Koplopers Annen, Actief en FC Zuidlaren winnen met gemak; VAKO, SVZ en Yde de Punt verliezen

||
|| Foto: ||
regio
REGIO – De drie koplopers uit de regio - Annen, Actief en FC Zuidlaren - kenden weinig problemen afgelopen weekend door ruime zeges te boeken. SVZ moest nipt zijn meerdere erkennen in Veendam 1894, waar twee oud-profs het lot van SVZ bezegelden. VAKO liep opnieuw tegen een nederlaag aan. Net als Yde de Punt. De opkomst van Tynaarlo is tijdelijk gestuit door Eext.
We beginnen op zondag in de 3e klasse B bij Annen tegen Kwiek. Op sportpark De Hofakkers kende de Annenaren weinig moeite met de gasten uit Hoogezand. In een sterke eerste helft legde Annen de basis voor de uiteindelijke 4-0 eindstand. Dante Ploeg opende binnen een kwartier spelen de score door goed weg te draaien bij zijn directe tegenstander en onberispelijk binnen te schieten. Sven Boersma breidde de score verder uit met twee treffers, na goed combinatiespel met Jaap Jan Mulder, en zette de 3-0 ruststand op het scorebord. ,,De 3-0 was slechts een magere afspiegeling van het aantal kansen dat we in de eerste helft hebben gecreëerd. We speelden ontzettend goed voor rust”, blikt Annen-trainer Hemmo de Wal terug. De tweede helft was slechts een formaliteit, alleen Dolf Nijborg trof vlak na rust nog doel: 4-0. ,,Na rust was het een wat gezapige wedstrijd. Een goed moment om een aantal jonge spelers speeltijd te gunnen. Zij vielen goed in”. Komende zondag gaan de roodhemden op bezoek bij Nieuw Roden, dat deze competitie nog niet heeft verloren, maar al wel zes keer gelijk heeft gespeeld. ,,Nieuw Roden is een lastige tegenstander. Ze zijn nog ongeslagen. Het is aan ons om daar een einde aan te maken. We gaan er vol gas naartoe, de schwung zit er momenteel goed in”, aldus De Wal.
SVZ beleefde een minder plezierige middag. Bij het hooggeplaatste Veendam 1894 trok de ploeg van trainer Roland Beuvink uiteindelijk aan het kortste eind: een spectaculair 4-3 verlies. ,,Deze nederlaag was niet nodig, maar qua kansenverhouding op zich wel terecht”, vindt de SVZ-oefenmeester. Twee oud-profs deelden bij Veendam de stoten uit. Zowel Angelo Cijntje als Marnix Kolder scoorden tweemaal. Tijdens de rust stond SVZ er nog goed op, de ploeg was even daarvoor enigszins uit het niets op 1-1 gekomen via Johnno Hingstman. Na de pauze liet SVZ zich echter overrompelen. In ruim een kwartier tijd liep Veendam 1894 uit naar een 4-1 voorsprong. ,,Op dat moment dacht ik: als dit zo doorgaat, dan wordt het een zware nederlaag”. Twintig minuten voor tijd verkleinde Johnno Hingstman de achterstand, waarna SVZ een glaszuiver doelpunt werd onthouden. ,,De scheidsrechter wees in eerste instantie naar de stip voor een doelpunt, maar de Veendam 1894-grensrechter bleef zijn vlag maar omhoog houden. Uiteindelijk besloot de scheids zijn beslissing toch te herroepen: geen doelpunt”. Via een benutte penalty van Avner Leidelmeyer kroop SVZ in de slotfase alsnog dichterbij, maar het was niet voldoende om een punt mee terug te nemen naar huis in Zeijen. Beuvink: ,,De slechte start in de tweede helft heeft ons uiteindelijk de das omgedaan. Daar wordt dan door een paar van mijn spelers om gelachen als een boer met kiespijn. Als trainer vind ik dat niet zo leuk. Tegen een geslepen ploeg als Veendam moet je 100% geconcentreerd blijven. Maar wellicht zijn dit de kenmerken van een jonge ploeg. Een punt zou knap zijn geweest”.
