Annemieke van den Berg: ‘Voor zelfstandig ondernemers is een goed en groeiend netwerk goud waard’

Afbeelding
paterswolde

PATERSWOLDE - Op het bankje voor het raam en achter de zonovergoten bloemenpracht in haar voortuin zit Annemieke van den Berg van Saparoea ontspannen op me te wachten. Briesjes wind laten de krullen in haar haar dansen. De hond, die ook gezegend is met een flinke bos haar, slaat bij mijn komst aan, maar zoekt al snel een koel plekje in de gang.


Ze moet er zelf ook om  lachen, maar door hun beider krullenbossen zijn Annemieke (1973) en haar hond bekende verschijningen in het dorp. Maar meer dan dat is Annemieke bekend van ‘de dingen die ik voor kinderen organiseer of organiseerde, zoals het Eelder Timmerdorp, speelplaats Helmerdijk, de Natuurclub van IVN en de naai- en viltworkshops in de Notenkraker in Paterswolde en op de bso’s met mijn bedrijf Mooimiek. Ik zou het bijna vergeten, maar veel mensen kennen me ook van de populaire workshops Vachtvilten, die ik al zes jaar geef op De Onlanderij in Eelderwolde. Dit project doe ik samen met Natuurmonumenten.’  

Annemieke is optimistisch en practisch van aard en werkt graag projectmatig. Na haar opleiding Commerciële Economie werkte ze parttime als ict-er op kantoor bij PostNL. ‘Het werk paste me na 10 jaar niet meer en mijn kinderen hadden ook niets aan een chagrijnige moeder.’ Tijdens de reorganisaties bij PostNL maakt Annemieke haar keuzes en vertrekt er. Van haar toenmalige loopbaancoach leerde ze om energie te steken in wat zij zelf belangrijk en leuk vindt om te doen. Zij schoolt zich om tot lerares creativiteit met haar eigen atelier Mooimiek. Haar creatieve vermogens en het ondernemerschap vallen prachtig samen.


Annemieke werd geboren in Den Haag. Voor de Tweede Wereldoorlog waren haar beide opa’s ondernemers, die tijdens de wederopbouwperiode niet altijd even succesvol waren. Van de weeromstuit kiezen haar ouders voor vaste banen en zekere inkomens. Annemiekes moeder werkt in de gezinsverzorging en vader is hydroloog bij het ministerie van LNV. In 1982 laat vader zich overplaatsen naar Groningen en de familie Van den Berg van Saparoea gaat mee. ‘We hadden in Haren een grote tuin en een klein huis erop, ruimte genoeg om te spelen,’ glimlacht Annemieke. Met haar zusje Else en de hond is Annemieke vooral buiten te vinden: huttenbouwen en spelen in het bos. Ook is Annemieke verslingerd aan het zeilen op het Paterswoldse Meer in haar eigen boot, een cadet.   ‘Dat zeilen is  meer dan techniek; het is vooral ook een goede leerschool om goed je grenzen te leren kennen. Respect voor de elementen en de natuur brengt je verder.’ Jaren later brengt ze haar respect voor de natuur over op kinderen als begeleider van de Natuurclub, een natuureducatie-project van IVN  in Eelde.
 
‘Er schuilt een lerares in mij die graag haar technische kennis wil delen’ zegt Annemieke. ‘Als ik iets wat technisch is zelf in de vingers heb, dan kan ik het ook aan anderen uitleggen.’ Door zelf naailessen te volgen, leerde ze niet alleen de naaitechnieken, maar ze leerde zichzelf ook om  naaimachines te demonteren, het euvel te herstellen en de apparaten opnieuw te monteren.  Met haar man Martijn Loenen verhuist Annemieke in 2004 naar Paterswolde en hier komen de zoons Bas (2005) en Teun (2007) ter wereld; lang verwachte, blije gebeurtenissen. Als haar jongens opgroeien, haakt Annemieke aan bij het initiatief voor een speeltuin aan de Helmerdijk in Paterswolde. Haar bedrijf Mooimiek ontwikkelt zich sinds 2012 hoofdzakelijk in de avonduren en onder schooltijd. Als In Haren blijkt dat er behoefte is aan lessen creativiteit voor kinderen en volwassenen, is ze er uit: de vilt- en naailessen voor kinderen en volwassenen worden het vliegwiel om Mooimiek op een hoger plan te brengen.

In 2015 brengt Annemieke het Timmerdorp in Eelde/ Paterswolde tot stand, een fenomeen dat ze kent van haar jeugd in Haren. De organisatie wordt gevormd door ouders van de basisscholen in Eelde en Paterswolde. ‘Zelf ben ik als bestuurslid in 2020 met Timmerdorp gestopt en mijn man Martijn Loenen draagt de verantwoordelijkheid in 2022 over.’ 
In 2016 huurt Annemieke een atelierruimte en ontwikkelt ze zelf een website. ‘Ik heb altijd geïnvesteerd met wat ik gespaard had. En soms bleek investeren op basis van ruilen een optie. Voor zzp-ers is een goed en groeiend netwerk goud waard.’


Annemieke zelf richt zich gaande weg meer op de grotere verbanden. Documentaires als Tegenlicht maken duidelijk hoe vervuilend de kledingindustrie is. Annemieke werd geraakt door de oproep “Wees bewust hoe je daar zelf mee omgaat”.  In het klein maakt Annemieke haar cursisten duidelijk dat kleding geen wegwerpartikel is. In het groot vindt Annemieke dat de maakindustrie in het Westen menswaardig terug moet komen. Met haar Groningse collega vormt ze sinds 2020 Groningen Fair Fashion (GROFF), waarmee aan de totstandkoming van meer “textielmaakplaatsen” rond Groningen wordt gewerkt. Dat kan door hergebruik van oude kleding, maar ook door gebruik te maken van nieuwe natuurlijke stoffen. Graag wil Annemieke een duurzame stoffenwinkel starten, maar dat is nu niet haalbaar. Wel is er  een winkel online: verkniptstoffen.nl, waar men terecht kan voor linnen, viscoses en andere in Europa geproduceerde stoffen. Bij het weggaan zie ik de hond nauwelijks bewegen. Zelfs de krullen zijn stilgevallen. Hij slaapt.

UIT DE KRANT