EELDE – Stichting Trias heeft een nieuwe 55+-groep gestart voor senioren die fit en gezond willen blijven. Afgelopen woensdagmiddag heeft een grote groep senioren gehoor gegeven aan de oproep van Stichting Trias. Onder het genot van een gezellig muziekje worden zij getraind door een gediplomeerde docente van Stichting Trias. Fanatiek wandelen ze door het achterste gedeelte van zaal 1 van de gloednieuwe sporthal. “We proberen ouderen zo lang mogelijk fit te houden en dit is een laagdrempelige manier voor mensen om kennis met onze groepen te maken”, vertelt Vera Lolkema van Stichting Trias.

Op woensdagmiddag maken zo’n dertig senioren kennis met de nieuwe 55+-groep van de stichting. Lolkema geeft aan dat Stichting Trias al vijfentwintig jaar bezig is met het gezond en fit houden van de senioren in de samenleving: “We hebben vrijwel in alle kernen van de gemeente Tynaarlo dergelijke groepen. Hierbij kan men denken aan groepen die yoga, tai chi, zitgymnastiek en nog veel meer. Eigenlijk zouden geïnteresseerden gewoon eens contact met ons op moeten nemen. Er is voor ieder wat wils!”

Wat de stichting ziet is dat deelnemers die eenmaal in de groep zitten, zo lang mogelijk willen blijven meedoen. “Het is een erg laagdrempelige manier om in een groep te functioneren. Zo proberen we onder andere ook eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Een probleem dat in deze tijd steeds meer voorkomt”, laat Lolkema weten. De meeste deelnemers komen voort uit het Sociaal Vitaal programma van de gemeente. Twee weken geleden hebben zo’n 200 senioren deelgenomen aan een fittest. De meeste deelnemers op de woensdagmiddag hebben toen een advies gekregen om meer te bewegen. “Het is prachtig om te zien hoe fanatiek sommige senioren zijn. Er zijn groepen waarin een aantal deelnemers al ruim de 90 zijn gepasseerd”, verklaart de medewerker van Stichting Trias.

Koosje Meiborg is één van de seniorensportbegeleiders. Zij geeft aan dat het ook voor de minder mobiele medemens een goede manier is om toch in beweging te blijven: “We doen bijvoorbeeld ook aan zitgymnastiek. Dat is voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben om een uur in de benen te blijven.”