ANLOO – Afgelopen Etstoel was weer een doorslaand succes. De bezoekers hebben een prachtige dag gehad, net als de vrijwilligers. Er werd weer een mooi bedrag opgehaald voor het behoud van de Magnuskerk.Toch overheerst in het bestuur van de Etstoel niet de blijdschap, maar de zorg.

Door onderbezetting in het bestuur en door onderbezetting in een aantal cruciale groepen is de voorbereiding in het afgelopen voorjaar en de zomer veel te veel op de schouders van een paar mensen gekomen. En er zijn meer zorgen. Een aantal hardwerkende vrijwilligers in cruciale groepen heeft aangegeven te gaan stoppen. Daarmee gaat veel kennis en ervaring verloren. Ook blijkt het steeds moeilijker artiesten te vinden voor de markt, die passen in de sfeer van de Etstoel en ook nog betaalbaar zijn.

Er is door het bestuur nagedacht over oplossingen. Met alleen een beetje extra hulp, een welwillende toezegging en hier en daar een helpende hand, kan de Etstoel niet gered worden. Er moet iets radicaals in de organisatie óf in de opzet van de Etstoel gebeuren om het evenement ook in de toekomst nog te kunnen organiseren. Belangrijk is dat, ook bij een nieuwe opzet, het bijzondere karakter van de Etstoel behouden blijft. Het is geen braderie en geen dorpsfeest. Het is een dag waarbij het hele dorp teruggaat naar de 17e eeuw en de voorstelling in de Magnuskerk is een wezenlijk onderdeel van de Etstoel. Als dit niet gerealiseerd kan worden, dan is, hoezeer het hun ook spijt, ook stoppen met de Etstoel een optie voor het bestuur.

Het bestuur heeft vertegenwoordigers van de vrijwilligers die ieder jaar betrokken zijn bij het evenement ingelicht over de situatie op een discussieavond in het dorpshuis van Anloo. Alle vrijwilligers hebben inmiddels een brief ontvangen van het bestuur. Daarin worden alle bewoners van Anloo en van de dorpen eromheen uitgenodigd om mee te denken over hoe de Etstoel behouden kan blijven. Mee te denken, maar vooral mee te doen, want alleen met een aantal nieuwe vrijwilligers die bereid zijn substantieel tijd te steken in de voorbereiding zal het mogelijk zijn een nieuwe Etstoel te organiseren. Het bestuur hoopt voor 13 december de plannen voor een doorstart binnen te hebben. Eind januari beslist het bestuur of het een toekomst ziet voor Etstoel. Reacties kunnen worden verstuurd naar etstoel.anloo@hotmail.com.