Huisartsen van huisartsenpraktijk Nieuwe Rijksweg uit Vries vaccineren in Sporthal De Kamp

VRIES – Om 10 uur zaterdagochtend begonnen de huisartsen en huisartsassistenten van huisartsenpraktijk Nieuwe Rijksweg met het vaccineren van hun patiënten met het vaccin AstraZeneca. Er zijn in totaal 330 mensen opgeroepen en door de berichtgeving de dag ervoor hebben twee patiënten afgezegd. Er waren veel vragen over de bijwerkingen van het vaccin AstraZeneca, maar over het algemeen was iedereen blij dat er eindelijk gevaccineerd kon worden.

Een week geleden kreeg de huisartsenpraktijk bericht dat zij bepaalde leeftijdscategorieën mochten vaccineren en vaccins konden bestellen. Een paar dagen later kreeg de huisartsenpraktijk een nieuwe melding dat er meer vaccins beschikbaar waren voor hun patiënten. Vervolgens kwam er vrijdag  bericht dat er onder 60 jaar niet gevaccineerd mocht worden met AstraZeneca. “Het proces verloopt rommelig, maar het is ons gelukt om alle uitnodigingen de deur uit te sturen en de juiste leeftijden vandaag in de sporthal te hebben”, legt doktersassistente Iepema uit. “We hebben de opdracht om mensen tussen 60 en 65 jaar oud te vaccineren, denken we. Het is bijzonder, want het gaat per aantallen vaccinaties die we kunnen krijgen. Dan gaan we zelf uitrekenen welke leeftijdsgroepen we kunnen oproepen. We mogen niet zelf bedenken wie we willen uitnodigen vanuit onze vakkennis, het gaat echt per leeftijdscategorie. Pas wanneer er mensen niet komen opdagen en we houden extra vaccins over, dan mogen we zelf patiënten uitnodigen waarvan wij weten dat zij het vaccin het hardste nodig heeft”, legt huisarts Auke Beuting uit. “En ik probeer ondertussen zoveel mogelijk vaccinaties uit één ampul te halen. Normaal staat er dat roer tien prikken uit één ampul gehaald kunnen worden, maar vanochtend kreeg ik 23 vaccinaties uit twee ampullen”, zegt huisarts Ernst Krijgsveld trots. Het team van de huisartsen is vrolijk en noemen huisarts Krijgsveld ‘hoofd spuitenmaker’. “We hebben ons best gedaan om meteen van start te gaan. Gisteren kregen we de vaccins binnen en we zijn vandaag meteen begonnen met vaccineren.”

Het vaccineren doen de huisartsen naast al hun reguliere werkzaamheden. “Normaal gesproken wanneer we mensen oproepen voor een griepprik, dan is alles in juni al bekend voor het komende jaar en krijgen we de spuiten kant en klaar aangeleverd uit de fabriek. Nu weten we pas op het laatste moment hoeveel vaccin er beschikbaar is en moeten we het zelf uit de ampul halen. Het is gepruts en kost ook administratief veel meer tijd. De mensen moeten bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring thuisgestuurd krijgen, om te controleren of er geen contramedicatie is afgegeven in verband met het vaccin. Vervolgens moeten we dat hier nalopen. Mensen moeten nadien ook een registratiekaartje meekrijgen van de vaccinatie. Ook moeten de mensen een kwartier wachten nadat ze de vaccinatie hebben gekregen, in verband met bijwerkingen die kunnen optreden. Het zijn allemaal extra handelingen, waardoor het langer duurt dan even een griepprik halen”, legt Beuting uit. “De griepprik die prikken we ook minder diep, terwijl dit vaccin echt in de spier gespoten moet worden. Dat kan een spierbloeding veroorzaken als mensen bloedverdunners gebruiken, dus daar moeten we ook naar vragen nu”, voegt huisarts Krijgsveld toe.

Op de voorpagina foto is cultuurcoach Frits Colenbrander te zien die zijn vaccinatie haalt bij huisarts de Muinck. “Voor volk en vaderland!”, roept hij enthousiast. “Ik ben heel blij dat ik ‘m krijg, want vanaf 1 mei gaan we weer met de cultuurkeet op pad. Tuurlijk zijn er maatregelen en afspraken, maar het is wel fijn dat ik nu extra beschermd ben. Je weet het niet, helemaal met al deze nieuwe varianten. Vanochtend hoorde ik op de radio weer gedoe over het vaccin. Je merkt het ook hier in de wachtkamer. Iedereen heeft vragen over de bijwerkingen. Maar goed, corona krijgen en in het ziekenhuis terecht komen dat lijkt me ook niet alles, dus het is kiezen tussen groot kwaad en klein kwaad wat mij betreft. En het klopt, het beleid met betrekking tot de vaccinaties is heel grillig geweest, maar ook dat is voor te stellen. Niemand heeft ervaring met een pandemie, de laatste keer was honderd jaar geleden. Iedereen roept van alles,  schande dit en schade dat, maar doe het zelf maar eens. En de enige manier van leren is door fouten te maken, dus het is allemaal wel logisch. Toch heb ik ook alle begrip voor de angstige reacties van mensen. Er moet begrip voor zijn. Je weet nooit wat voor ervaringen mensen hebben, daarom moet je respect hebben voor wat iemand zegt. Behalve voor de mensen die ontkennen dat er corona is, daar kan ik echt niets mee.”