Burgemeester Marcel Thijsen viert kerst met zijn dochters

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Klop eens bij de buurman aan en vraag hoe het met hem gaat”


ZEEGSE/VRIES – Burgervader Marcel Thijsen is momenteel nog niet in de kerstsfeer. De kerstboom is nog niet gekocht, de dochters zijn nog niet gearriveerd in Zeegse en de agenda van de volksvertegenwoordiger puilt uit. Genoeg redenen om nog niet in de kerststemming door de gangen van het gemeentehuis te dansen dus. Kerstmuziek luistert hij evenmin en met ‘Last Christmas’ van Wham hoef je helemaal niet aan te komen bij de burgemeester: “Dat vind ik echt een verschrikkelijk nummer.” Het kerstgevoel komt bij Thijsen meestal bij het opzetten van de kerstboom samen met zijn dochters: “Wij versieren meestal samen het huis, maar ik heb nog geen tijd voor mijn dochters totdat ze vrijdag aan zullen komen in Zeegse.” Hij pakt zijn agenda er eens bij en ziet tot zijn eigen verbazing dat hij tot de vierentwintigste van deze feestmaand geen enkele avond voor 21:00 uur thuis is. “Vanaf die vrijdag is het pas echt kerst voor mij. Dan eet ik ook iets meer dan normaal en geven we elkaar meestal een paar cadeautjes. Woensdag ga ik naar mijn zus in Wijchen om daar met de rest van de familie nog even stil te staan bij Kerstmis”, vertelt Thijsen.


Thijsens wieg staat in Wijchen. Na een middelbare schoolcarrière aan de scholengemeenschap in datzelfde Gelderse dorp, gaat hij studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast zijn studie is Thijsen zeer geïnteresseerd in de politiek. Hij besluit zich daarop bij de Partij van de Arbeid in Wijchen te voegen. Hij blijft vervolgens twintig jaar actief als raadslid en wethouder in de gemeente in Wijchen. In 2009 is hij één van de initiatiefnemers van de oprichting van de lokale partij Kernachtig Wijchen. Hij is tevens in zijn politieke periode in Wijchen geroken aan het burgemeesterschap. Als locoburgemeester stapt hij op een gegeven moment in de schoenen van de toenmalige burgemeester in Wijchen. Dat bevalt hem zo goed, dat hij zijn pijlen richt op het burgemeesterschap elders in het land. Vervolgens ziet hij de profielschets van de burgemeester van Tynaarlo voorbijkomen: “Daar stond in dat de burgemeester iemand moest zijn die dichtbij de mensen staat en zichtbaar is voor de samenleving. Daarin kon ik mezelf wel vinden en vervolgens ben ik hier gaan kijken.” Thijsen verblijft een weekend in een bed en breakfast en valt vervolgens voor de natuur in de omgeving. “Ik vond het betoverend mooi en fantastisch om hier te zijn. In december 2014 werd ik geïnstalleerd, dus dat is alweer vijf jaar geleden”, vertelt Thijsen. Nog steeds is hij blij met zijn keuze om richting Tynaarlo te vertrekken: “Ik vind het iedere dag fantastisch om hier te zijn. De open en toegewijde mensen en het actieve verenigingsleven geven me veel energie en ik vind het oprecht een paradijsje in Nederland.” Daarnaast staat hij versteld van de mensen in zijn omgeving: “De eerste keer dat ik ziek was, stond opeens de buurman met een pan soep op de stoep. Dat was ik natuurlijk niet gewend. Zulke dingen gebeurden in Wijchen simpelweg niet, maar lijkt in Zeegse de normaalste zaak van de wereld.” Het heeft allemaal bijgedragen aan de trots en blijdschap die de burgemeester voor zijn gebied en de mensen die daarin wonen voelt. Thijsen is gevallen op de natuur in de gemeente Tynaarlo, maar verliefd geworden door de warmte van de mensen.


