Erica wil weer bloeien en groeien

Afbeelding
Nieuws
Muziekvereniging uit Zuidlaren zoekt dirigent en aanwas
ZUIDLAREN -  Muziekvereniging Erica is vernoemd naar een heideplantje. Maar dat plantje heeft water nodig, nieuw elan. De vereniging is naarstig op zoek naar een dirigent en jonge musici, om de vereniging weer te laten bloeien en groeien.
“Waarom de vereniging Erica heet, is niet duidelijk”, vertelt voorzitter Anita Winter. “Het is 120 jaar geleden bedacht. Ja, Erica is de oudste Drentse vereniging. Het ledental staat momenteel op veertig. We hebben ooit zeventig gehad. Dit heeft te maken met de jeugd. Het soort muziek is een tijdje niet populair geweest.  We doen er alles aan om nieuwe aanwas te krijgen.  We hebben momenteel twee blazersklassen op de scholen Schuthoek en Stroomdal.  Daar zijn vijftig leerlingen mee bezig. We hopen er een grotere groep aan over te houden. Ze krijgen een lesuur in de week. Van de vereniging krijgen ze instrumenten. Het is net als met gymles. Iedereen moet meedoen. Het is erg leuk. Aan het begin van het schooljaar konden kinderen aangeven welk instrument ze willen. Iedere week leren ze een nieuwe noot. Ze kunnen thuis oefenen. Aan het einde van het schooljaar kunnen ze muziek maken.  Nogmaals: hopelijk worden ze dan lid. We spelen in op het motto ‘meer muziek in de klas’, waar Koningin Maxima zich ook mee bezighoudt”.
“Ik ben vanaf 2002 lid. Ik was als kind al bezig met muziek. Op mijn zevende speelde ik blokfluit en werd lid van de muziekvereniging in Schoonebeek. Kenmerk van Erica: het is een gezellige vereniging. We zijn wel heel serieus met muziek bezig. Het is niet zo’n heel hoog niveau, we proberen er wel alles uit te halen.  Jos van de Sijde was onze interim-dirigent die met ons op concours is geweest en met ons een goed resultaat heeft neergezet (85 punten, een eerste prijs met promotie naar de vierde divisie).  Het is ook de reden we met we met kerst nog niets hebben, omdat we op zoek zijn naar een nieuwe dirigent. Er waren wel plannen, maar in juni hebben we afscheid genomen van de dirigent. We treden vooral op in het dorp. Zo hebben we het jaarconcert in De Kimme. We zijn actief op Koningsdag. We hebben ensembles bij de Zuidlaardermarktloop. Maar we zijn ook bij een hardloopwedstrijd in Hoogezand. We hebben ook meegedaan met een project van de kerk. Maar ook evenementen als Swinging Zuidlaardermeer. Wat op ons pad komt, springen we op in. Volgend jaar is de gemeente Culturele Gemeente. We zijn benaderd om een bijdrage te leveren aan de musical Berend Botje. Het is nog niet concreet wat ons deel is.  Onze leden komen het meest uit Zuidlaren, maar er zijn ook leden bij uit omliggende dorpen. We spelen klassieke stukken voor een harmonieorkest, maar ook modern. Componisten spelen speciaal minder bekende stukken voor ons. We doen allerlei genres, van mooie koralen, maar af en toe een mars. We zijn een harmonie, dat houdt in dat we veel houtblazers hebben. Daar komen speciale klanken uit, zijn gewild bij dirigenten. Vandaar dat de interesse onder dirigenten groot is; er zijn veel sollicitanten. De organisatie is uniek. We hebben een driekoppig bestuur, daarnaast is iedereen actief binnen een commissie, zoals concertcommissie en muziekcommissie. Ieder lid is betrokken bij de vereniging. Op 11 februari komt het Drents Jeugdorkest naar Zuidlaren, bedoeld om muziek te promoten in Drenthe”. Erica hoopt dat dit een stimulans is voor de jeugd. Zodat uiteindelijk het plantje Erica weer kan groeien en bloeien.
 

UIT DE KRANT