Voetbal is bijzaak tijdens DFG Cup in Vries

Afbeelding
Nieuws

De Vriezer gastvrijheid staat voorop in het eerste weekend van juni

VRIES – Tijdens het eerste weekend in juni wordt in Vries de tweede editie van de DFG Cup georganiseerd. Dit recreatieve voetbaltoernooi – voorheen bekend als het ‘Job en Tieneke toernooi’ – biedt plaats aan zestien heren- en acht damesteams. De opzet van het toernooi is redelijk simpel: een gezellig meerdaags toernooi, waarbij niet alleen de deelnemende voetbalclubs, maar ook de inwoners van Vries worden betrokken. Julius Westendorp en Bart Lammers, twee van de organisatoren van het meerdaagse voetbaltoernooi, kijken alvast reikhalzend uit naar de tweede editie. De DFG Cup ontleent haar naam naar dezelfde naamgever als het sportpark van voetbalvereniging VAKO. Edmond Willem de Fielliettaz Goethart, de burgemeester die in de jaren ’50 van de vorige eeuw veel betekende voor de sport in de omgeving van Vries en eveneens voorzitter was van de KNVB-afdeling in Drenthe. ‘Eerder heette het toernooi het Job en Tieneke toernooi, vernoemd naar de beheerders van de kantine. Omdat zij niet meer in de organisatie zitten en er sinds vorig jaar is gekozen voor een nieuwe opzet van het toernooi, besloten we de naam te wijzigen. Het toernooi vernoemen naar De Fielliettaz Goethart lag voor de hand en “DFG Cup” bekt ook lekker’, zegt Julius.
De nieuwe opzet van het toernooi houdt onder andere in dat er geen inschrijfgeld wordt geheven. Dat is qua financiën nog wel eens lastig, geven Bart en Julius toe. ‘Als je inschrijfgeld vraagt, weet je van tevoren beter wat je mogelijkheden zijn. Aan de andere kant is dat ook de charme van het toernooi’, aldus Bart. Daarnaast kamperen de teams volledig gratis. ‘Gratis standplaats, gratis ontbijt: noem het de Vriezer gastvrijheid’, zegt Julius.
Ook nieuw bij de DFG Cup, is het ‘DFG Food Plein’, zoals de heren het noemen. ‘In principe hoeft niemand van het terrein af. Er zullen genoeg eettenten zijn, om iedereen de hele dag door te voorzien. En het ontbijt is natuurlijk al gratis, dus de deelnemers hoeven alleen lunch en avondeten te kopen’, zegt Julius. ‘Vroeger werden er nog wel eens pizza’s besteld, die dan werden opgegeten in de tent. Dat is nu niet meer nodig.’ De organisatie regelt iedere dag van het toernooi muziek, waarmee ze een volle kantine hopen te krijgen. ‘We houden de prijs van een biertje hierom ook laag. Er zijn vroeger – bij het Job en Tieneke toernooi – teams geweest die eigen drinken meenam en dit in de tent opdronk. Dat willen wij niet meer. Het is veel gezelliger om samen een feestje te bouwen in de kantine. Dat moet met artiesten als Albert Hummel, zanger Richard en Niels Span zeker lukken’, meent Julius.
Het toernooi, wat dit jaar van vrijdag 1 juni tot en met zondag 3 juni plaatsvindt, harkt geld binnen via sponsoring en ‘Vriendje voor een tientje’, waarbij donateurs voor tien euro het toernooi sponsoren. ‘We proberen wat ludieks te doen met sponsoring’, vertelt Bart. ‘Zo bieden wij speelhelften aan, die de sponsors kunnen kopen. Of we kunnen de wedstrijdbal door een bepaalde sponsor laten aanbieden. Je moet een beetje creatief zijn, om het financiële plaatje rond te krijgen.’
Op vrijdagavond wordt het weekend afgetrapt met 7 tegen 7 en (straten)volleybal. ‘Dan betrek je de buurtbewoners er ook bij. We werken al jaren samen met volleybalvereniging Surf, waardoor je op de vrijdagavond een heel verschillend gezelschap hebt. Jong en oud komt dan naar het sportveld, dat is mooi om te zien’, zegt Bart. Op zaterdag begint dan het voetballende gedeelte, al komen sommige teams op vrijdagavond al richting Vries. Het voetballen begint standaard met een penaltybokaal waar – volgens Julius en Bart althans – look-a-likes van Grobbelaar en Jean-Marie Pfaff op goal staan. Het toernooi is vooral één en al gezelligheid. Ter illustratie wijst Julius op het welkomstpakketje voor de teams, wat ze vorig jaar hadden samengesteld. Een envelop met daarin een doos paracetamol. Geen overbodige luxe tijdens een weekend met zoveel feestgedruis. Kantinebeheerder Egbert Liekstra had het er daarom maar lastig mee vorig jaar. ‘Hoeveel uur had je nou geslapen?’, vraagt Julius. ‘Hooguit vier uur, dat hele weekend’, lacht Egbert, die dit blijkbaar niet per se een straf vond.
Anekdotes over de DFG Cup zijn er genoeg, al zijn ze niet allemaal geschikt voor publicatie. ‘Het komt wel eens voor dat de tentwacht ’s nachts mensen van de hoofdtribune moeten jagen’, lacht Julius. Maar dat hoort er bij, vindt de organisatie. Met 88 vrijwilligers moet ook dit jaar het voetbalweekend tot een geslaagd einde worden gebracht. Ook dit jaar staat de DFG Cup dus weer volop in het teken van gezelligheid en feest. Momenteel is er nog ruimte voor één herenteam, aangezien Yde de Punt moet afzeggen wegens competitieverplichtingen. Wanneer het toernooi geslaagd is, weten Bart en Julius wel. ‘Als wij op zondagmiddag, rood verbrand, zonder stem denken: wauw, dit was toch wel weer heel vet. Voetbal is bijzaak tijdens zo’n weekend’, zeggen Bart en Julius. Wanneer het toernooi voor kantinebeheerder Egbert geslaagd is? ‘Als ik meer dan vier uur slaap kan pakken!’. In het weekend van 1, 2 en 3 juni barst het (voetbal)feest weer los. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van het toernooi (De Fielliettaz Goethart Cup).

UIT DE KRANT