Een kijkje bij de Cultuurkeet van Gea Jonker

Afbeelding
kleintje cultuur

“Als cultuurcoach bevraag, verbind en inspireer ik mensen om ze verder te helpen.”


YDE - Gea Jonker is cultuurcoach van de gemeente Tynaarlo en stond afgelopen week met de cultuurkeet bij basisschool De Duinstee in Yde. “We zien een keet, container eigenlijk, die er vrolijk uitziet met duidelijke kleuren. Met het woord ‘entree’, het logo van Jong Tynaarlo, het alter ego van Berend Botje en het wapen van Tynaarlo”, begint Gea haar verhaal. “We willen met de keet uitdragen dat cultuur de basis van alles is. En komen zo naar de mensen toe.”


De aanleiding hiervan ligt in een vraag van de gemeente Tynaarlo. Zij vroegen Gea en haar collega Frits Colenbrander, vorig jaar om iets te organiseren in het thema ‘meedoen’. “Meedoen betekent dicht bij de burgers komen, en om dichter bij de inwoners van Tynaarlo te komen, werd het concept van de keet ontwikkeld.” Jong Tynaarlo, de jongerenraad van de gemeente, en een urban artist werd gevraagd moodboards te maken. Het resultaat? Een kleurrijke cultuurkeet die mensen nieuwsgierig maakt.


“We moeten uitnodigend zijn en staan daarom in de buurt, in de wijk. We bieden gelegenheid voor hoor en wederhoor. De ene keer is dat voor een kopje koffie, de andere keer brengen we iemand in contact met iemand of zoeken we voor een vereniging een subsidie uit.” Daarbij is iedereen, uiteraard rekening houdend met de coronaprotocollen, welkom. Zo waren er gisteren jongerenwerkers en buurtsportcoaches aanwezig en zal wijkagent Ellen Smink morgenmiddag een bezoek brengen aan de keet. “Dat is toch anders dan naar het bureau gaan”, aldus Gea.


“Wat we ermee willen bereiken? Dat cultuur de basis is, dat iedereen mee zou moeten kunnen doen, daarmee zeg je eigenlijk alles.” Gea beseft heel goed dat niet iedereen in die gelegenheid is en dat het voor de een lastiger kan zijn om naar bijvoorbeeld een vereniging te gaan. “Om toch iedereen te kunnen bereiken, komen we naar de mensen toe.”


Gea vertelt al bijzondere gesprekken te hebben gevoerd. Zo was er een nieuwsgierige mevrouw, die op een ochtend kwam aanfietsten. Terwijl er door Gea een kopje koffie werd gezet, begon zij te praten. Ze had geen baan meer en kon door een lichamelijke beperking nog maar 2 uur per dag fysiek iets betekenen. Gea, die beschikt over een groot netwerk, heeft haar kunnen koppelen aan een organisatie waar ze als vrijwilliger aan het werk kon. Of de mijnheer die zijn gevoel van amputatie bespreekbaar maakte na het verlies van zijn vrouw en daarna te stellen kreeg met de gevolgen van corona. De eenzaamheid werd hem bijna te veel. Gea wisselde contactgegevens uit en vond via het maatjesproject een maatje voor hem. “Dit is mijn inspiratie. Ik ben op een hele laagdrempelige locatie en heb tijd om oprecht en met aandacht te luisteren. Ik ben graag dienstbaar om mensen verder te helpen”, zegt Gea hierover. Waar Gea ook enthousiast van wordt zijn de buurtsportcoaches die hier nu ook weer mooie dingen opbouwen voor de kinderen. Ook afgelopen zomer stonden zij 6 weken met de ’keet in de zomer’ op een locatie omdat veel kinderen/jongeren door corona niet op vakantie konden. Er was toen voor hen een bescheiden aanbod van sportieve activiteiten. “Fantastisch, vermaak in combinatie met gezond bewegen.”


In Yde is ditmaal ook Paul van de Veur van de partij. Hij is oud-biologieleraar en als kunstenaar verbonden aan de Vereniging van Tynaarlo (VTNL). Hij heeft in de keet een mini-tentoonstelling en neemt de kinderen van groep 3, 4 en 5 van OBS De Duinstee vanmiddag mee om te wandelen en bladeren te zoeken. “Want”, zegt hij, “kinderen moeten naar buiten.” Als biologieleraar vond hij het niet plezierig dat hij zoveel in de klas stond. Hij probeerde met de kinderen uit zijn klas zoveel mogelijk de natuur in te gaan. “De natuur is de grootste kunstenaar en daar leer je meer van dan op je krent in de klas zitten en te kijken wat er op het bord staat.” En zo gaat het eerste groepje kinderen op pad voor een korte wandeling, op zoek naar een bladeren, groot, klein, veel kleur of weinig kleur. “Het maakt niet uit, laat je inspireren”, aldus Paul. Bij Marjan Hofstee, die haar tuin hier speciaal voor beschikbaar heeft gesteld, duiken de kinderen een grasveld in dat bedekt is met een weelderige bladerenmassa. Met “kijk eens wat voor prachtige bladeren ik heb gevonden”, komt er zo nu en dan iemand tevoorschijn. Bij de keet gaan de kinderen verder met de bescheiden workshop. Met een potlood wordt geprobeerd het blad na te tekenen en met wat verf wordt het blad op papier ingekleurd. “Ik hoop dat deze workshop inspireert en motiveert om lekker de natuur in te gaan”, sluit Paul van de Veur af.


Gea zei het al: “Mijn rode lijn is dienstbaar zijn om mensen verder te helpen. De gemeente Tynaarlo draagt op deze manier zorg voor onze inwoners op alle vlakken.”

UIT DE KRANT

Lees ook