“Het is verbazingwekkend wat je kunt maken van spullen die mensen gewoon weggooien”

PATERSWOLDE – Puck Bruinsma is student bouwkunde en dat verklaart meteen al een hoop van haar creativiteit. Het doel? Architect worden. Ze doet afgelopen jaar mee aan Folly Art Norg. Een kunstwedstrijd waarbij bijzondere ideeën een kickstart kunnen verdienen door aan een route geplaatst te worden. Ze haalt het met haar ‘Nest van een prieelvogel’ de tweede ronde, maar valt dan af. Geen reden om te stoppen met dromen, want haar nest zal er hoe dan ook komen. “Vervolgens kreeg ik goedkeuring van vrienden van mijn ouders om op hun terrein in Yde mijn project werkelijkheid te laten worden. We zijn nu druk bezig om het nest voor 1 augustus klaar te maken. Het is dan een maand te bewonderen in Yde”, laat Bruinsma weten.

Een folly is een bouwwerk zonder functie, objecten in de buitenlucht, landschap art, vermaak architectuur oftewel kunst in de openbare ruimte. Althans, dat zijn allerlei benamingen die op de website voorbij  van het Folly Art Norg Festival. Het triggert Bruinsma die zo’n bouwwerk in haar hoofd heeft en het graag wil realiseren: “Vijftien van de ingezonden ontwerpen worden gebouwd. Uiteindelijk viel ik af omdat men dacht dat ik het niet zou kunnen bouwen. Dat motiveerde me juist om het tegendeel te gaan bewijzen.” Met hulp van haar vriend is ze nu druk aan het bouwen met als doel het volgende te kunnen zeggen: “Damn, dat heb ik gewoon gemaakt!”

Het is een kwestie van tijd voordat de bouwstudent met glunderende oogjes naar haar bouwwerk kan kijken. Op 1 augustus moet het namelijk klaar zijn. Het bijzondere aan haar idee is dat het volledig is gebouwd van afvalmateriaal. Haar flyer kopt dan ook ‘Een tijdelijk kunstwerk dat bouwen met ‘afval’ in een heel nieuw daglicht stelt’. Hierbij kan men denken aan lege flessen, tweede hands plaatmateriaal, oude fietsbanden en pallethout. ‘Het nest van een prieelvogel’ is een naam die dan ook niet uit de lucht komt vallen. Het komt door een luisterboek die Bruinsma ooit heeft geluisterd: “Het was een boek met diverse verhalen over allerlei dieren. Op een gegeven moment kwam de prieelvogel voorbij. Uit het verhaal bleek dat een prieelvogel alle kleurrijke materialen uit de natuur, maar ook afvalmateriaal, die hij onderweg tegenkomt mee naar zijn nestje neemt om uiteindelijk met een glimmend geheel te pronken bij de vrouwtjes. Het maakt echt de meest kleurrijke nesten. Toen ik dat verhaal hoorde ,was ik daar enorm door gefascineerd. Omdat het hele bouwwerk van afvalmateriaal is gemaakt,  heb ik deze naam er vervolgens aan gegeven. Het past er precies bij als je het mij vraagt.”

Bruinsma’s familie staat er niet van te kijken. Van jongs af aan heeft ze interesse in het bouwen en ontwerpen van allerhande dingen. “Als kind was ik altijd al met een spijker en een hamer in de weer. Totdat ik de boormachine ontdekte. Vervolgens ging ik daar me aan de slag, dus ik denk niet dat mijn ouders de studiekeuze heel verrassend vonden”, lacht de inwoonster van Paterswolde.

Aankomende vrijdag wordt het geopend. Het zal vervolgens tot en met 1 september aan de Norgerweg 147 in Yde blijven staan. Het is te zien vanaf Hondstong. “Het project is volledig demontabel en op te bouwen op een nieuwe locatie. Voor de periode na 1 september heeft het nog geen plekje, dus als iemand belang heeft bij mijn duurzame bouwwerk dan kan er altijd contact met me opgenomen worden”, besluit de jonge architect in spé.