‘Mensen staan vaak raar te kijken omdat we zo weinig eisen hebben ‘

GRONINGEN/ZEIJEN – Als hij door zijn kompaan Martijn van Sonderen wordt gebeld, hoor je al dat Jaap de Vries zijn afkomst niet verloochent: ‘’Ja moi’’, zegt hij op een Drentse toon. De Vries vormt samen met Van Sonderen het succesvolle dj-duo Zonderling en daarmee staat, vooral De Vries, op grote podia over de hele wereld. Tomorrowland, Mysteryland, Sziget, noem het maar op. Zonderling is erbij of heeft er gestaan. Het is vrijdagmiddag en het miezert. Op het industrieterrein nabij het Hoendiep, bevindt zich de studio van Zonderling. In die studio, waar ze samen met Lost Frequencies de wereldhit ‘Crazy’ maakten, vertelt de Zeijenaar aan de Krant van Tynaarlo over zijn leven als succesvol dj en hoe hij met zijn beide benen op de grond blijft staan.

 ‘’Vorige week stond ik in Milaan te draaien en over een paar weken sta ik in Johannesburg’’, zegt de vijfendertigjarige dj alsof het niets is. De nuchterheid zelve en dat houdt De Vries zelf graag in stand: ‘’Als ik een aantal dagen vrij ben, dan ga ik altijd graag even naar Zeijen. Dat vind ik heerlijk. Meestal krijg ik dan wel appjes van jongens die me zien: ‘Hey Jaap, weer back in town?’ Laatst belandde ik na een fietstochtje op het terras bij Café Hingstman. Daar heb ik toen nog een biertje gedronken met de jongens van de plaatselijke voetbalvereniging SVZ’’, legt De Vries uit.

In zijn modern ingerichte kantoor vertelt de sympathieke dj dat Zonderling een uit de hand gelopen hobby is. De Vries en Van Sonderen kennen elkaar al jaren en hebben altijd tegen elkaar uitgesproken dat ze iets samen wilden gaan doen op muziekgebied. Daaruit is Zonderling geboren en twee jaar geleden ging het opeens als een tierelier: ‘’We hadden al een aantal kleine hits gescoord, maar na de samenwerking met Felix, alias Lost Frequencies, ging het echt door het dak’’, vertelt De Vries enthousiast.

Zonderling kent een duidelijke taakverdeling. Van Sonderen is het creatieve, producerende deel en De Vries treedt vooral op en is het gezicht van het dj-duo. ‘’Die taakverdeling is heel erg belangrijk. Zo heb ik de druk niet van moeten produceren en Martijn heeft de druk van het vele reizen en de optredens niet. Dat scheelt echt een hoop’’, legt hij uit. Ze doen Zonderling er eigenlijk ‘bij’. De Vries heeft gewoon een fulltime baan bij een platenlabel en Van Sonderen vult zijn tijd met Noisia, het succesvolle Groningse drum-‘n-basstrio dat onlangs heeft aangegeven eind 2020 te stoppen.

Met het Amsterdam Dance Event dat volgende week plaatsvindt, staat een van de belangrijkste weken van het jaar voor Zonderling op het programma. ‘’Het is traditie dat er tijdens die week veel nieuwe dingen voor het eerst te horen zijn. Wij laten daar ook weer nieuwe dingen horen. Ik neem wel mijn ouders mee naar Amsterdam. Dat doe ik wel vaker, want dat is toch een stuk gezelliger. Ze zijn vorig jaar bijvoorbeeld ook mee geweest naar Ibiza’’, vertelt De Vries. Spanning voor een optreden heeft de dj niet echt: ‘’Als je iets nieuws dropt, dan is het altijd afwachten wat het doet. Dat zijn wel even spannende momentjes, maar verder doe ik gewoon lekker mijn ding.’’

Het seks-, drugs- en rock&roll-imago dat de dj-scène heeft, is een verkeerd beeld stelt de Zeijenaar: ‘’Zo ervaar ik dat helemaal niet. Als ik tour dan drink ik bijna niet en drugs heeft me ook nooit echt geïnteresseerd. Ik lig na een optreden vaak lekker met een kop thee op mijn hotelkamer.’’ Dat je als dj veel van de wereld ziet is in zekere zin waar, maar ook dat heeft een keerzijde vertelt De Vries:  ‘’Eigenlijk zijn het vooral de vliegvelden die je ziet. We komen aan en gaan dan direct naar het hotel. Vervolgens naar de club of het festival waar we moeten draaien en terug naar het hotel om daarna weer naar het vliegveld te gaan.’’

Toch staat de dj op de meest fantastische plekken. Mongolië is bijvoorbeeld een van de plekken die hem is bijgebleven: ‘’Dat was wel echt iets bijzonders. Stond ik daar in de hoofdstad Ulaanbatar te draaien voor 5000 Mongolen. Die ambiance en de plek waren echt heel indrukwekkend. Een meisje van de club waar ik toen moest draaien, haalde me daar van het vliegveld. Ze vroeg me waar ik vandaan kwam en ik vertelde dat ik uit Zeijen kwam en in Groningen werk. Toen zei ze: ‘Ah Kokomo Beach Club!’ Het bleek dat het meisje had gestudeerd in Groningen. Dat was wel erg toevallig’’, lacht De Vries.  

Hoe de Zeijenaar zo nuchter onder alle aandacht blijft, komt door de mensen om hem heen. ‘’Martijn en ik zijn van onszelf al erg nuchter. We houden dat er bij elkaar ook wel in. Op Tomorrowland trok ik Martijn nog op het podium om een liedje in te starten voor duizenden bezoekers. Daar houdt hij helemaal niet van, maar toen hij het deed zei hij: ‘ja toch’, op een Drentse toon en toen moesten we allebei heel hard lachen’’, vertelt De Vries. Nieuwe opzetjes worden ook vaak onder komische namen opgeslagen als ‘hou wordt dan?’ en ‘ja toch, niet dan?’

De dj ziet zichzelf dan ook niet uit het noorden vertrekken: ‘’Als ik na een optreden met de trein vanaf Schiphol weer aankom op station Groningen, dan kom ik echt weer thuis. Volgende week ga ik na het ADE ook weer gillend naar huis. Ik heb niet zoveel met die drukte. Een mooie boerderij later in Zeijen sluit ik dan ook zeker niet uit.’’