Als de burgemeester gevraagd wordt naar zijn fijnste herinnering aan Kerstmis, dan dwalen zijn gedachten af naar de kerstvieringen waarbij zijn familie nog compleet was. “Mijn vader is helaas jong overleden, ongeveer dertig jaar geleden. Toch waren de fijnste kerstmomenten toen de familie compleet was met vader, moeder, opa en oma. Een kerstviering waarbij warmte en geborgenheid voorop stonden. Thijsen geeft aan dat Kerstmis een periode is waarin hij vaak een bezinmoment heeft: “Ik heb dan gewoon even niks aan mijn hoofd en spreek ook niets af. Bovendien laat ik me niet verleiden om ergens heen te gaan. Ik gebruik mijn kerstdagen vooral om de veiligheid en geborgenheid te waarderen en sentimentele kerstfilms te kijken. Bovendien geniet ik ontzettend van de aanwezigheid van mijn dochters en laat ik de festiviteiten maar gewoon over me heen komen. Misschien nog even in het Witte Huis een borreltje drinken met de buurt.” Geen Wham dus, maar wel sentimentele kerstfilms. Een beetje tegenstrijdig misschien, maar daar maalt Thijsens geen seconde om: “Die sentimentele kerstfilms horen gewoon bij kerst. Evenals mijn, overigens echte, kerstboom altijd met allerlei soorten ballen wordt versierd. Daarbij kun je het zo gek niet bedenken of het hangt erin. Van ‘Star Wars-ballen’ tot ‘Harry Potter-ballen’ en van traditionele ballen tot ballen in de meest bijzondere kleuren. In huize Thijsen krijgt het allemaal een plekje.”


De kerstperiode is een tijd waarin veel mensen eenvoudiger tot elkaar komen. Er ontstaat een fijne sfeer en daarbij is de religieuze betekenis van het kerstfeest in de loop der jaren wel iets veranderd. In Wijchen was het gros van de mensen katholiek en daarbij was het vanzelfsprekend dat de jongens naar de kerk gingen en meezongen in het kerkkoor. Dat is heden ten dage haast niet meer voor te stellen, maar de Thijsen heeft ermee te maken gehad. “In het laatste restje Verzuiling waarin ik opgroeide, zong ik ook mee in een kerkkoor”, vertelt Thijsen.


Als allergrootste wens spreekt Thijsen uit dat de gepolariseerde samenleving, waarin men zich nu bevindt, meer naar elkaar gaat luisteren. “Wij delen tegenwoordig alleen onze meningen, maar met begrip en respect erover discussiëren is nagenoeg onmogelijk. Dat vindt iedereen lastig. Daardoor komen we met elkaar tegenover elkaar te staan op de mafste punten en om de meest belachelijke redenen”, vervolgt Thijsen. Dat is dan ook wat de burgemeester het meest zorgen baart. Hij hoopt dat er in 2020 ruimte is voor bezinning en verdieping. “Hopelijk houden we de kerstgedachte vast en kunnen we begripvol met elkaar in gesprek. Dat maakt de samenleving zoveel mooier. Ik hoop dat de samenleving in het algemeen iets vaker denkt aan de oeroude kerstgedachte. Niet alleen in december, maar ook in maart, juni en augustus. Bovendien is het veel meer waard om met één iemand écht te praten, dan op Facebook 1000 vrienden te hebben waarmee je louter oninteressante dingen deelt. Zorg dat je wereld breder blijft”, wil de burgemeester meegeven.


In een foute kersttrui wordt de volksvertegenwoordiger deze weken helaas niet gesnapt. Dat was echter wel leuk geweest voor de krant, maar voor dat soort polonaises laat hij zich niet voor lenen: “Ik probeer altijd kleding te dragen waarin ik me enigszins fijn voel. Een pak zie ik dan wel als bedrijfskleding, dus met kerst ga ik voor iets meer casual”, vertelt Thijsen. Aan het einde van het gesprek geeft hij toch toe dat, wanneer de dochters met een foute kersttrui aan komen zetten, hij het voor de foto wel even aan zou trekken. Camera’s in de aanslag dus!


Tot slot wil de burgemeester een ieder nog een aantal dingen op het hart drukken: “Ik wens alle lezers van de Krant van Tynaarlo hele fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020. Kijk daarbij eens hoe het met de buurman gaat en blijf goed omkijken naar elkaar. Als je iemand het gevoel van eenzaamheid kan ontnemen door een klein gebaar, doe dat dan vooral. Nodig iemand uit of maak een praatje. Het doet zoveel goed. Niet alleen voor hen, maar ook voor jezelf.” 

UIT DE KRANT

Lees ook