Herdenkingen in gemeente Tynaarlo op 4 mei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

EELDE/PATERSWOLDE – Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei organiseert het Herdenkingscomité Eelde verschillende herdenkingen voor burgers en militairen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het bestuur nodigt alle inwoners en andere belangstellenden uit om de herdenking bij te wonen. Om 16.00 uur begint de eerste herdenking bij monument De Duinen in Paterswolde. Vervolgens vindt een uur later de volgende herdenking plaats, bij het Lancastermonument in Eelderwolde. Bij deze herdenking is ook burgemeester Marcel Thijsen aanwezig en lezen kinderen uit de wijk gedichten voor. Burgemeester Thijsen is ook aanwezig bij de herdenking om 18.00 bij monument Kluivingsbos in Paterswolde. Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk te Eelde. In de Dorpskerk is er onder andere een toespraak van burgemeester Thijsen en gastspreker Geert Hoving. Laatstgenoemde is de zoon van een verzetsstrijder. Dichter Arjen Boswijk sluit de dienst in de Dorpskerk af, die gedichten voordraat van verschillende leerlingen. Vanuit de Dorpskerk wordt, rond 19.35 uur, vervolgens een stille tocht gelopen richting de Oude Begraafplaats. Hier is een kranslegging bij het monument Stoffer Holtjer en bij de graven van de oorlogsvliegers. Als om 20.00 uur de twee minuten stilte geweest is, wordt ‘Het Wilhelmus’ gespeeld en is er gelegenheid om bloemen te leggen bij verschillende graven. Tot slot is er tijd om na te praten in ’t Loughoes.

VRIES – Op 4 mei worden in Vries, net als in Eelde-Paterswolde, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De inwoners van het dorp staan op deze dag stil bij de wreedheden van de oorlog. Om 19.10 uur vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Bonifatiuskerk. Leerlingen van OBS De Vijverstee en CBS De Holtenhoek dragen hierbij hun zelfgeschreven gedichten voor. Daarnaast houdt wethouder Pepijn Vemer een herdenkingstoespraak namens de gemeente Tynaarlo. Wisse de Rijk, student van het ArtEZ conservatorium, speelt op de cello. Rond 19.40 uur verplaatsen de aanwezigen zich, onder begeleiding van trommelaars van de Vriezer Harmonie, van de Brink naar het oorlogsmonument aan de Oude Asserstraat. Mensen die niet bij de herdenkingsbijeenkomst aanwezig zijn, kunnen ook bij de stille tocht aansluiten. Om 19.50 uur is vervolgens de herdenking bij het oorlogsmonument. De herdenking vindt plaats met medewerking van Scouting Vries en de Vriezer Harmonie. Om 20.00 uur is het twee minuten stil in Vries. Aansluitend zingen de aanwezigen samen, onder begeleiding van de Vriezer Harmonie, het Wilhelmus. Nadat de gemeente Tynaarlo en de protestantse gemeente Vries hun kransen hebben gelegd, mogen alle aanwezigen bloemen leggen bij het monument. De bloemen worden ter plaatse uitgedeeld. Namens de protestantse gemeente Vries sluit Harrie de Ruiter, voorzitter van de kerkenraad, de herdenking af. Na afloop kunnen de aanwezigen napraten in het Ontmoetingshuis naast de Bonifatiuskerk. In de Bonifatiuskerk is vanaf 21.00 uur een herdenkingsconcert, verzorgd door eindexamenkandidaten van het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Toegang hiervoor is gratis.

ZUIDLAREN
– Ook in Zuidlaren wordt op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma is opgesteld door het Comité Herdenking 4 mei Zuidlaren. Om 19.30 uur verzamelt men zich bij de Joodse Synagoge te Zuidlaren. Hierna is een erewacht van Natres & Scouting, die aantreden bij het monument. Ook het muziekkorps neemt op dat moment plaats bij het monument. Een vertegenwoordiger spreekt vervolgens het Kadisj-gebed uit bij de Synagoge. Na het gebed, rond 19.40 uur, start de stille tocht vanaf de Synagoge richting de Brink. Bij het monument wordt er koraalmuziek ten gehore gebracht. Hierna volgen het klok gebeier, taptoe-signaal en de twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte speelt het muziekkorps twee coupletten van het Wilhelmus, worden er kransen en bloemen bij het monument gelegd en lezen een aantal schoolkinderen hun gedichten voor. Na een laatste toespraak van een vertegenwoordiger namens de gemeente, sluit het muziekkorps de herdenking af.

UIT DE KRANT

Lees ook