Jaaroverzicht de Krant van Tynaarlo 2020

Foto door cottonbro via Pexels
Foto door cottonbro via Pexels
Nieuws

Van intrede coronavirus tot harde lockdown en van camping zonder stroom tot Hoofdweg Eelde. Dit was 2020!

REGIO – Het jaar 2020 is bijna ten einde. Een bijzonder jaar, waarin we al sinds maart te maken hebben met het coronavirus. Voor vele mensen was het een ontzettend lastig jaar. Op dit moment is covid-19 helaas nog steeds de wereld niet uit, maar met het vaccin, dat in januari komt, lijken er betere tijden te komen. Ook in de verschillende edities van de Krant van Tynaarlo was er aandacht voor het coronavirus en de gevolgen daarvan. Net als voorgaande jaren blikken we ook nu, in de laatste Krant van Tynaarlo van dit jaar, terug op de afgelopen twaalf maanden. Nog één keer terugkijken voordat we vol goede moed de toekomst tegemoet treden, waarin ons hopelijk ook betere en vooral gezondere tijden staan te wachten. 

Januari

In de eerste maand van het jaar zag het leven er heel anders uit dan op dit moment het geval is. Het coronavirus was op dat moment nog een ver-van-mijn-bed-show. In januari kwam Laurien Coco van Reemst als allereerste baby van de gemeente Tynaarlo ter wereld. De kleine spruit werd op 6 januari om 05:07 thuis, aan de Wolfhorn in Eelde, geboren. Ook in januari uitte Heidi van ’t Hoff haar zorgen over de sluiting van De Hoenderloo Groep. In diezelfde maand was Zuidlaren in rep en roer door de mogelijke komst van tbs’ers op het Dennenoord-terrein. Eind januari maakte Lentis bekend dat er een nieuw Beschermd Wonen-voorziening kwam op het terrein en dat viel niet in goede aarde bij de inwoners. Het zorgde voor een hoop onrust.   

Februari
In de eerste editie van februari besteedde de Krant van Tynaarlo aandacht aan Recreatiepark Anloo. Bewoners van de camping leefden sinds 30 januari namelijk in een ‘ijskoude nachtmerrie’. Enexis had de energietoevoer naar het recreatiepark afgesloten, waardoor tachtig mensen zonder stromend water, riolering en elektriciteit waren komen te zitten. ‘Onmenselijk’, noemde Hans Heemsbergen, woordvoerder van het recreatiepark, het. Ook in februari ging onze jaarlijkse campagne ‘Het Beste Bedrijf van Tynaarlo’ van start, die later gewonnen werd door Fietscentrum Zuidlaren. In de laatste editie van die maand besteedden we tevens aandacht aan Jeroen Meijer, die in 2020 zevende was geworden bij het welbekende televisieprogramma Heel Holland Bakt. “Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou komen”, liet Meijer weten. Hij houdt daarom ook een warm gevoel over aan zijn deelname.

Maart
Begin maart werd de gemeente Tynaarlo voor het eerst geconfronteerd met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Eind februari werd de eerste coronapatiënt gemeld in Tilburg, maar in het Noorden van ons land had het virus zich nog niet verspreid. Daar kwam zo halverwege maart verandering in en daarom kondigde minister-president Mark Rutte een intelligente lockdown af. Geen activiteiten, niet sporten en geen onderwijs. Ook burgemeester Marcel Thijsen bracht, na de toespraak van Rutte, een statement naar buiten. “Het is belangrijk dat men de verstandige dingen doet met elkaar”, zei de burgervader. “Dat geldt voor de burgemeester, de schooljuf, de journalist, de vrachtwagenchauffeurs en eigenlijk iedereen die er nu voor zorgt dat de vitale sector blijft draaien”. Thijsen noemde de coronacrisis de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

