Het carillon van Zuidlaren is weer te horen

Afbeelding
actueel

ZUIDLAREN - Joke Hazewinkel veert op, “Even stil zijn, dan hoor je hem.” Ze heeft het over het carillon dat op de brink voor haar woning aan de Hondsrugstraat in Zuidlaren staat. De verzameling bellen speelt elk uur een wijsje. Deed deed het al sinds de jaren 80, maar tot voor kort was de stem van het carillon verstomd. Dankzij de inzet van mensen als Hazewinkel schalt het nu weer over de brink. “Het brengt heel veel vertier, zeker als er kinderen bij het standbeeld van Berend Botje zitten in de zomer.”

Aan de keukentafel vertelt Hazewinkel over haar strijd om het carillon in ere te herstellen. “In 2021 werd het pand waar het carillon naast staat verkocht. De computer waarmee het werd aangestuurd stond daar, het was nog niet zeker of de nieuwe eigenaar daarop zat te wachten. Daarom is het carillon helemaal afgesloten door de gemeente. De gemeente is namelijk eigenaar van het carillon.”

Hazewinkel neemt voorzichtig een slok van haar thee. “Ik heb de gemeente toen gebeld om te vragen wanneer het carillon weer aangesloten zou worden. Ik kreeg te horen dat het waarschijnlijk weggehaald zou worden, samen met het beeld van Berend Botje dat ernaast staan. Nou, toen was ik op tilt. Ik ben bij alle omwonende langs gegaan om handtekeningen te verzamelen. Die heb ik toen naar de gemeente opgestuurd.”

Met resultaat dus, want het carillon luidt weer. Dat ging niet zonder slag of stoot, volgens Hazewinkel en Hennie Fidder vermoeden dat de gemeente liever niet voor de kosten van het onderhoud willen opdraaien. Fidder: “Ik heb er meerdere keren over gebeld, de gemeente heeft er nu geld voor gevonden. Voor de komende 2 jaar zijn de kosten gedekt.”

Fidder gaat verder: “We vinden het mooi dat we het doel bereikt hebben. Over twee jaar moeten we opnieuw om te de tafel met de gemeente.” ook Hazewinkel is blij dat de bellen weer te horen zijn. “Het begint elke ochtend met het wijsje van Berend Botje, daarna speelt het elk uur een ander lied. Toen ik langs de deuren ging kreeg ik wel te horen dat mensen de liedjes wat oubollig vonden. We hebben een paar nieuwe nummers mogen uitzoeken en die zijn toegevoegd aan de afspeellijst.”

UIT DE KRANT