Bewoners wijk Zuid Es in Zuidlaren overdonderd door mogelijke komst azc, vragen college om uitleg

Afbeelding
actueel

ZUIDLAREN - Een groep bewoners van de Zuid Es in Zuidlaren is ontsteld door de plannen van de gemeente Tynaarlo om mogelijk een asielzoekerscentrum (azc) te bouwen in hun wijk. Volgens de inwoners is de locatie ongeschikt en zijn alternatieve locaties niet voldoende onderzocht. Ook hekelen zij dat de gemeente eerder gemaakte afspraken naast zich neer lijkt te leggen.

Bezorgde bewoners hebben zich verzameld in ‘Kernteam Handen van van de Zuid Es’, met inmiddels al ruim 120 deelnemers. De groep heeft vrijdag 19 april een brief naar het college van B&W gestuurd met hun bezwaren. Een belangrijk argument tegen de komst van een azc is de veiligheid. De wegen rondom de wijk zijn nu al druk, een opvangcentrum zou voor nog meer drukte zorgen.

Anne Miedema is betrokken bij het Kernteam. “Een azc met 250 mensen heeft al zo’n 60 man personeel nodig. Daar komen dan de bewegingen van de bewoners nog bovenop. Dat extra verkeer, daar zijn de straten simpelweg niet op gebouwd.” Door de drukte ontstaan volgens Miedema onveilige situaties. “Er fietsen langs die weg veel kinderen, die naar school gaan of naar hun sportclub. Hun veiligheid komt in het geding als het nog drukker wordt.”

Miedema en zijn medebewoners zijn daarnaast boos dat de gemeente afspraken uit het verleden lijkt te negeren. “Het gebied was eerder al in beeld als locatie voor een azc bij de gemeente. Ook toen is er massaal bezwaar gemaakt, dat bleek in 1999 gegrond en de gemeente zag af van de plannen. In 2008 werd er weer naar gekeken, opnieuw bleek het niet geschikt te zijn. Toen zijn ook harde afspraken gemaakt dat het gebied niet verder bebouwd zou worden.”

In de omgevingsvisie van de gemeente uit 2023 wordt gesteld dat het gebied alleen in aanmerking komt voor verdere bebouwing als er geen andere locatie te vinden is. Volgens Miedema zijn andere locaties niet voldoende onderzocht, voordat de Zuid Es weer wordt aangemerkt als mogelijke bouwlocatie. Het Kernteam denkt dat er meer geschikte locaties zijn voor een eventueel azc, als voorbeeld geeft het de plek waar nu de natuurijsbaan. 

Miedema vertelt dat de onvrede in de wijk groot is sinds het plan van de gemeente naar buiten kwam. “Ik heb sindsdien elke dag mensen aan de deur die het erover willen hebben. Met 12 man vormen we nu het Kernteam. Dat is de club die eerder succesvol  tegen de bouwplannen bezwaar heeft gemaakt. Nu moeten we opnieuw de strijd aan gaan met deze onzalige plannen van de gemeente.” Miedema en zijn medestanders hopen op korte termijn te worden uitgenodigd voor een gesprek over de kwestie met de burgemeester en betrokken wethouder.

UIT DE KRANT