Gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze vieren Koningsdag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

REGIO – Op zaterdag 27 april viert men in het hele land de verjaardag van Koning Willem-Alexander, zo ook in de gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze. Alle dorpen organiseren verschillende festiviteiten op deze Koningsdag.

In Zuidlaren vindt vanaf 09.00 uur een rommelmarkt plaats op de Brink. Een half uur later verricht de burgemeester van de gemeente Tynaarlo, Marcel Thijsen, de officiële opening. Vanaf 10.00 uur zijn er activiteiten in het Sprookjeshof. Daarnaast is er vanaf 10.00 uur een braderie op de Stationsweg en wordt er tegen 11.00 uur een oranjebitter gedronken. In de middag zijn er diverse muziekoptredens en zijn er activiteiten voor kinderen. Om 16.00 uur eindigen de activiteiten en wordt er afgesloten met een oranjediner in het Grand Café aan de Millystraat. Tevens zijn er deze dag verschillende activiteiten bij Museum de Wachter. Meer informatie over de diverse activiteiten is te vinden op de Facebookpagina van de Oranjevereniging Zuidlaren.

De activiteiten op Koningsdag in Tynaarlo spelen zich af op het schoolplein van OBS Het Oelebred. Vanaf 11.30 uur vinden er verschillende spelletjes plaats op het plein. Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo is in de middag aanwezig om een kijkje te nemen bij de activiteiten. Vanaf ongeveer 16.00 uur is er live muziek met de band Dogridge. Om 18.30 uur eindigen alle festiviteiten.

In Vries beginnen de activiteiten in het kader van Koningsdag om 10.00 uur. Kinderen mogen dan beginnen met het opbouwen van de kindervrijmarkt in de Brinkstraat. Om 11.00 uur is er op de Brink een toespraak van burgemeester Marcel Thijsen. Daarnaast is er een aubade door Harmonie Vries en het Mannenkoor Vries. De Nederlandse vlag wordt daarna gehesen door Scouting, waarmee de Koningsdag officieel begonnen is. Aansluitend is er een concert door alle geledingen van Harmonie Vries en het Mannenkoor Vries. Na het officiële moment zijn er vele festiviteiten op de Brink. Zo zijn er onder andere verschillende eetkraampjes, een knutseltent, een springkussen, survivalbaan en een demonstratie van de EHBO. Daarnaast kunnen er verschillende ritjes worden gemaakt met de brandweer. Ook zijn er verschillende (sport)verenigingen aanwezig. Vanaf 13.00 uur vindt de jaarlijkse Koningsfietstocht plaats, die georganiseerd wordt door Volksvermaken Vries. Inschrijven hiervoor kan bij Café On der de Linden. Bij ditzelfde café is van 13.30 tot 14.30 uur een kinderdisco. Na de kinderdisco is het de beurt aan de volwassenen, voor wie gezellige muziek op het terras is, verzorgd door Joint Venture. De festiviteiten eindigen om 17.00 uur.

De activiteiten in het kader van Koningsdag in Yde de Punt vinden plaats op het sportpark van S.V. Yde de Punt. Om 13.00 uur is er een meerkamp (vanaf 10 jaar) en voor kinderen (4-10 jaar) worden er andere activiteiten georganiseerd. Ook is het vanaf dezelfde tijd mogelijk om te klaverjassen in het clubhuis en is er een Rad van Avontuur aanwezig. Om 19.00 uur eindigen de festiviteiten. Naast bovengenoemde activiteiten is er de hele dag muziek, verzorgd door IKWILLEM. Daarnaast praat hij ook het programma aan elkaar. Meer informatie over de festiviteiten is te vinden op de Facebookpagina Koningsdag Yde de Punt.

Koningsdag in Zeijen wordt georganiseerd door Het Oranjegrapje. Vanaf 13.30 uur worden kinderen uit Zeijen opgehaald door de zogenaamde DJ-bus. Om 14.00 uur begint het middagprogramma en zijn er diverse activiteiten voor kinderen met het thema ‘Het roer gaat om’. Vanaf 17.00 uur is er een Rad van Avontuur met verschillende prijzen. The Rivals sluiten de daq af met een spetterend optreden. Meer informatie over Koningsdag in Zeijen is te vinden op de Facebookpagina Oranje Grapje.

In Eelde Paterswolde beginnen de activiteiten voor Koningsdag al om 08.00 uur. Op dit tijdstip opent de vrijmarkt en vanaf 09.00 uur zijn de springkussens open. Daarnaast is er vanaf 12.45 uur een Oranjeloterijtrekking bij Het Kampje. Aan het begin van de middag is ook burgemeester van de gemeente Tynaarlo, Marcel Thijsen, aanwezig.

Ook in Annen wordt de verjaardag van de Koning gevierd. Om 08.30 uur start het dorp met het traditionele Oranjeontbijt op de Brink. Om 10.00 uur is er vervolgens een vrijmarkt voor gezinnen uit Annen op de Brink. De vrijmarkt duurt tot 12.30 uur. Vanaf 11.30 uur is er een sport- en spelplein, waar verschillende sportverenigingen uit Annen aanwezig zijn. Zij geven informatie en organiseren diverse activiteiten. Het speelplein, dat naast het sportplein is, is bedoeld voor kinderen van de basisschool. Van 12.00 tot 17.00 uur is er een podiumprogramma op de Brink. Op dit podium zijn diverse optredens te zien. Tegenover het podium is tevens een horecaplein te vinden. Meer informatie over de festiviteiten is te vinden op www.koningsdagannen.nl.

Het dorp Anloo organiseert in de ochtend van Koningsdag een Koningsontbijt. Deze activiteit vindt plaats van 09.00 tot 12.00 uur. Locatie van het ontbijt is het Dorpshuis. Daarnaast zijn er diverse activiteiten achter de school op het sportplein, zoals verschillende spelletjes en prijsvragen. Bij slecht weer worden de activiteiten gehouden in het Dorpshuis. Meer informatie over het dagprogramma is te vinden op www.anloo-info.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook