dan wordt het een lastig verhaal. De mentaliteit bij dergelijke dorpsclubs is gewoon even anders”, vertelt Wardenier stellig. Een nieuwe trainer die met een hoop bombarie een knuppel door het hoenderhok veegt, zal dan ook geen succes boeken volgens hem.


Er is een duidelijk verschil tussen vroeger en nu, zo blijkt uit de woorden van de voetbalkenner. Zo is volgens Wardenier de maatschappij veranderd en het voetbal daarmee ook: “Ja, vroeger was je trots als je in het eerste van een voetbalclub mocht spelen en deed je er alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen op zaterdag of zondag. Daar trainde je immers de hele week voor. Nu heerst de tendens dat men wel veel wil bereiken, maar met minimale inspanning en zo red je het natuurlijk nooit.” Desalniettemin zal het amateurvoetbal zijn charme altijd blijven behouden volgens de liefhebber: “Prestatie is leuk, maar niet noodzakelijk en dat spreekt voor het amateurvoetbal.”


Terugkomend op zijn liefde voor het amateurvoetbal: “Het mooie is de saamhorigheid en het plezier. Het beleven van samen verliezen en samen winnen. Ook al verlies je een wedstrijd in het amateurvoetbal, de kunst is om het na afloop dan toch gezellig te hebben in de kantine. Natuurlijk moet je tot het gaatje gaan, zowel op de trainingen als in de wedstrijd. Je moet in feite met schuim op de mond van het veld af komen, dan heb je dat biertje waar je de hele week naartoe hebt geleefd ook verdiend. Dat is juist die mooie mix van het amateurvoetbal. Prestatie en ontspanning.”


Wat Wardenier opvalt bij de bovengenoemde voetbalclubs is dat er bij elke club een gemoedelijke sfeer hangt en dat dit ook hoog in het vaandel staat bij de verenigingen. “Dat merk ik als ik als toeschouwer langs het veld sta. Zo zijn er geen extreme incidenten met scheidsrechters bijvoorbeeld. Natuurlijk heb je altijd één of twee die iets richting de arbiter roepen, maar dat is ook weer een onlosmakelijk deel van het amateurvoetbal. De ontelbare scheidsrechters achter de omheining”, lacht de voormalig VAKO-trainer.


Over de toekomst van het amateurvoetbal heeft Wardenier een opvallende gedachtegang: “Het duurt geen vijf jaar meer dat het amateurvoetbal op de zaterdag en zondag gecombineerd gaat worden. Wedstrijden worden dan op zowel zaterdagavond als zondagmiddag gespeeld. Je ziet nu al in de zondagcompetities dat clubs op de zaterdagavond met elkaar treffen. Iets dat natuurlijk ten goede komt aan de clubkas, die dan flink wordt gespekt.”


Als Wardenier gevraagd wordt om suggesties te opperen voor de verschillende DREAM TEAMS waar de Krant van Tynaarlo naar op zoek is, haalt hij een opgevouwen stukje papier uit zijn broekzak. “Ik heb alvast een aantal namen genoteerd”, vertelt hij en weer verschijnt die lach op zijn gezicht. “Ik denk dat men bij VAKO de sluwe Ep Steenbergen niet mag vergeten, bij Actief denk ik aan ausputzer Bennie Matthijs en ik houd plekjes vrij voor Johan en Lammert Timmer bij SV Tynaarlo. Daarnaast zal Patrick van Nimwegen volgens mij bij SVZ behoren tot de beste elf, Jos Lamain bij FC Zuidlaren en bij SV Yde de Punt zou Gert Hoekstra volgens mij niet mogen ontbreken.”


Genoeg opties dus! Wie krijgt de eer om in de beste teams aller tijden van de clubs in de regio te komen? Deze week kan men stemmen op het DREAM TEAM van VAKO. Stemmen kan tot en met zondag 21 juni via een mail naar dekrantvantynaarlo@media-totaal.nl, op de Facebookpagina van de Krant van Tynaarlo of per post naar De Krant van Tynaarlo, Gedempte Haven 5, 9301 LN in Roden.

UIT DE KRANT