“Het zijn drastische maatregelen, maar deze situatie vraagt daarom”

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Scholen moeten beroep doen op creativiteit na maatregelen coronavirus


REGIO – Het besluit om de scholen dicht te doen heeft grote impact op de samenleving. Nadat minister-president Mark Rutte dit op donderdag nog wil uitstellen, wordt op zondagavond duidelijk dat het sluiten van de scholen onvermijdbaar is. Minister van Medische Zorg & Sport, Bruno Bruins, maakt in een extra persconferentie aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Nederland. De Krant van Tynaarlo spreekt met Marionne Sikma van OBS het Oelebred in Tynaarlo en met Marlies Bisschop, directeur van CKC de Holtenhoek in Vries. Wat betekent dit voor hen?


Sikma steekt af: “Onze directeur is nu spullen naar onze leerlingen aan het brengen. We hebben gisteren en vandaag tassen met huiswerk voor hen gemaakt, zodat ze toch thuis iets kunnen doen. Om een contactmoment te voorkomen hebben we besloten deze tassen naar de kinderen toe te brengen.” De leerkracht van groep 1 en 2 van de dorpsschool in Tynaarlo geeft aan dat ze er alles aan doen om kinderen op de hoogte te houden: “We hebben donderdag overleg over hoe we het verder gaan inrichten. Drie weken is natuurlijk een lange tijd en het is niet de bedoeling dat kinderen achterop raken.” Sikma vertelt dat het kabinet geen andere keuze meer had: “Met zoveel leerkrachten ziek wordt het op een gegeven moment een onhoudbare situatie. Ik denk dat dit de juiste beslissing is.”


Bisschop is het daarmee eens: “Wij zijn helemaal gesloten. Onze school is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die werken in de vitale sector. Vanmorgen hebben we vijf leerlingen op moeten vangen.” Deze maatregelen vragen creativiteit van de scholen. Hoe zorgen ze ervoor dat kinderen niet achterop raken met hun schoolwerk? Daar heeft Bisschop een oplossing voor: “Wij hebben dit zien aankomen en dus heeft onze ICT-afdeling op het moment dat de maatregelen verkondigd worden al een plan klaar. Alle leerlingen krijgen weektaken mee en inlogcodes om in een online leeromgeving aan de slag te gaan. Elke dag staat daar een taak voor hen klaar. Eens per week geeft de juf of meester daarop feedback.” Voor de kleuterklassen is dit natuurlijk niet te doen, maar daar heeft CKC de Holtenhoek iets anders op gevonden: “Kleuterleerkrachten gaan filmpjes opnemen waarin ze bijvoorbeeld met de gitaar een liedje voor de kinderen zingen of een boekje voorlezen.” Ze geeft aan dat de maatregelen behoorlijk drastisch zijn, maar dat deze situatie daarom vraagt. Bisschop is heel content met de werkwijze van CKC Drenthe, waar CKC de Holtenhoek onder valt. “Er is bijzonder veel afstemming binnen de stichting. Alles was voorbereid en we hebben goed vooruitgekeken. Dat maakt het handelen een stuk eenvoudiger.”

UIT DE KRANT

Lees ook