EPZ pleit voor sterk winkelhart Eelde-Paterswolde

Afbeelding
eelde
Voorzitter Erwin Schlepers geeft visie op centrumontwikkeling
EELDEPATERSWOLDE – In Paterswolde is de vernieuwing van het centrumgebied afgerond. ,,Nu is het zaak om de kant van Eelde definitief vorm te geven”, vindt Erwin Schlepers (49), voorzitter van ondernemersvereniging EPZakelijk (EPZ). De mogelijke komst van een nieuwe, grote supermarkt in Ter Borch, de nieuwe McDonalds langs de A7 vlakbij het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk en de herinrichting van de Hoofdweg, die Eelde en Paterswolde met elkaar verbindt, zijn belangrijke issues voor het versterken van het winkelhart in Eelde en Paterswolde.
Grootste zorg voor de EPZ is natuurlijk de mogelijke komst van een grote supermarkt in Eelderwolde, in de wijk Ter Borch. Het is een onderwerp dat de gemoederen al geruime tijd flink bezighoudt. Het college van B&W van Tynaarlo is momenteel bezig alle ingezonden zienswijzen van wijkbewoners en andere belanghebbenden te behandelen en de verwachting is dat eind dit jaar de gemeenteraad over de kwestie beslist: wel of geen supermarkt? En als de supermarkt er wel komt, in welke vorm? ,,Als de gemeente Tynaarlo het belangrijk vindt dat Eelde-Paterswolde over een sterk winkelhart beschikt, dan moet je niet net buiten het dorp een grote concurrent neerzetten. Dit treft niet alleen de grote jongens, maar ook de kleintjes: de bakker, de slager. Als je als gemeente de regie wil hebben, dan zul je ook moeten nadenken over de eventuele gevolgen van bepaalde beslissingen. De komst van de McDonalds langs de A7 vlakbij het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk is er al doorheen gefietst. Eind december gaan we daar met z’n allen patat halen”, zegt Schlepers, die behalve voorzitter van EPZakelijk, supermarktmanager is van de Albert Heijn in Paterswolde.
,,Een zorgwekkend verhaal”, noemt Schlepers de mogelijke komst van een supermarkt van 2.000 meter oppervlakte in Eelderwolde, waarbij ook nog eens een locatie is aangewezen naast een basisschool. ,,De kans is aanwezig dat er iets komt, alle opties zijn nog open. Het is aan de gemeente Tynaarlo om rekening te houden met alle zienswijzen. Uiteindelijk hoef je maar één ding af te vragen: zijn we hier gelukkig mee? Dan is het antwoord overduidelijk: nee. Er heerst veel verdeeldheid over dit onderwerp, maar er zijn meerdere enquêtes gehouden, ook onder wijkbewoners, en dan blijkt toch dat het gros tegen de komst is van een grote supermarkt”. Zelf heeft de ondernemersvereniging EPZ, die de belangen vertegenwoordigt van 47 ondernemers samen met de 30 leden van de Commerciële Club Eelde, één zienswijze ingezonden aan het college. ,,Unaniem zijn wij van mening dat het voorgestelde plan te groot is en voor ontwrichting zorgt van het bestaande”.
Schlepers, woonachtig in Gasselte, is sinds een paar maanden voorzitter van EPZakelijk. De ontwikkelingen die momenteel in het centrum van Eelde en Paterswolde plaatsvinden kunnen bij hem op meer bijval rekenen. ,,De infrastructuur in het centrum van Paterswolde is al geruime tijd afgerond. Nu is het zaak om de kant van Eelde definitief vorm te geven”. Het terrein bij de Jumbo en Lidl is inmiddels klaar, de vraag is nog wat er met de panden van voormalige garage Koops en platenzaak Doedens gaat gebeuren. Vooralsnog is het plan dat projectontwikkelaar Vastgoud deze ruimtes tot een appartementencomplex omtovert.
De Hoofdweg, die de winkelkernen van Eelde en Paterswolde met elkaar verbindt, gaat ook nog op de schop. ,,De bedoeling is volgend jaar. Dat wordt nog een flinke uitdaging, maar dat is echt hard nodig. Het fietspad daar is wel eens uitgeroepen tot slechtste fietspad van Drenthe. Maar eerst is het zaak om het straatverlichtingsproject in Eelde af te ronden”.
Ondernemersvereniging EPZakelijk heeft sinds de zomer een nieuwe samenstelling. Behalve dat Schlepers is aangesteld als voorzitter, zijn Dries Pepping en Doet Rolfes-Santema toegetreden. Samen met Frans Ubels en Grea Snijders vormen zij het bestuur. ,,We zijn druk bezig met het herstellen van de banden met de gemeente. Door issues zoals de supermarkt in Ter Borch kregen we het gevoel dat we het contact met hen aan het verliezen waren. Het is van belang dat we weer met elkaar aan tafel zitten. Het is zaak dat er keuzes worden gemaakt die voor verbetering zorgen”.

UIT DE KRANT

Lees ook