Ook VAKO keerde zondagmiddag in een uitwedstrijd met lege handen terug naar huis. Bij ZNC in Zuidbroek werd met 2-0 verloren. Wederom leed de ploeg uit Vries een wat ongelukkige nederlaag. Trainer Arnold van der Kooi: ,,In de eerste helft waren we veruit de bovenliggende partij. Een glaszuiver doelpunt van ons werd ook nog eens afgekeurd. Dat is heel zuur”. In de tweede helft kreeg VAKO een dot van een kans als drie spelers alleen op de keeper af gaan, de verkeerde keuze werd gemaakt en de kans om zeep werd geholpen. Doodzonde, zo bleek een paar minuten later toen VAKO de eerste tegentreffer moest slikken van Emiel Staal. ,,Het ontbreekt ons op dit moment aan scorend vermogen. Dat heeft ook met vertrouwen te maken, maar we moeten er wel voor zorgen dat we dat gaan omdraaien”, meent Van der Kooi. VAKO trachtte in het restant de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet verder dan een paar kleine kansen. Emiel Staal bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 2-0 in het voordeel van ZNC. Komende zondag nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de ploeg uit Vries als het eveneens laag geklasseerde Muntendam op bezoek komt. ,,Muntendam is te pakken voor ons. De basis moet zijn hard werken, en dat doen we laatste weken, hopelijk kunnen we dan ook een keer wat geluk afdwingen”. Middenvelder Tim van Huffelen keert na blessureleed terug in de selectie van VAKO. Daar staat tegenover een blessure van Stefan Hondeveld die zondagmiddag uitviel.
We blijven nog even bij de zondagamateurs, in 4C ditmaal. Koploper Actief maakte zondagmiddag in eigen huis geen fouten tegen laagvlieger Groen Geel. De ploeg uit Groningen werd met een 4-0 nederlaag op zak terug naar de stad gestuurd. Mark Gorter, een eigen doelpunt van Groen Geel, Laurens Timmer en Jeffery de Vries bezorgden Actief de vier treffers. Komende zondag gaat Actief op bezoek bij achtervolger TLC in Leek. Wint Actief, dan zet het TLC op zes punten achterstand. Verliezen de roodwitten, dan komt TLC naast Actief aan de top van de ranglijst te staan. Bij een gelijkspel blijft het verschil vooralsnog drie punten in het voordeel van de mannen van trainer Peter Slijfer.
De stormachtige opkomst van Tynaarlo in de 5e klasse C is zondagmiddag tijdelijk ‘on hold’ gezet. Eext bleek een lastige horde om te nemen. Op sportpark ’t Veld in Eext liep de ploeg van trainer Roelof Rutgers tegen een 1-0 nederlaag aan. ,,We waren lekker bezig en hadden nog niet verloren in de competitie. Zondagmiddag verloren we helaas voor het eerst”, baalt Rutgers. De groenwitten hadden het lastig met het fysieke spel van Eext. Uit een standaardsituatie scoorde Niels Buiter het enige doelpunt van de wedstrijd namens de thuisclub. Tynaarlo kreeg wel wat kansen om de stand weer gelijk te trekken, maar het zat er niet in. Rutgers: ,,Als we een half uur langer hadden doorgespeeld, dan hadden we nog niet gescoord”.
Yde de Punt beleefde een vervelende middag bij Zandhuizen. De ploeg van trainer Willem Dontje zakte met een 4-0 nederlaag door het ijs. Komende zondag speelt Yde de Punt in eigen huis tegen het lager geklasseerde Makkinga Spcl. Het is te hopen dat er dan, na twee nederlagen, weer drie punten gepakt kunnen worden.
Dan nog even naar de zaterdag, waar FC Zuidlaren revanche nam op het matige optreden tegen Corenos een week eerder door middenmoter Middelstum met een 3-0 nederlaag naar huis te sturen. De koploper van 4C had weinig te duchten van de machteloze tegenstander uit de provincie Groningen. Jordi Hamming (2x) en Robin Wolters tekenden voor de drie goals.