Kim Merel geeft mensen een kijkje in dieren

Afbeelding
Foto: Merel Mollema
actueel

VRIES - Ik heb voor allerlei bladen geschreven, zoals Roots Magazine en ZoZitDat. Dat doe ik vanuit mijn achtergrond als bioloog. Ik heb biologie gestudeerd in Groningen, daarbij ben ik gespecialiseerd in dierengedrag. Vervolgens heb ik de master Wetenschapscommunicatie gedaan. Daarbij heb ik geleerd hoe je complexe, wetenschappelijke zaken duidelijk kan maken voor allerlei mensen. Naast schrijven schilder ik en maak ik illustraties.

Verwondering over de natuur overbrengen is mijn missie. Ik heb daarover verschillende boeken geschreven en geïllustreerd, waaronder een stel prentenboeken voor kinderen. Ik richt me vooral op het gedrag van dieren: waarom doen ze wat ze doen? Dat wil ik graag duidelijk maken. 

De natuur en het klimaat staan momenteel vol in de aandacht, maar wel vaak op een negatieve manier. Ik geloof dat wanneer mensen zich verwonderen over de natuur en zien hoe mooi het is, dat aanzet om zelf actie te ondernemen. Dat werkt beter dan wanneer je mensen belerend toespreekt. 

Ik breng graag weetjes en leuke feitjes over de natuur over. Dingen waarvan mensen zeggen: dat wist ik niet, wat zit de natuur vernuftig in elkaar. Het is heel leuk om voor kinderen boeken te maken, die staan er echt voor open. 

Mijn nieuwste boek is het ‘Beestenbinnenstebuitenboek’, daarin staan tekeningen van beesten met een soort deurtjes erin, zodat je erin kan kijken. Bijvoorbeeld van een slak, dan zie je hoe alle organen in dat slakkenhuisje zitten. Het zijn eigenlijk een soort infographics, dus een combinatie van beeld en tekst die informatie overbrengen.

Het is soms best deprimerend om als bioloog te kijken naar hoe we op het moment met de natuur omgaan. Ik denk wel dat we in Nederland stappen kunnen zetten en in gaan zien dat we onderdeel zijn van de natuur. Dit kan een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Als het kan in een land dat zo vol is als dit, met zo veel mensen, dan kan het overal. 

Wat dat betreft ben ik wel hoopvol. Er groeit een nieuwe generatie kinderen op die heel anders tegen het klimaat aankijken dan eerdere generaties. Ik vind het ook belangrijk dat we het niet alleen over doemscenario’s hebben, maar mensen ook hoop geven. Kinderen kunnen gelijk een positieve bijdrage leveren, door hun ouders aan te zetten om dingen anders aan te pakken. Met mijn boeken en illustraties hoop ik vanuit Drenthe zo mijn steentje bij te dragen. 

Als freelancer werk ik veel alleen, vanuit huis. Ik merk nu dat ik eigenlijk ook graag mensen direct wil inspireren om dichter bij de natuur te komen. Ik ben van plan om daar workshops voor te organiseren, waarbij we samen de natuur in gaan. We gaan dan samen tekenen en schrijven over de natuur die we zien. Daardoor gaan mensen anders naar de natuur kijken dan wanneer ze er alleen doorheen wandelen. Je kan dan echt even stilstaan bij bijvoorbeeld een stukje korstmos. Dat is eigenlijk een combinatie van een plan en een schimmel, door daar echt even bij stil te staan zien mensen hoe slim het in elkaar steekt. Ik ben ook aan het nadenken over een manier waarop ik online workshops kan aanbieden, zodat mensen die niet in de buurt wonen ook kunnen meedoen. Dit begint nu vorm te krijgen, ik ben bezig met datums ervoor inplannen. 

UIT DE KRANT