Start Kookclub Vries groot succes

Afbeelding
facebook

VRIES - Op 15 november is de Kookclub Vries voor jongeren vanaf groep 6 t/m 21 jaar met twaalf deelnemers goed van start gegaan! De Kookclub is een bewonersinitiatief dat door inzet van enthousiaste vrijwilligers en samenwerking met Neie Naober en de gemeente Tynaarlo mogelijk wordt gemaakt.


De Kookclub maakt jongeren op een leuke en ontspannen manier bewust van gezonde voeding en snij- en kooktechnieken. Tijdens de lessen maken ze kennis met verschillende smaken en soorten eten. Daarnaast is het sociale aspect ook van groot belang: iedereen doet mee en hoort erbij! De twaalf deelnemers hebben koolhydraatarme bloemkool-tortilla’s gemaakt. Dit recept roept meteen al verschillende reacties op: ‘Maar bloemkool stinkt toch altijd zo!?’ en ‘Ik lust geen bloemkool!’ De vrijwilligsters maken het recept uitdagend met leuke kooktips. In plaats van bloemkool fijn te snijden, mogen de jongeren ‘bloemkool beuken’: een stuk bloemkool wordt in een zakje gedaan en dat mogen de deelnemers met hun handen fijn drukken/stampen.


Op een ongedwongen manier wordt er ook kennisgemaakt met grenzen. Zo vindt de één het spannend om met een scherp mes te snijden en vindt de ander het spannend om eens iets anders te eten. Tijdens de les wordt er veel gelachen en worden er grappige uitspraken gedaan zoals: ‘Wees geen oen, eet groen!’ De jongeren zijn enthousiast: ‘Het is leuk dat je alles mag proeven!’ Een andere deelnemer meldt: ‘Ik kan hier oefenen met koken, omdat ik mama later graag wil helpen met koken en ik later ook voor haar wil koken.’ Kortom: iedereen heeft het naar de zin!


Kookclub Vries is een bewonersinitiatief dat door samenwerking in het dorp mogelijk is. Zo benadert de initiatiefneemster lokale ondernemers in de strijd tegen voedselverspilling en maakt – waar mogelijk en gewenst – afspraken met hen. Omdat er goede afspraken zijn gemaakt en de randvoorwaarden besproken zijn, mag de Kookclub gebruik maken van de voetbalkantine van VAKO. Daar zijn de vrijwilligers erg blij mee. De Kookclub heeft net als vele andere bewonersinitiatieven een klein budget. Kookclub Vries heeft daarom een eenmalige aanvraag ingediend bij het Lokaal Preventieakkoord Tynaarlo. De werkgroep ‘Verantwoord Gezond Gewicht’ heeft de aanvraag goedgekeurd. Dankzij deze financiële bijdrage van de gemeente heeft de Kookclub diverse kookmaterialen kunnen aanschaffen en zijn er flyers gemaakt.


De Kookclub Vries vindt elke derde dinsdag van de maand van 16.00 tot 18.00 plaats in de voetbalkantine van VAKO. De kosten voor deelname zijn 1,50 euro per keer. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een strippenkaart. Aanmelden kan via de mail: kookclub.vries@gmail.com of via WhatsApp: 06–27851014. Wil je ook een bewonersinitiatief opzetten? Onderzoek welke mogelijkheden er zijn voor jullie initiatief. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Welzijnsorganisatie Neie Naober helpt je er graag bij! Meer informatie vind je op www.neienaober.nl. Je kan Neie Naober ook volgen op Facebook en het Jongerenwerk op Instagram.

UIT DE KRANT

Lees ook