Familie Brink is het eerste boerenbedrijf met windmolen in gemeente Tynaarlo en ervaart windmolentoerisme

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Dan rijden ze hier langzaam voor het huis langs om de windmolen te bekijken”


ZEIJEN – In de raadsvergadering van vorige week komt naar voren dat kleinschalige windmolens in het buitengebied, zoals die van Brink, toegestaan moeten worden. De gemeente Tynaarlo stelt een beleidsregel op voor soortgelijke duurzame initiatieven, waardoor eventuele bestemmingsplannen niet meer aangepast hoeven worden, maar boeren wel dergelijke windmolens mogen plaatsen. Gerko Brink uit Zeijen is de eerste boer in de gemeente Tynaarlo met een windmolen op het terrein van zijn bedrijf. Hij is enthousiast over zijn nieuwe vorm van energievoorziening.


Tijdens een bijeenkomst over zonnepanelen raakt hij aan de praat met iemand die hem attendeert op windenergie. De boer heeft inmiddels zonnepanelen op het dak van één van zijn stallen liggen, maar heeft op dat moment nog niet gedacht aan een combinatie van beide. “Zonnepanelen wekken natuurlijk alleen overdag stroom op. De windmolen die ik nu heb staan doet dat ook ’s nachts”, vertelt de boer. Sinds augustus staat de windmolen in zijn achtertuin en sindsdien wordt Brinks melkrobot dus ook ’s nachts voorzien van duurzame energie.


Het is een hoop gedoe om het voor elkaar te krijgen, geeft Gerko toe. Hij neemt in 1990 de boerderij van zijn ouders over en is drukdoende om als boer met de tijd mee te gaan mede door dit soort initiatieven. De gemeente werkt in het begin niet echt mee en een windmolen past bovendien niet binnen het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan staat dat bebouwing tot maximaal twaalf meter is toegestaan en de windmolen is vijftien meter. Er moet dus een bestemmingsplanwijziging plaatsvinden.


Gerko bekijkt samen met zijn vrouw een windmolen in Kropswolde en sindsdien heeft hij zijn zinnen erop gezet. Opgeven is dus geen optie. “Als je toch van het stroom en gas af moet, dan is dit een mooie manier om energieneutraal te worden. Bovendien doet het niet af aan het landschap”, vertelt de melkveehouder. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het beeld inderdaad aandoet als een oorspronkelijke, zelfvoorzienende boerderij. Een boerderij die men kent uit grootmoeders tijd, maar dan in een modern jasje. “Na veel lobbywerk van onder andere Casper Kloos en de steun van wethouder Oetra Gopal, hebben we het toch voor elkaar gekregen”, verklaart de trotse boer. In de gemeenteraad van Tynaarlo werd het vorig jaar al besproken, waarna Brink op een voorlopige vergunning in augustus al kan genieten van zijn molen. Nu, tien maanden later, lijkt de gemeenteraad volledig overstag. Een ontwikkeling die de boer in Zeijen aanspreekt.


In samenwerking met EAZ uit Hoogezand wordt de windmolen met een ashoogte van vijftien meter in één dag bij de familie op het terrein geïnstalleerd. Samen met Gerko en zijn Duitse herder Nora lopen we richting de windmolen die geleidelijk een licht zoemend geluid maakt: “Je kunt horen als hij meer toeren maakt, maar ik heb er geen last van. Hij maakt net zoveel geluid als een koelkast. Laatst maakte hij wel opeens een heel ander geluid. Wij wisten natuurlijk niet wat er aan de hand was, maar toen bleek er een stukje coating losgelaten te zijn. Die sneed dus op een bepaalde manier door de wind en dat veroorzaakte een ander geluid.”


Via een app bestuurt hij de molen en kan Gerko precies zien hoeveel stroom zijn molen opwekt. “Ja, dat is de Molenaars app”, waarop hij zijn Samsung uit de zak van zijn overall haalt en laat zien hoe het werkt. Het enthousiasme spat van de boer af als hij erover vertelt en de lach verbleekt evenmin. Met de boekjes en handleidingen op tafel vertelt hij lachend dat hij zelfs windmolentoerisme ervaart: “Er rijden dan mensen heel langzaam voor het huis langs. Dat is wel een aparte gewaarwording, maar als ze iets willen weten dan zijn ze natuurlijk welkom. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn windmolen en dat ik de eerste boer ben in Tynaarlo, dat is alleen maar mooi.”


Met de beleidsregel die de gemeente Tynaarlo opstelt, kan het bestemmingsplan hetzelfde blijven, maar zullen er wel vergunningen gaan volgen voor andere boeren om soortgelijke windmolens te plaatsen. Als daarop geen bezwaar volgt, kunnen boeren het voorbeeld van de familie Brink volgen en op korte termijn beginnen met de ontwikkeling van hun eigen windmolen.

UIT DE KRANT

Lees ook