Semmy Schilt over ondernemer zijn tijdens de pandemie

ZUIDLAREN –  Bij binnenkomst valt de grote foto meteen op. Een foto van het laatste kickboks gevecht van eigenaar Semmy Schilt op 31 december 2013. Zijn laatste gewonnen titelbelt prijkt in een glazen vitrine aan de muur. In het gebouw is het stil, er zijn geen leerlingen of werknemers in het gebouw. “Alleen de jeugd krijgt nu, achter het gebouw, les van mij. Voor de 26-plussers zijn er duo-lessen en personal training en we hebben veel online lessen. Daarom hebben we deze Kinpu’s  aangeschaft (te zien op de foto), dan kunnen we veilig afstand houden tijdens het trainen. Alles is heel anders geworden na de eerste lockdown voor de vechtschool in Zuidlaren”, legt Schilt uit.

Na zijn laatste wedstrijd, startte de professionele kickboxer de ‘Fight Game Academy’ in Zuidlaren. Zijn voormalige trainer kwam hier vandaan en zo is Schilt gebleven. Schilt geeft aan te houden van de Drentse nuchterheid, maar zijn Rotterdamse accent is echter nog goed te horen. “Ik zal wat dat betreft altijd een buitenstaander blijven in Zuidlaren denk ik. De meeste mensen van mijn leeftijd in Zuidlaren kennen elkaar nog van de basisschool, het is nou eenmaal een dorp. Toch voel ik mij er erg thuis en ik heb het gevoel dat de mensen mij accepteren en dat is fijn.”  Volgens Schilt heeft dat ook geholpen toen de pandemie eenmaal toesloeg. “De leden kennen ons en hebben begrip voor de situatie. Zij snappen dat als iedereen stopt met contributie betalen, er geen sportschool overblijft. Daarin worden we gesteund en het wordt ons gegund. “Daartegenover proberen wij een zo goed mogelijke service aan te bieden en doen we er alles aan om de kwaliteit van al onze lessen hoog te houden.”

Na de lockdown werd Schilt geholpen met professionele webcam apparatuur om online lessen te kunnen geven door DB Video en Audio. “Door de professionele aanpak, zijn de online lessen goed gegaan. Terwijl je nu nog steeds veel sportscholen ziet klooien met de camera van een laptop of mobieltjes, dat kost je uiteindelijk klanten. Voor ons is het in ieder geval de beste investering van het jaar geweest. Daardoor konden de Zumba lessen van mijn vrouw en de yogalessen gewoon doorgaan.  Door hen is onze toko nog steeds in de lucht”, vertelt Schilt.

Eigenlijk was de corebusiness van de sportschool kickboksen. “Maar dat is veel lastiger om online te geven. Het is een fysieke sport waarbij contact maken juist het spel is. In het begin moesten we echt een weg vinden in het online lesgeven. Eerst probeerde we lessen te geven via YouTube. Dan sta je voor een camera je kunstje te doen, maar je hebt geen interactie met je leerlingen. Je weet niet wie kijkt of gaat kijken en dat vond ik niks. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor live lessen. Er is zelfs een aparte website voor gemaakt: fitbysemmy.nl. Mensen kunnen hier een virtueel maandabonnement afsluiten. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar, omdat de corona maatregelen zo vaak veranderen.” Inmiddels mogen jongeren onder de 26 groepslessen buiten volgen en geeft Schilt ook les aan 26-plussers in tweetallen of per viertallen. “Er wordt gezegd dat per 1 juli alles weer normaal zal zijn, maar daar heb ik een zwaar hoofd in. Mocht het wel zo zijn, dan staat alles hier klaar om de mensen te ontvangen natuurlijk.”

Schilt is een beetje teleurgesteld in de overheid. “Wij moesten doorgaan, want we zijn te klein om te stoppen. Met subsidies alleen redden wij het niet. Terwijl de grote fitnessgiganten wel subsidie krijgen om te blijven bestaan en ze zijn niet eens open. Dat soort dingen begrijp ik echt niet. Als kleine ondernemer sta je met de rug tegen de muur, dat gevoel heerst bij veel ondernemers op het moment.”

Gelukkig was er een andere bron van inkomsten voor Schilt afgelopen jaar. Samen met twee andere voormalige profkickboks giganten, Ernesto Hoost en Peter Aerts, draagt hij kennis over in Bulgarije. “Daar zijn ze bezig met het opzetten van een nieuwe  kickboks-organisatie met wedstrijden, de Senshi-cup. Ik ben blij dat er nog zaken mogelijk zijn in Bulgarije. Tuurlijk moet ik getest worden als ik naar Bulgarije toe ga en bij aankomst word ik er weer getest. En als ik bij het trainingskamp aankom wordt er weer getest. Daardoor is het verantwoord en zo veilig mogelijk en kunnen we wel echt samen trainen in Bulgarije, dat mag daar. Daar krijgen mensen de ruimte om hun eigen verantwoording te nemen. Ze moeten ook wel, want daar zijn niet alle medische middelen zoals hier. Als ze zich misdragen, dan zijn de gevolgen voor henzelf.  Mensen in Nederland hebben niet door hoe goed ze het hebben. Juist omdat de overheid zo betuttelend is en alles probeert in te regelen, schiet het door naar het negatieve. Geef ondernemers de vrijheid terug om te ondernemen”, is waar de ondernemer Schilt voor pleit tijdens de lockdown. “Ik ben van mening dat mensen volwassen genoeg zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen.”