April
In april was het hele land nog steeds in de ban van het coronavirus. Beetje bij beetje werd steeds duidelijker dat de gevolgen van de coronacrisis ontzettend groot waren. Bedrijven gingen dicht en mensen zaten lang thuis. Verschillende initiatieven werden opgezet om elkaar te helpen en een hart onder de riem te steken. Zo galmde het Wilhelmus op Koningsdag door de verschillende straten van de gemeente Tynaarlo. Voor de initiatieven was de gehele maand ruime aandacht in Krant van Tynaarlo. Ietwat van hoop kwam eind april, toen de coronamaatregelen voor kinderen iets werden versoepeld. Zo mochten kinderen tot en met 18 jaar weer onder begeleiding buiten sporten. Echter kwam er ook slecht nieuws. De ontwikkelingen rondom het coronavirus waren nog niet positief genoeg om de intelligente lockdown teniet te doen. Deze werd daarom verlengd tot en met 19 mei.

Mei
In mei van dit jaar werd het leven voor veel mensen weer wat positiever. Op 11 mei gingen de basisscholen weer open en waren middelbare scholen druk bezig om hun school coronaproof te maken. Tevens werd er aangekondigd dat vanaf 1 juni contactberoepen weer uitgeoefend mochten worden en dat ook de horeca weer open zou gaan. Op 11 mei namen wij een kijkje bij OBS de Veenvlinder, waar de eerste leerlingen voor het eerst sinds weken weer fysiek les kregen. Ook in de maand mei uitte Leefbaar Tynaarlo zijn zorgen over Groningen Airport Eelde (GAE). In maart hevelde de gemeente Groningen namelijk 26% van de aandelen over aan Stichting FB Oranjewoud uit Friesland. Opmerkelijk, vonden de fractieleden van Leefbaar Tynaarlo. “Waarom zou een commerciële partij eigenaar willen worden van een verliesgevende organisatie?”, vroegen John Franke en Jurryt Vellinga zich af. Hiermee vreesde de fractie een ‘Prins Bernard Hoeve-debacle’. 

Juni
Op 1 juni mochten alle contactberoepen weer worden uitgeoefend en gingen tevens de horecagelegenheden weer open. En dat was voor veel inwoners uit de regio reden om even langs de kapper te gaan, de spieren los te maken bij de masseur of een lekker biertje te drinken op het terras. Bij Eetcafé Brinkzicht was het op die eerste dag van juni gezellig druk op het terras. In de Krant van Tynaarlo van 17 juni besteedden we tevens aandacht aan racisme. In juni was het namelijk een terugkerend onderwerp in de media. Door de moord op George Floyd was een mondiale stroming op gang gekomen die over de hele wereld de straat op gaat om te laten weten dat het voor hen genoeg is met het racisme en de ongelijke behandeling van donkere mensen. In de Krant van Tynaarlo sprak Miguel Ririhena zich uit over racisme. Als kind en volwassene maakte hij racisme meermaals mee.

Juli
In juli leek het coronavirus even naar de achtergrond te zijn verdwenen, maar toch moest men er bij alles rekening mee houden. Een lockdown was niet van kracht, maar toch gold er een maximum aantal personen voor openbare gebouwen. In de eerste krant van juli was er aandacht voor Ron Jans, die een maand eerder een contract tekende bij FC Twente. “Ik ben zo blij dat ik weer aan de slag mag”, liet de inwoner van Tynaarlo aan ons weten. En dat enthousiasme heeft de trainer duidelijk weten over te dragen op zijn ploeg. FC Twente staat momenteel namelijk op een zevende plaats in de Eredivisie en presteert momenteel nog boven verwachting. Meer positief nieuws kwam die maand uit Paterswolde, waar Thijs Menninga een actie op had gezet om geld in te zamelen voor Stichting Hartekind. Hij liep van mei tot oktober in een korte broek en probeerde daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting die zich onder andere hardmaakt voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.

Augustus
In de Krant van Tynaarlo van 12 augustus besteedden we aandacht aan de begroting van de gemeente Tynaarlo. Een week eerder maakte de gemeente namelijk bekend dat er, als er niet wordt ingegrepen, een tekort is van ruim drie miljoen euro. Volgens wethouder Hans de Graaf kwam dat vooral door de grote kostenposten in het sociaal domein. Ook de coronacrisis was een belangrijke oorzaak. Dat de gemeente moest bezuinigen, was duidelijk. “We willen en weloverwogen keuze maken wat betreft de bezuinigen, maar het gaat hoe dan ook ergens pijn doen”, zei De Graaf. Inmiddels is duidelijk dat de OZB in 2021 fors omhoog gaat, waardoor het tekort moet worden goed gemaakt. In de Krant van Tynaarlo van 26 augustus was er volop aandacht voor het Bloemencorso Eelde. De editie van dit jaar kon dan wel niet doorgaan, toch presenteerden wij een Bloemencorsobijlage, waarin volop aandacht was voor de historie.

