Echtpaar De Kleine 65 jaar getrouwd

Afbeelding
Nieuws

VRIES – Eenmaal gesetteld in hun nieuwe woning aan de Tienkampen 9 in Vries, viert het echtpaar Tinus en Rikie de Kleine vrijwel meteen hun briljanten huwelijk.  Ze hebben elkaar leren kennen op de Zuidlaardermarkt in het jaar 1951 en 65 jaar later zijn ze nog steeds verknocht aan elkaar. Henderika Barelds is geboren op 30 september 1927 en opgegroeid in Tynaarlo in een gezin met vier kinderen, waarvan Rikie de jongste was. Zoals vroeger gebruikelijk was, gingen jonge meisjes vanaf school in dienstbetrekking bij een gezin. Zo ook Rikie, zij heeft jaren in het gezin van dokter Liefstingh meegedraaid. Later heeft ze met plezier bij dominee Mooi gewerkt. In die tijd gaf Rikie zondagschoolles aan de jeugd.


Jantinus de Kleine is geboren op 4 december 1927 en opgegroeid in Yde de Punt. In een gezin met zes kinderen werd al vroeg bijgebracht dat er gewerkt moest worden. Thuis hadden ze een winkel waar er met grote regelmaat door de kinderen moest worden bijgesprongen. In de oorlog moest Tinus als broodbezorger op pad. Na de oorlog is Tinus naar de ambachtsschool in Assen gegaan en daar heeft hij zijn diploma automonteur behaald. Na de ambachtsschool heeft Tinus met indrukwekkende cijfers het middenstandsdiploma gehaald.


Na drie jaar verkering konden ze een huis betrekken aan De Brink in Yde. Daarom trouwden de tortelduifjes op 12 november 1954 getrouwd. De trouwjurk werd met veel liefde gemaakt door ‘Zus’ De Kleine. Voor een groot feest was geen geld, maar natuurlijk was er ’s avonds een gezellige borrel aan de Brink in Yde. In april 1956 werd hun oudste dochter Anna geboren. Twee jaar later ging het jonge gezin verhuizen naar een ander woning, aan de Norgerweg 116, in Yde. Daar werd in 1961 hun jongste dochter Rinie geboren.


Na de komst van hun dochters bleef Rikie thuis bij de kinderen. Tinus heeft tot aan zijn vervroegde uittreding zijn werk als veelzijdig vakman altijd met plezier gedaan. Na de vut was er alle tijd voor hobby’s. Tuinieren in hun ruime tuin aan de Norgerweg was daar zeker een van. Daarnaast trokken ze er samen heerlijk met de caravan op uit. De bergen in Oostenrijk en Zwitserland werden meermaals bezocht en deze reisjes hielden de beide levensgenieters tot ruim na hun tachtigste vol. Een groot deel van het sociale leven van Tinus en Rikie speelde zich af in Yde de Punt. Een dorp waar het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ volgens hen zeker opgaat.

UIT DE KRANT