Beschikbaarheid vaccin blijft knelpunt

VRIES – Afgelopen donderdag hebben huisarts Auke Beuting en collega Krijgsveld samen met een assistente 44 inwoners gevaccineerd met het vaccin van Moderna. Deze inwoners hebben nu de eerste vaccinatieronde gehad en krijgen over vier weken de tweede prik met het vaccin. Het team is onder andere naar Donderen geweest, naar bewoners van Hoeve Loevestein – een woonzorgboerderij voor mensen met dementie. Ook werden in Vries bewoners van Cosis, een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke handicap gevaccineerd. En werden er enkele thuiswonende 90-plussers gevaccineerd, die niet in staat waren om zelf naar de GGD-locatie in Assen te gaan. Onder de laatste groep viel Mevrouw de Buck (96 jaar ) op de foto met huisarts Auke Beuting van Huisartsenpraktijk Nieuwe Rijksweg in Vries.

Mevrouw De Buck vond het heel fijn dat ze gevaccineerd kon worden. “Na de eerste prik is Mevrouw de Buck al beter beschermd tegen corona. Pas na de tweede prik zal mevrouw De Buck volledig beschermd zijn. Dus tot die tijd is het nog wel oppassen geblazen,” licht Beuting toe.

De huisartsen hebben veel ervaring met de organisatie en uitvoering van de jaarlijkse griepprik. Voor de corona vaccinatie hebben ze nu contact gezocht met alle 90-plussers in de praktijk. De 90-plussers die zelf niet in staat waren om naar de GGD in Assen te gaan, werden afgelopen week bezocht door het team van de huisartsen.

Daarnaast konden er extra patiënten gevaccineerd worden door Krijgsveld omdat hij het vaccin erg precies heeft uitgemeten. “Het was nodig, want er zijn niet voldoende vaccins. Er zijn veel meer kwetsbare patiënten die we zouden willen  vaccineren,” vertelt Beuting. Het knelpunt blijft op het moment de beschikbaarheid van het vaccin. Beuting geeft aan dat men in andere provincies al is begonnen met vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. “Hopelijk komt het AstraZeneca vaccin ook snel onze kant op in maart of begin april. Daarmee kunnen we de leeftijdscategorie 63-64 jaar, thuiswonende patiënten met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht vaccineren.“