Kleintje Cultuur - Project ‘De Kleine Kunstenaar’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

‘’Kinderen iets bijbrengen over kunst is wat ik het liefste doe’’

EELDE - Al twee jaar lang brengt kunstenares Janneke Gelling haar passie, kunst, over op jonge kinderen. Vanuit de Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo (VTNL) geeft Gelling, samen met vier andere kunstenaressen, kunstlessen aan basisschoolleerlingen in het Museum de Buitenplaats te Eelde. Dit onder de naam ‘De Kleine Kunstenaar’. Als toegepast kunstenares heeft Gelling ook zelf een kunstatelier in Zuidlaren, waar ze verschillende kunstwerken maakt. Gelling is in de jaren tachtig afgestudeerd van de Kunstacademie en heeft daarna verschillende extra specialisaties gevolgd op het gebied van kunst. Ook het lesgeven was al van kinds af aan een grote passie van de Zuidlaarster. ‘’Vandaar dat ik later nog vele masters heb gedaan op dat gebied’’, vertelt Gelling. ‘’Op dit moment haal ik mijn voldoening ook vooral uit het lesgeven over kunst aan kinderen’’.

Het project ‘De kleine kunstenaar’ speelt nu al twee jaar en is ontstaan vanuit een samenwerking via meerdere partijen. ‘’De gemeente Tynaarlo wilde basisschoolleerlingen van groep 1 t/m 4 wat bijbrengen over kunst en via het ICO Kunstcentrum in Assen is de VTNL hiervoor benaderd’’, vertelt Gelling. ‘’Als didactisch collectief ben ik hier met vier andere kunstenaressen ingestapt. Allen zijn we gespecialiseerd in verschillende soorten kunst. Het idee achter De Kleine Kunstenaar is dat het kind de kunstenaar is in het museum’’. Samen met de andere kunstenaressen geeft Gelling les aan 71 verschillende basisschoolklassen. Dit alles gebeurt in het Museum de Buitenplaats te Eelde. ‘’Voordat de kinderen in het museum komen, ga ik eerst bij de klas langs’’, legt Gelling uit. ‘’Hier vertel ik wat over het museum, wat de kinderen in het museum gaan doen en we doen alvast een kleine opdracht. Vele kinderen zijn nog nooit in een museum en daarom doen we eerst het ‘stofje, stapeltje, streepje’ spel. Hierin beschrijven de kinderen wat ze zien, hoe alles eruit ziet en wat het materiaal is. De kinderen gaan opzoek naar het ‘stofje, stapeltje en het streepje’. Een week later komen de kinderen bij Gelling in het museum en doen ze een grote kunstopdracht. Gelling geniet vaak van de reacties van de kinderen: ‘’Ik vind het ontzettend leuk dat kinderen het museum op deze manier leren kennen. Het is mooi om te zien dat kinderen soms zo geraakt worden door kunst.’’ Daarnaast vind de Zuidlaarster het leuk om na te denken over hoe je met kinderen om moet gaan: ‘’Kinderen zijn vaak nieuwsgierig, onbevangen, hebben veel ideeën en kijken op een hele andere manier naar de wereld. Ze zeggen alles wat ze denken en ik vind het mooi dat ik de kunst naar hun eigen wereld kan trekken.’’ Op dit moment is het ‘stilleven’ van Piet Sebens tentoongesteld in het Museum de Buitenplaats. Hierop verzinnen de kunstenaressen verschillende opdrachten, die aansluiten bij hun type kunst. Gelling laat de kinderen een stilleven van attributen maken: ‘’Ik laat de kinderen een voorwerp meenemen naar het museum waar zij van houden. Vaak zijn dit poppen, of auto’s. Dit nemen ze mee in een doos die wordt ingepakt. In het museum worden deze attributen gebruikt om het stilleven te maken.’’ Als het stilleven gebouwd is, is de opdracht nog niet voltooid. Vanuit een grote, gouden schilderijlijst kunnen de kinderen hun eigen kunstwerk bekijken.

Janneke Gelling is toegepaste kunstenares en docent. Ze is, als docent in kunstvakken en coördinator aan de lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving, bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Naast het project ‘De Kleine Kunstenaar’ heeft Gelling ook haar eigen kunstatelier in Zuidlaren. Ze ontwerpt en bewerkt textiel in gecombineerde technieken als schilderen, reserveren en bedrukken. Het werk wordt gekenmerkt door een bijzonder kleurgebruik, gelaagdheid en door contrast, waarbij het zoeken naar harmonie centraal staat.

UIT DE KRANT

Lees ook