“Iedereen kwam weer naar de lessen toen we buiten mochten dansen”

Afbeelding
kleintje cultuur

KC Danskwartier Zuidlaren plaatst twee dansvloeren buiten


ZUIDLAREN – Dansschool Danskwartier heeft buiten bij de scouting en tegenover bij de ijsbaan in Zuidlaren twee grote dansvloeren uitgestald. “Het mag door de nieuwe maatregelen. Onze groepen onder de 26 jaar kunnen daardoor nu buiten groepslessen volgen. Vorig jaar hebben we acht weken buiten gedanst met één buitenvloer, maar het ziet er nu naar uit dat we de rest van het seizoen buiten zullen dansen. Dat lijkt in ieder geval de tendens vanuit de politiek. Daarom hebben we groots uitgepakt en hebben we twee dansvloeren buiten”, vertelt eigenaresse Christel Kroese trots. “Hopelijk mogen de volwassenen straks ook buiten dansen, voor nu moeten de 27 plussers nog steeds online lessen volgen.”


“Een paar weken geleden waren we hier nog aan het schaatsen en nu ligt onze dansvloer er gewoon. Het had even wat voeten in aarde, want we moesten natuurlijk wel vergunningen krijgen. Gelukkig ging het goed en nu zijn we al een volle week buiten aan het dansen”, aldus Christel. Vanaf deze week mogen de volwassenen vanaf 27 jaar ook buiten dansen in groepjes van vier. Er zal gepoogd worden om de lessen buiten live te filmen, zodat mensen die thuis moeten blijven toch live kunnen meedansen. “Op die manier kan iedereen weer meedoen, dus mensen kunnen een gratis proefles aanvragen via de website en instromen voor de laatste tien lessen van het seizoen”, zegt Christel. Wat volgens de eigenaresse en hoofddocente vooral tegenviel afgelopen jaar was online lesgeven voor kleuters, of jonkies, zoals zij ze noemt. “Online lessen lukt nog wel voor volwassenen en tieners, maar de kleintjes houden een volledige dansles niet vol. Wij zijn voor hun gewoon niet echt op een scherm en daardoor zijn ze snel afgeleid en verdwijnen ze uit beeld.”  Maar ook de tieners haakten af naarmate de lockdown langer duurde. “De tieners waren verzadigd, alles moest online: school, praten met vrienden, concerten. Ze konden het gewoon niet meer volhouden tegen het einde en we zagen langzaam steeds minder opkomst bij de tienergroepen. Gelukkig kwam iedereen opdagen toen we weer buiten mochten dansen. Dansen zorgt voor ontspanning en het is een gezonde uitlaatklep.”


De buitenlessen starten rond 14.30 uur in de middag en gaan door tot 21 uur in de avond. “Nu de avondklok een uurtje later is, dacht ik: Dat kan wel! Maar vorige week was het nog helemaal niet z’n lekker weer. En het was tegen half negen al echt wel donker en het regende zelfs een keertje. Dan is die leegte van de ijsbaan achter de dansvloer echt wel een beetje eng. Maar iedereen kwam alsnog en bleef door dansen. Alles is beter dan achter die schermen zitten, kreeg ik te horen en iedereen bleef vrolijk”, vertelt Christel lachend. En zo is iedere verandering in de maatregelen, zoals de avondklok, iets waar de dansschool op moet letten. “We kijken elke keer, wat kan er wel.” Nu is de focus om toestemming te krijgen van de gemeente om de eindvoorstelling op het buitenpodium in Anloo te mogen filmen. “Het is niet eens een voorstelling voor een echt publiek, het enige wat we willen is de voorstelling klas per klas opnemen en de film zo monteren dat het eruit ziet als een echte voorstelling.” Alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want door alle maatregelen mag dat niet zomaar. Het mag geenszins op een evenement lijken of ervoor zorgen dat er teveel mensen bij elkaar komen. “Voor ons zou het ideaal zijn, want bij het podium in Anloo is het buitenpodium professioneel ingericht en er is een prachtige omgeving, met de professionele lichten die je nodig hebt voor een voorstelling. Ik hoop dat we niet in de regels verzanden en er iets mogelijk blijkt.”


De voorstelling die gefilmd zal worden, is de eindvoorstelling die in 2020 in de Nieuwe Kolk gepland stond. “Die voorstelling hadden we helemaal af en tot in de puntjes uitgewerkt. Helaas mochten we niet optreden in verband met de maatregelen. We vonden het zonde nooit meer iets met die voorstelling te doen, de choreografieën, de kostuums en het hele script, een bewerking van het verhaal van ‘Narnia’.”


Wat overigens erg bijzonder is voor een dansschool, is wanneer leerlingen worden aangenomen op de balletacademie. In het geval van Christel heeft zij net te horen gekregen dat drie leerlingen van het Danskwartier zijn aangenomen bij Institute for Perfomring Arts Lucia Marthas in Groningen.“Ik wil Myrthe Veenhuizen (MBO), Myrthe van der Schuur (MBO) en Kim Oudheusden (vooropleiding) feliciteren met het feit dat ze zijn aangenomen bij de dansacademie, ik ben ontzéttend trots op ze!”

UIT DE KRANT