YDE – Chris de Jonge, woonachtig in Eelde, heeft aan het einde van het seizoen de plaats van Frank Huberts ingenomen. Daar heeft de trainer toch wel even over na moeten denken.

Sinds een paar werkt De Jonge bij een instelling die jongeren met specifieke problemen begeleidt. Je moet dan denken aan jongeren met een drugsverslaving, ernstig gewelddadig gedrag of criminele activiteiten. Ze proberen de jongeren in de leeftijd van 17 tot 24 jaar op een ietwat orthodoxe wijze te begeleiden. De instelling wordt gezien als de laatste halte voor herstel van de jongeren. Veelal zijn het jongeren met een laag IQ. De instelling biedt hen zoveel mogelijk structuur om hen de kans te bieden zichzelf uit de misère te helpen. De Jonge is al zo’n 20 jaar in het voetbal als trainer actief. Gronitas, VVK, Zuidlaren, Tolbert, Veendam en natuurlijk Actief zijn een aantal verenigingen die De Jonge opsomt.

Een speler van Yde de Punt heeft hem gevraagd of hij het zag zitten trainer van Yde de Punt te worden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus De Jonge stemde in. Hij ziet het als een uitdaging om met een gemotiveerd team aan de slag te kunnen. Tot zijn verbazing zag hij bij de eerste training 27 spelers komen. ‘Dat geeft de burger moed en tevens extra motivatie om er iets van te maken.’ In korte tijd moest De Jonge wel de vereiste licentiepunten bij de KNVB behalen anders was de trainer niet gerechtigd de club te trainen. De komst van Evert Jan Liewes, Remco Bakker en de teruggekeerde Mark Koops hebben de selectie zeker van een kwaliteitsimpuls voorzien. Daarnaast kloppen de vier doorgeschoven Onder 19 spelers nadrukkelijk aan de deur. De trainingsopkomst is van cruciaal belang is De Jonge van mening. ‘Is deze hoog dan geeft dat plezier. Plezier geeft ook prestatie.’ Het uitgangspunt van Yde de Punt is dan ook de spelersgroep bij elkaar te houden.

De motivatie bij de spelers ervaart De Jonge als redelijk goed. Ze laten zien er veel zin in te hebben. De Jonge ziet zichzelf als een opbouwtrainer. ‘Veel jonge spelers kunnen een goede ontwikkeling zeker gebruiken.’ Daar wil de trainer zeker een bijdrage in leveren. Hij kan slecht tegen zijn verlies, maar dat is de wil om te winnen zegt hij. Hij is prestatiegericht maar het plezier dient altijd voorop te staan. Hij is tot slot benieuwd waar Yde de Punt kan gaan eindigen. Het doel is een derde plek, zodat er een periode behaald wordt en nacompetitie gespeeld kan worden.