Als het weer meezit, is een stevige wandeling een fijn tijdverdrijf. Tynaarlo staat bekend als een waterrijke en groene gemeente en is zodoende het perfecte decor voor een mooie wandeling. De Veentjesroute rondom Zeijen is met z’n 8 kilometer zeer geschikt om er met jong en oud op uit te trekken op een zonnige zondag – of andere dag.

Startpunt

Het startpunt van deze route is de hoek van de Hoofdstraat met de Oude Norgerweg. Parkeren kan bij café/zalencentrum Hingstman aan Brink. Dit ligt op minder dan een halve kilometer van het startpunt van de Veentjesroute. Wandelaars dienen er wel rekening mee te houden dat deze parking niet bewaakt is, waardoor waardevolle zaken beter niet in de auto blijven liggen. Sommige mensen denken ten onrecht met een verzekering voor de auto schade en ook diefstallen af te dekken, maar niet alle autoverzekeringen geven daarvoor dekking. Wie twijfelt kan altijd even zijn verzekering checken, natuurlijk.

Rond en door brinkdorp Zeijen

Zeijen is een brinkdorp, wat betekent dat de kern van het dorp een plein of brink is dat omringd wordt door boerderijen en akkers. Deze brinken fungeerden vroeger als ontmoetingsplaats voor de bewoners en ook nu nog komen mensen er graag samen. Maar Zeijen heeft nog veel meer te bieden. De Veentjesroute loopt langs veentjes en essen, langs wieken en vennetjes, langs akkers en houtwallen, langs natuurgebied de Zeijerwiek en de Zeijerstrubben. De wandeling is zorgvuldig gemarkeerd door paaltjes.

Natuurgebied Zeijerwiek
De Veentjesroute voert door het Zeijerwiek, een prachtig natuurgebied met een grote biodiversiteit. Vroeger deed de Zeijerwiek dienst als scheepvaartverbinding met de Drentse Hoofdvaart maar sinds de vijftiger jaren varen er geen schepen meer door. Sinds 1984 zorgt de Werkgroep Zeijerwiek ervoor dat het gebied heeft kunnen uitgroeien tot een natuurgebied met als belangrijkste kenmerk het bijzonder heldere water van de wiek. De werkgroep zorgt er voor dat waardevolle landschapselementen, zoals de veentjes, niet verloren gaan. Om deze veentjes meer onder de aandacht te brengen heeft de werkgroep de Veentjesroute in 1996 bedacht.

Zeijerstrubben

Zeijerstrubben is een eeuwenoud strubbenbos, dat in 1954 tot natuurmonument werd verklaard. Dicht onder de grondoppervlakte ligt een ondoordringbare leemlaag die er voor zorgt dat eikenbomen hier slecht groeien. Dit is de reden dat deze hier een grillige vorm hebben en klein zijn. Daarnaast beschikt de Zeijerstrubben over een rijke bodemflora en bosvegetatie. Zo is de Zeijerstrubben de enige groeiplaats van de Zweedse kornoelje in Nederland.

Klompenmakerij Westerhof

Klompenmakerij Westerhof was tot 2006 een belangrijke naam in Tynaarlo. Het was de laatste ambachtelijke klompenmakerij in Drenthe. In 2006 schonk de laatste eigenaar de inventaris van de klompenmakerij aan het molenmuseum De Wachter in Zuidlaren. In het museum zijn de gemaakte klompen nog altijd te bezichtigen en te kopen.