Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen in gemeente Tynaarlo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo


REGIO – Op vrijdag 26 april, een dag voor Koningsdag, kregen verschillende inwoners van de gemeente Tynaarlo een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De acht verschillende vrijwilligers waren door familie en/of vrienden met een smoesje naar de Bonifatiuskerk te Vries gelokt. Zij werden opgewacht door een bomvolle kerk, inclusief burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo. De burgemeester riep de vereerden één voor één naar voren en overhandigde hen de Koninklijke Onderscheiding.


De eerste persoon die een Koninklijke Onderscheiding overhandigd kreeg, was de heer Jan Freerk Huizinga. De inwoner van Eelderwolde is sinds 1983 koster van de Gereformeerde Gemeente Groningen. Huizinga wordt omschreven als een voortreffelijk gastheer die alles goed georganiseerd heeft. Hij was actief betrokken bij de inzameling van voedsel bij de gemeenteleden voor de voedselbank. Daarnaast maakte Huizinga van 1984-2015 deel uit van de financiële commissie van de Christelijke woningstichting Patrimonium. Ook was hij actief bij de Reformatorische school De Zaaier in Groningen en op dit moment is Huizinga verantwoordelijk voor de boekhouding van het Distributiecentrum Voedselbanken Nederland, regio Groningen.

Ook de heer Pieter Frederik Lugtenborg kreeg afgelopen vrijdag een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Lugtenborg staat bekend als een vriendelijke, laagdrempelige en benaderbare man. Hij treedt nooit op de voorgrond, maar heeft juist de hulpvaardigheid van anderen hoog in het vaandel. De heer Lugtenborg  is sinds 1979 vrijwilliger van het Christelijke Zuidlaarder Mannenkoor en zet sinds 1980 tot op heden in voor diverse activiteiten ten behoeve van de Laarkerk. Daarnaast is de inwoner van Zuidlaren betrokken bij het vakantiebureau in Doorn, Lentis Zuidlaren en verzorgingstehuis de Mozaïek. 

De derde persoon die een Koninklijke Onderscheiding kreeg was de heer Gerard Vos. Sinds vele jaren is hij betrokken bij verschillende organisaties als vrijwilliger. Zo is de inwoner van Zuidlaren onder meer lid geweest van Drumcorps De Woldroffels Steenwijkerwold, waar hij als penningmeester fungeerde. Daarnaast is Vos betrokken geweest bij het Academisch Ziekenhuis Groningen (nu UMCG), 5 mei comité Groningen, Stichting Het Bevrijdingsbos en diverse kerstconcerten in Martiniplaza te Groningen.

De heer Henderikus Johannes de Groot is de vierde vereerde die een lintje opgespeld kreeg. De inwoner van Eelde trad in 1976 in dienst als jongste maat van Dommerholt Advocaten. Hij heeft steeds de goede sfeer in en de verdere ontwikkeling en groei van het kantoor gestimuleerd. Hij wordt geroemd om zijn uitzonderlijke inzet en gevoel voor rechtvaardigheid en genoemd als boegbeeld voor de Groningse advocatuur. Naast zijn werk als advocaat, is De Groot betrokken geweest bij Fonds 1815, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren en het Groninger Museum Salon.

Ook de vrouw van Pieter Frederik Lugtenborg, Gerkje Lugtenborg-Hofman, kreeg een Koninklijke Onderscheiding. Mevrouw Lugtenborg-Hofman staat betekend als een stille hardwerkende kracht, met een grote inzet en betrokkenheid. De inwoonster van Zuidlaren is van 1998 tot heden vrijwilligster geweest voor een vakantiebureau in Doorn. Daarnaast is ze betrokken geweest bij verpleeghuis Dignis, De Enk  in Zuidlaren en de jaarlijkse collecte Simavi. Tot op de dag van vandaag is mevrouw Lugtenborg-Hofman nog werkzaam als gastvrouw in de Meent.


Ook Johannes Hermannus van der Woude kreeg afgelopen vrijdag een lintje opgespeld. De inwoner van Zuidlaren is als vrijwilliger betrokken geweest bij verschillende organisaties, zoals bij het Academisch Ziekenhuis Groningen (nu UMCG), de Groningen Opera en Operettevereniging en het 5 mei comité Groningen. Daarnaast is de heer Van der Woude verantwoordelijk voor de oprichting van pop- eh theaterkoor DWARZZ. Ook is de Zuidlaarder bestuurslid geweest van de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken Groningen, is hij betrokken geweest bij de Stichting Het Bevrijdingsbos en verzorgde hij presentaties in Martiniplaza Groningen.

De heer Hindrik Munting kreeg een Koninklijke Onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk die hij sinds 1988 heeft verricht. De inwoner van Zuidlaren is betrokken geweest bij de Beroepscommissie District Noord Amateurs KNVB, de Regiopolitie Groningen, Stichting Leergeld Groningen en Klankbordgroep Zuidlaren.

De laatste persoon die een Koninklijke Onderscheiding kreeg uit handen van burgemeester Thijsen was de heer Michel Johannes Leendert de Jongste. De inwoner van Paterswolde heeft kort na zijn registratie als cardioloog in Groningen belangstelling gekregen voor wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder naar de behandeling van stoornissen in het hartritme. Hierdoor is er een onderzoekslijn naar deze aandoening ontstaan. Daarnaast was hij betrokken bij de International Neuromodulation Society en de Benelux Neuromodulation.

De heer Jelte Gert Penninga zou ook een Koninklijke Onderscheiding krijgen, maar in verband met omstandigheden kon hij niet aanwezig zijn. De feestelijkheden vinden op een ander moment plaats.

UIT DE KRANT