Rik Tuinman kijkt uit naar mooi voetbalseizoen bij REUZVRIES – Onlangs maakte zaalvoetbalvereniging REUZ uit Vries bekend twee nieuwe aanwinsten te hebben aangetrokken voor de eerste selectie voor komend seizoen. In een eerdere editie is de Krant van Tynaarlo al in gesprek geweest met één van hen, Yassine Yettefti. Deze week is het de beurt aan de tweede aanwinst, Rik Tuinman. De 32-jarige voetballer komt over van zaalvoetbalvereniging ACV. Tuinman heeft bijna zijn hele voetballeven gespeeld voor de ploeg uit Assen. Nu staat er een mooie en bijzondere stap naar Vries te wachten voor de Assenaar.

Tuinman, die geboren is in Bovensmilde, is al op jonge leeftijd begonnen met voetballen. “Ik heb jarenlang alleen aan veldvoetbal gedaan”, vertelt de Assenaar. Ik kwam al bij ACV in de F-jes. Vervolgens heb ik hier bijna mijn gehele jeugd gevoetbald. In het seizoen 2004-2005 maakte ik de overstap naar BV Veendam. Ik was door deze club gescout, die op dat moment in de Eerste Divisie speelde.” Het avontuur bij BV Veendam was kort voor de jonge voetballer. Na één jaar verkaste hij weer naar ACV. “In Veendam werd het me te veel”, gaat Tuinman verder. “Ik moest vier keer per week trainen en had daarnaast een wedstrijd. Ik kon het niet opbrengen om zoveel op de club te zijn. Toenmalig trainer Dick Lukkien wilde mij graag behouden, maar ik besloot om terug te gaan naar mijn oude liefde, ACV.” Bij de ploeg uit Assen speelde Tuinman vervolgens nog vier jaren. Op zijn twintigste begon de Assenaar tevens met zaalvoetbal in een vriendenteam bij DWS Oosterpport.

Na vele, prachtige jaren stopte de Assenaar op zijn 21e met veldvoetbal bij ACV. “Ik ging werken in de zorg en kon dit niet meer combineren met voetbal”, vertelt Tuinman. “Natuurlijk was het best moeilijk voor mij om deze keuze te maken, maar ik kon niet anders. Het voetbal, twee keer in de week trainen en een wedstrijd spelen, kostte me teveel tijd.” Tuinman besloot om wel actief te blijven als zaalvoetballer en ruilde zijn club DWS in voor de Nieuwe Brink (tegenwoordig ACV) in Assen. “Met mijn vader als coach heb ik toen zelf een team moeten vormen”, gaat de Assenaar verder. “Met een aantal vrienden zijn we toen begonnen in de derde klasse. De jaren daarop promoveerden we achtereenvolgens naar de tweede klasse, eerste klasse en hoofdklasse. In die laatste klasse zijn we jarenlang actief geweest.”

Ook afgelopen seizoen speelde Tuinman met ACV in de hoofdklasse. Toch heeft de Assenaar ervoor gekozen zijn ploeg te verlaten. “Het huidige team viel zowat uit elkaar”, vertelt hij. “Om verschillende redenen hebben een aantal jongens besloten om te stoppen. Onder andere twee dragende spelers zijn weggegaan, waardoor het voor ons niet realistisch was om nog in de hoofdklasse te spelen.” Ook Tuinman is daarom opzoek gegaan naar een nieuw avontuur. De inwoner van Assen raakte een aantal maanden geleden in gesprek met Bjorn Tooren van REUZ en werd gepolst of hij een overgang naar de ploeg uit Vries zag zitten. “Dat leek me wel wat”, lacht Tuinman. “Na een aantal gesprekken werd ik gebeld door de trainer, Mike Baalmans. Het gesprek met de trainer voelde goed en bovendien leek REUZ me een leuk team met veel ervaring, gezelligheid en ambitie. Daarnaast kende ik een aantal jongens uit het team ook al, waardoor deze stap me het meest logisch leek.”

Komend seizoen komt Tuinman met REUZ uit in de Topklasse. Een niveau hoger dan wat hij bij ACV gewend was. “Het is een mooie kans om nu een niveau hoger te spelen”, legt de Assenaar uit. “Het wordt in het begin denk ik wel even zwaar, aangezien ik nog moeten wennen aan het speltype en niveau. Echter denk ik dat ik voetballend wel voldoende kwaliteit heb om dit niveau aan te kunnen en daarnaast speelt mijn ervaring ook een belangrijke rol. Ik hoop dan ook dat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan de resultaten van de ploeg. Bovendien hoop ik mijn enthousiasme en motivatie over te kunnen brengen op mijn teamgenoten.” REUZ is geen onbekende voor Tuinman. De afgelopen jaren speelde hij regelmatig tegen het tweede team van de ploeg uit Vries. “Ik ben ook een aantal keren blijven hangen na de wedstrijden in Sporthal de Kamp”, gaat de inwoner van Assen verder. “Het is een mooie club, waar gezelligheid ook heel belangrijk is. Ik denk dat REUZ ontzettend goed bij mij past.”

Tuinman kijkt uit naar een geweldig seizoen bij REUZ en heeft uiteraard veel zin om aan de slag te gaan bij zijn nieuwe club. “Ik stap er heel open in en zie wel wat het me brengt”, laat de voetballer weten. “Bij ACV was ik een dragende speler, maar dat word ik hier niet zomaar. In het begin krijg ik wellicht wat minder speeltijd, maar daar probeer ik goed mee om te gaan. Ik pas me goed aan aan een nieuwe omgeving en ben ervan overtuigd dat ik goed bij de club pas. We hebben een stabiel team en binnen het veld moeten we er allemaal voor gaan. Ik hoop dat ik voetballend iets extra’s kan brengen, waardoor een notering in de bovenste plaatsen van de competitie er wel in moet zitten.” Op 23 augustus staat de eerste (oefen)wedstrijd voor REUZ op het programma.