September
In september was de Hoofdweg in Eelde weer volop in het nieuws. Sinds de presentatie van het plan voor de reconstructie ervan, was draagvlak ervoor ver te zoeken. Er was zelfs een actiegroep opgezet, die de belangen behartigt van ruim veertig woningeigenaren. “Ons vertrouwen in de gemeente is tot een dieptepunt gedaald”, zei Jan Spiekhout in gesprek met de Krant van Tynaarlo. “Het is trekken aan een dooie koe”. De plannen voor de Hoofdweg Eelde werden in december gepresenteerd, maar volgens de actiegroep mankeerde er ontzettend veel aan. Gesprekken met de gemeente leverden, volgens de actiegroep, niets op. Positief nieuws was er echter ook in september. In het kader van de Nationale Sportweek werd het ‘Lopend Vuurtje’ georganiseerd in de gemeente Tynaarlo. Een fakkeltocht, waaraan ontzettend veel fanatiekelingen meededen. Op vrijdagmiddag om 15:00 uur passeerde Mick Kasper, met de fakkel, de finish.

Oktober
Halverwege oktober kwam er slecht nieuws voor de horecaondernemers in Nederland. Middels een persconferentie kondigde Mark Rutte aan dat alle horecagelegenheden wederom hun deuren moesten sluiten, vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Het was een behoorlijke klap, waar ook de horecaondernemers in de gemeente Tynaarlo hard door werden geraakt. “Dit is een dikkere shit dan de vorige keer”, zei Sietse Hamersma van Grand Café Onder de Linden in Vries. Tijdens de eerste sluiting beschikte ik nog over reserves. Tel daarbij de compensatieregeling van de overheid op en dan kon ik tenminste rond komen”. De verschillende horecaondernemers zetten in oktober weer verschillende cateringdiensten op om hun hoofd boven water te houden.

November
In november was er aandacht voor Lienie Timmer uit Tynaarlo. Ze was er dit jaar vroeg bij, want al wekenlang was ze op dat moment bezig met het bakken van kniepertjes en rolletjes. Normaal doet ze dat voor familie en vrienden, maar dit jaar had ze er een ander doel bij. Ze bakte namelijk voor Harald Homan, die geld inzamelt voor Stichting Hartekind. Deze stichting wil door het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van ‘Hartekinderen’ verbeteren, zodat ze gewoon kind kunnen zijn. Droevig nieuws kwam er in november uit Eelde, waar het negende sterfgeval door corona werd gemeld in Woonzorgcentrum Symphonie. Het was de grootste crisis die het woonzorgcentrum ooit heeft gehad.

December
En nu zitten we alweer in december en hebben we er al bijna tien maanden corona opzitten. Wennen doet het nog niet. We zitten diep in de tweede golf en inmiddels is een harde lockdown alweer enkele weken van kracht. In december was er echter ook mooi nieuws voor de gehele gemeente Tynaarlo. Burgemeester Marcel Thijsen werd op 14 december namelijk herbenoemd tot burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Deze functie draagt hij nog voor de komende zes jaar. In december brachten wij tevens weer onze kersteditie uit, met voorop een prachtige kerstengel. Dit jaar was Julia Slagter uit Eelde de gelukkige. Bij Kapsalon Bert werd de eerst ietwat verlegen Julia omgetoverd tot een echte kerstengel! Een prachtig lichtpuntje in deze ontzettend moeilijke periode.

2020 was voor vele mensen niet zoals zij het hadden verwacht en hadden gehoopt. Laten we hopen dat 2021 veel mooie dingen met zich meebrengt!

UIT DE KRANT