Verkiezingen voor Bloemenkoning(in) Eelde van start

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Een geweldige ervaring en goed voor je persoonlijke ontwikkeling”


EELDE – Afgelopen week is de inschrijving voor Bloemenkoning(in) van het Bloemencorso Eelde 2019 geopend. Een verkiezingswedstrijd waarbij de winnaar zich een jaar lang Bloemenkoning(in) mag noemen. Iemand die weet hoe dat is, is Elza Mulder. In 2018 won de inwoonster van Eelde de verkiezingen. “Het was een geweldige ervaring om mee te doen”, vertelt Elza. “Daarnaast is het heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Als je affiniteit hebt met het Bloemencorso, raad ik iedereen zeker aan zich in te schrijven.”

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat de destijds 22-jarige Elza zich inschreef voor de verkiezing tot Bloemenkoning(in) 2018. “Dat ik me inschreef was eigenlijk al best bijzonder hoor”, lacht de inwoonster van Eelde. “Ik ben opgegroeid in het dorp en ben al jaren actief bij corsowijk Confrérie des Fleurs. Vanaf mijn zestiende roepen vriendinnen al dat ik mij op moest geven voor de verkiezingen, maar dat zag ik eerst niet zo zitten.” Jarenlang heeft Elza vervolgens getwijfeld of ze zich op moest geven en vorig jaar hakte ze de knoop door. “Waarom ook niet?’, dacht ik. Het was nu of nooit. Ik moest uit mijn comfortzone stappen en dat heb ik gedaan. Ik schreef me via internet in en kreeg een week van te voren een uitnodiging dat ik naar de oefendag mocht komen.”, aldus Elza. Op de oefendag kreeg de inwoonster van Eelde catwalktraining en leerde ze de andere deelnemers kennen. “Dat is eigenlijk ook pas de eerste dag dat je elkaar ziet”, gaat Elza verder. “Je hebt met elkaar een hele leuke oefendag en vervolgens heb je een week om je voor te bereiden op de dag van de verkiezingen.”

De grote verkiezingen zijn ieder jaar een week voor het Bloemencorso. Afgelopen jaar was dat op 25 augustus, waarmee ook het Bloemencorso officieel geopend werd. “Het was een hele leuke middag en avond”, vertelt Elza. “Van te voren aten we wat met alle deelnemers en vervolgens gingen we naar de kapper en visagiste. Hierna kleedden we ons om voor de eerste ronde, waarin we vrije tijdskleding droegen.” Na de tweede ronde, waarin de deelnemers in galakleding liepen, ging de jury in beraad en kozen een winnaar uit. “Toen ze vertelden dat ik had gewonnen, was ik zo blij!”, lacht Elza. “Er was ook veel publiek van mijn wijk Confrérie, dus het was ook heel leuk om hun zo blij te zien. Ze waren ontzettend trots dat de Bloemenkoningin uit hun wijk kwam.” Na afloop werd Elza uiteraard door de hele feesttent gefeliciteerd en nam ze haar prijzen in ontvangst.

Naast de geweldige ervaring, was het meedoen aan de verkiezing ook goed voor Elza zelf. “Ik had dingen gedaan, die ik normaal niet zou doen”, vertelt de Bloemenkoningin. “Eerst ‘durfde’ ik eigenlijk niet mee te doen, maar na afloop vroeg ik mezelf echt af: ‘Waarom eigenlijk niet?’ Het was super om dit mee te maken en bovendien had ik, met de andere meiden, ook een leuke groep.” Na de verkiezing stonden er voor Elza meerdere leuke dingen op het programma. “Op de woensdag voor het Bloemencorso mocht ik, samen met de twee hofdames, bloemen brengen naar de artiesten, die optraden tijdens de Hollandse avond”, gaat de inwoonster van Eelde verder. “Daarnaast ging ik ook met hen langs alle deelnemende corsowijken om te kijken hoe ze ervoor stonden. Op de zaterdag van het corso werd ik weer prachtig opgemaakt en kreeg ik een jurk aan. Met een bus werd ik naar de VIP-tent gereden, waar ik een warm onthaal kreeg. Vervolgens mocht ik plaatsnemen in een auto, waarna ik in de stoet met de optochtwagens van het Bloemencorso mocht meerijden. Een geweldige dag”.
Dit jaar gaat het Bloemencorso weer opzoek naar een nieuwe Bloemenkoning(in) en ook Elza zit in de jury. “Ik ga met name letten op enthousiasme en spontaniteit”, laat de huidige Bloemenkoningin weten. “Ik vind het belangrijk dat er iemand staat die het leuk vindt om te doen en er echt van geniet. Ik hoop dat heel veel mensen, vanaf 16 jaar, zich gaan inschrijven. Er zijn, naast de leeftijdsgrens en aanwezigheid bij de activiteiten, geen eisen aan de inschrijving verbonden. Inschrijving staat open voor zowel jongens als meisjes en men hoeft niet persé uit Eelde te komen. Ook deelnemers uit andere plaatsen zijn dus van harte welkom.” De verkiezingen voor Bloemenkoning(in) zelf vinden plaats op zaterdag 24 augustus. Inschrijven kan via www.bloemencorsoeelde.nl. “Het is echt een once in a life time. Het is een absolute aanrader”, besluit Elza.

UIT DE KRANT

Lees ook