Inwoners gemeente Tynaarlo staan stil bij Tweede Wereldoorlog

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

“Opdat ze nooit vergeten worden…”


REGIO – Op 4 mei om 20.00 uur was het overal in Nederland twee minuten stil. Hiermee werden de slachtoffers herdacht, die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in andere oorlogssituaties of vredemissies nadien, om het leven zijn gekomen. In de verschillende dorpen in de gemeente Tynaarlo en Aa en Hunze, onder andere in Eelde-Paterswolde, Vries en Zuidlaren, werden er herdenkingen georganiseerd.

In Eelde-Paterswolde begon de eerste herdenking om 16.00 uur, bij monument De Duinen in Paterswolde. Vervolgens vond een herdenking plaats bij het Lancastermonument in Eelderwolde, waarbij verschillende kinderen uit de wijk gedichten voordroegen. Ook in het Kluivingsbos werd nog een herdenking georganiseerd, waardoor de inwoners van Eelde-Paterswolde genoeg keus hadden om een herdenking bij te wonen. Om 19.00 startte de herdenking in de Dorpskerk in Eelde. Hierbij werden meerdere toespraken gehouden, onder andere van burgemeester Marcel Thijsen en Geert Hoving. Hoving is de zoon van een verzetsstrijder. Dichter Arjen Boswijk droeg diverse gedichten van leerlingen voor en hiermee sloot hij de dienst af. Vanuit de Dorpskerk werd vervolgens een stille tocht gelopen richting de Oude Begraafplaats. Hier werden verschillende kransen gelegd bij het monument Stoffer Holtjer en bij de graven van de oorlogsvliegers. Om 20.00 was het in Eelde-Paterswolde twee minuten doodstil en werd vervolgens ‘Het Wilhelmus’ gespeeld. Hierna was er tijd om na te praten in ’t Loughoes.

De herdenking in Vries vond plaats in de Bonifatiuskerk. Leerlingen van OBS De Vijverstee en CBS De Holtenhoek droegen gedichten voor en wethouder Pepijn Vemer hield, namens de gemeente Tynaarlo, een herdenkingstoespraak. Rond 19.40 werd de stille tocht ingezet vanaf de Bonifatiuskerk naar het oorlogsmonument aan de Oude Asserstraat. Bij het oorlogsmonument vond een herdenking plaats met medewerking van Scouting Vries en de Vriezer Harmonie. Om 20.00 uur was het twee minuten stil. Na de Dodenherdenking was er een herdenkingsconcert in de Bonifatiuskerk, verzorgd door ArtEZ Celle Ensemble. 

In Zuidlaren vond de Dodenherdenking plaats bij de Joodse Synagoge. Hier was een erewacht van Natres & Scouting, die aantraden bij het monument. Ook het muziekkorps was hierbij aanwezig. Een vertegenwoordiger van de Synagoge sprak vervolgens het Kadisj-gebed uit. Na het gebed startte de stille tocht vanaf de Synagoge richting de Brink. Bij het monument werd koraalmuziek ten gehore gebracht, gevolgd door klok gebeier, het taptoe-signaal en de twee minuten stilte. Het muziekkorps beëindigde de stilte met het spelen van ‘Het Wilhelmus’. Hierna werden er verschillende kransen en bloemen bij het monument gelegd en lazen schoolkinderen verschillende gedichten voor. Na een laatste toespraak sloot het muziekkorps de herdenking af.

UIT DE KRANT

Lees ook