Annen wint streekderby tegen SVZ, VAKO flatert, ZFC Zuidlaren verstevigt koppositie

||
|| Foto: ||
Sport
REGIO – FC Zuidlaren zaterdag, Annen, Actief, Tynaarlo en Yde de Punt deden afgelopen weekend goede zaken door drie punten te pakken. FC Zuidlaren schroefde het positieve doelsaldo met vier doelpunten verder op. Annen wist in een zware streekderby tegen SVZ de volle buit in eigen huis te houden en Actief liet koploper Engelbert zien dat er met de Eeldenaren niet te sollen viel. In de 5e klasse C zegevierden zowel Tynaarlo als Yde de Punt. Grote dissonant was VAKO, dat op eigen veld een uitglijder van jewelste maakte door met maar liefst 0-7 te verliezen van directe concurrent Leo Loon.
Allereerst de ontmoeting tussen twee ploegen binnen het verspreidingsgebied van deze krant: Annen ontving afgelopen zondag op sportpark De Hofakkers SVZ uit Zeijen. In een aantrekkelijk duel won Annen uiteindelijk met 2-0 en bezorgde SVZ daarmee de eerste competitienederlaag van dit seizoen. SVZ startte zonder eerste doelman Jasper Dieden onder de lat, die op zijn werk geblesseerd was geraakt, nadat een steigerplaat op zijn hand was gevallen. ,,Daardoor moesten we noodgedwongen Koen Blekkenhorst weer van stal halen die al vier maanden geen wedstrijd had gekeept en plots de kastanjes uit het vuur moest halen”, vertelt SVZ-trainer Roland Beuvink. Aanvankelijk keepte Blekkenhorst een prima wedstrijd. Annen trachtte in de eerste tien minuten de bezoekers te overrompelen en creëerde een paar kansen via Roald Lammerts en Dolf Nijborg. De wedstrijd leek op een 0-0 af te stevenen toen SVZ-goalie Blekkenhorst op ongelukkige wijze een vrije bal losliet en Leon Tiersma profiteerde. SVZ maakte zich klaar voor een slotoffensief, gooide alles op de aanval en moest daardoor veel ruimte weggeven achterin. Aaldert Martens maakte van deze ruimte dankbaar gebruik en bezorgde Annen in de laatste minuut de bevrijdende 2-0 overwinning. ,,Het is sneu dat deze nederlaag gepaard gaat met een keepersfout. Als die goal niet was gevallen, dan was het zeker 0-0 gebleven. Onze organisatie stond als een huis, het team heeft hard gewerkt. Aan de andere kant is het geen schande als je van Annen verliest, het is een ploeg met veel kwaliteiten”, blikt Beuvink terug. Annen-trainer Hemmo de Wal sprak uiteindelijk van een terechte overwinning. ,,SVZ is een sterke tegenstander, maar wij waren vooral in de tweede helft de betere ploeg”. Door de overwinning ligt voor Annen de koppositie en de eerste periodetitel in de 3e klasse B voor het grijpen. Komende zondag gaan de roodhemden op bezoek bij buurman Gieten, de week daarna speelt Annen een cruciale wedstrijd bij Veendam 1894.
In diezelfde klasse maakte VAKO een uitglijder van jewelste. In eigen huis gingen de roodgelen met maar liefst 0-7 onderuit tegen Leo Loon, nota bene een directe concurrent van VAKO in de onderste regionen van de ranglijst. In de rust keek de thuisploeg reeds tegen een 0-2 achterstand aan, in de tweede helft was het open huis en liepen de gasten uit naar een ruime 7-0 overwinning.
Van de zondag switchen we even naar de zaterdagamateurs: ZFC Zuidlaren zette op sportpark De Wenakkers Rood Zwart Baflo met 4-0 opzij. Op aangeven van Jos Lamain kopte Bob Poorta na twintig minuten de thuisploeg op voorsprong. Koen Eshuis was in de eerste helft dichtbij de 2-0, maar zijn vrije trap belandde op de lat. Na rust namen de blauwhemden verder afstand van de gasten uit Noord-Groningen. Bij de 2-0 was Jos Lamain opnieuw aangever, Allard van Weringh klaarde het klusje. Bob Poorta vergrootte de score door een cadeautje van de Rood Zwart Baflo-doelman gretig in ontvangst te nemen. Jordi Hamming zette in de blessuretijd de 4-0 eindstand op het scorebord. In eerste instantie werd zijn penalty gekeerd, in de rebound was hij alsnog trefzeker. Door de overwinning solideert ZFC Zuidlaren de toppositie in de 4e klasse D. Komende zaterdag gaat de ploeg van trainer Edwin Prins op bezoek bij middenmoter De Heracliden in Uithuizermeeden.
Terug naar de zondag. Actief en Engelbert wisselden stuivertje in de top van de 4e klasse C. In een onderling duel won Actief overtuigend met 5-1. Actief schoot uit de startblokken. Binnen het kwartier stond het 3-0 via Ennio Jansen, een eigen doelpunt aan de kant van Engelbert en Justin Krijthe. Nog voor de pauze verkleinde Engelbert via Rutger Kuil het verschil, maar na rust zette Actief op orde op zaken en liep de thuisclub uit naar 5-1 via Ermin Imelman en Edwin Krohne. Door de overwinning gaat Actief nu aan kop. Het verschil tussen de ploeg uit Eelde-Paterswolde en de huidige nummer zes, Engelbert, dat na de nederlaag flink is gezakt op de ranglijst, is slechts drie punten. Een spannende competitie dus. Aankomende zondag krijgt Actief laagvlieger Harkstede op bezoek. Normaal gesproken een eitje, Harkstede heeft immers tot dusverre nog geen punt gepakt.
In de 5e klasse C deden zowel Tynaarlo als Yde de Punt goede zaken door in doelpuntrijke wedstrijden als winnaar uit de bus te komen. Tynaarlo liet zich in Hooghalen niet kennen door de plaatselijke voetbalclub HHCombi: 2-5. Marcel Drent (2x) en Jeroen Klaassens waren in de eerste helft verantwoordelijk voor een 3-1 voorsprong. HHCombi kwam na rust nog gevaarlijk dichtbij, maar Jeffrey Oldenhuis en Jorn Boer stelden de drie punten veilig. Door de overwinning is Tynaarlo opgeschoven naar de tweede plaats., onder het soevereine Donkerbroek. Yde de Punt pakte op eigen veld drie hoognodige punten tegen het iets lager geplaatste Stânfries: 4-2. Yde de Punt en Tynaarlo zijn komend weekend vrij.