Bezuiniging bibliotheken Tynaarlo van de baan

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Nu kunnen we werken aan toekomstbestendig bibliotheekwerk”


REGIO – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de geplande bezuiniging van 135.000 euro terug te draaien. De vestigingen in Zuidlaren, Eelde, Vries en de negentien bibliotheken in basisscholen verspreid over de gemeente blijven ook bestaan. Het doel van de gemeente is dat het idee van de traditionele bibliotheek veranderd wordt in een plaats waar niet alleen boeken uitgeleend worden, maar tevens een laagdrempelige ontmoetingsplaats is voor inwoners. Anneke Lubbers van de PvdA Tynaarlo reageert opgelucht. Haar partij maakte zich altijd hard voor het openhouden van de bibliotheken.


In totaal zou er door de gemeente een bedrag van 280.000 euro bezuinigd worden op de bibliotheken. De eerste 145.000 euro hebben de boekerijen al ingeleverd, maar de overige 135.000 euro die gepland stond, wordt de bibliotheken dus bespaard. Bij de bekendmaking van dit besluit reageert bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk opgetogen op Twitter: “Hoera! Het college komt met een raadsvoorstel inclusief een prachtige inhoudelijke notitie om de aangekondigde bezuinigingen vanaf 2022 terug te draaien! Nu kunnen we gaan bouwen aan prachtig, toekomstbestendig bibliotheekwerk, ook in Tynaarlo! Zo blij!”


Ook blij is Anneke Lubbers van de Partij van de Arbeid. “De bezuinigingen hingen al vijf jaar in de lucht. We hebben erop aangedrongen het van tafel te halen”, zegt ze tegen de Krant van Tynaarlo. “Er is toen een motie aangenomen dat de bezuiniging van 135.000 euro uitgesteld zou worden tot 2021. In deze periode hebben we veel met Jos van den Boogaard van D66 en bibliotheekmanager Lammy van der Tuuk gesproken over de toekomst van bibliotheken. We zijn blij dat we de druk op de ketel hebben gehouden. Dat de bezuinigen nu helemaal van de baan zijn is fantastisch nieuws. In ieder kerndorp hoort een bibliotheek. Boeken lezen moet. Dat het boek het niet zou winnen van de e-reader hebben wij altijd bestreden. Uit onderzoek bleek dat de gemeente Tynaarlo het minst uitgaf aan bibliotheekwerk; 8 euro per inwoner. Voor omliggende gemeenten ligt dat op 15 euro. Nu de bezuinigingen van tafel zijn biedt dat ook weer kansen. Bibliotheken moeten breder worden. Het is niet alleen een plek voor het uitlenen van boeken, het is ook een ontmoetingspunt. Een plek waar alleenstaanden of ouderen een kopje koffie kunnen drinken en een praatje met elkaar kunnen maken. Zó belangrijk. Een bibliotheek is laagdrempelig en toegankelijk. Je ziet ook steeds meer dat ze er functies bijkrijgen: er worden cursussen en workshops gegeven. Klik en Tik, een computercursus voor ouderen is daar een mooi voorbeeld van. In de bieb in Zuidlaren is ook het Taalhuis gevestigd. Statushouders leren er met behulp van vrijwilligers de Nederlandse taal. Hoe de toekomst van bibliotheken eruit zou moeten zien? Daar gaan wij niet over. Lammy van der Tuuk heeft een visie geschreven. Die zal binnenkort overhandigd worden.”


Tot en met 2022 steunt de provincie Drenthe bibliotheken op het platteland tevens met een bijdrage van 100.000 euro op voorwaarde dat de desbetreffende gemeente waarin deze bibliotheken staan er niet op bezuinigt. Tynaarlo komt nu de bezuinigingen van de baan zijn in aanmerking voor de subsidie van de provincie. Men wil met de bibliotheek in Eelde graag verhuizen van ’t Punthoes naar het nieuwe cultuurhuis dat in het dorpshuis van Eelde-Paterswolde komt. Met een beetje geluk wordt dat in 2020 gerealiseerd. De bibliotheek in Zuidlaren zal worden verbouwd tot echte dorpshuiskamer. Daar was de eerste hand al gelegd, maar daar zal nog een verbouwing plaats gaan vinden. De komende jaren worden de bibliotheken in de gemeente Tynaarlo voorzien van 400.000 euro en daar komt de bijdrage vanuit de provincie nog bij.

UIT DE KRANT

Lees ook